użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu ok. szklanki wódki Przygotowanie masy budyniowej do ciasta: Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch(...)Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto. Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam
Proste Potrawyłyżki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego Masa budyniowa: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier Wanilinowy 3 łyżki cukru 3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu Wykonanie ciasta : Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut. Masa budyniowa: Na litrze mleka ugotować budyń z podanych(...)stopni. Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej. Warstwy ciasta: 1 blat ciasta nasączyć wodą z miodem i posmarować masą budyniową. Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy . Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami. SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilikilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w cieście kwaskowate wiśnie. Składniki: ciasto - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku(...)połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko przelewamy do garnka i gotujemy z rozpuszczonym proszkiem budyniowy przez 3 minuty. Budyń odstawiamy do wystudzenia i to samo robimy z upieczonym ciastem. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, stopniowo dodając przestudzony budyń. Ciasto przekrawamy na pół, smarujemy masą budyniową i przykrywamy drugą połówką. Wierzch dekorujemy rozetkami z masy budyniowej
Zainspirowana w kuchniCałość dokładnie ucieramy i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Przygotowujemy masę truskawkową: truskawki miksujemy na gładką masę (należy je uprzednio rozmrozić). Galaretki rozpuszczamy w połowie wody, która jest podana na opakowaniu (czyli dwie galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody) i łączymy ze zmiksowanymi owocami. Kiedy mus zacznie tężeć wylewamy go delikatnie na masę budyniową *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Blog z Apetytemszybciej. Do gotowego ciepłego budyniu wrzuca się kostkę margaryny i miksuję do momentu jej rozpuszczenia i połączenia z resztą składników. I taką masę teściowa od razu wylała na ciasto. Szykowanie masy budyniowej Masa przekładamy na ciasto Ostatni krok to polewa kakaowa, która była dla mnie największą zagadką, ponieważ teściowa robi ją z jajkiem. Jeszcze się nie spotkałam z takim przepisem(...)cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy te z mąkami i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Masa powinna zgęstnieć. Ściągamy z gazu i od razu dodajemy do masy całą margarynę. Miksujemy, aż się ona rozpuści i połączy z budyniem. Masę wylewamy na ciasto i odstawiamy do ostudzenia. Dopiero wówczas wstawiamy blachę do lodówki i szykujemy polewę kakaową. Polewa kakaowa
Relaxtimeprzekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki, odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugie ciasto. składniki na masę budyniową: 750 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 300 g masła wykonanie: 500 ml mleka(...)ognia dodajemy masło i dokładnie mieszamy, do połączenia się z budyniem. dodatkowo: 150 g orzechów włoskich, posiekanych ok. 100 -150 g kajmaku (ugotowane skondensowane mleko w puszce) wykonanie ciasta: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy jedno ciasto, wykładamy równomiernie ciepły krem i przykrywamy go drugim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy równomiernie kajmakiem i posypujemy orzechami. Całość odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniamleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa i krówkowa. Ciasto mimo mojego uprzedzenia do "modnych wypieków" wyszło REWELACYJNE i niezwykle pozytywnie mnie zaskoczyło. Każda z mas jest delikatna, puszysta, a całość tworzy przepyszne połączenie, któremu ciężko(...)się oprzeć. Jednym z większych atutów tego ciasto jest to, że nie trzeba go piec. Polecam. Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki: Masa Krówkowa: 1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% 250 g masy kajmakowej fix do śmietany Masa Budyniowa: 500 ml mleka 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej żółtko 125 g masła
Słodka Stronabudyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g obranego i pokrojonego w grubą kostkę rabarbaru kilka łyżek brązowego cukru - do posypania rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta- niekoniecznie Składniki na masę budyniową: 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 3-4 łyżki cukru 350 ml mleka 1 duża łyżka masła 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Ciasto należy(...)powstał kożuch) i odstawić na bok do wystygnięcia. Przygotowanie ciasta: Miękkie masło lub margarynę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę, dodać cukier i utrzeć na gładką masę. Dodawać jajka,jedno po drugim cały czas miksując, a następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia,sodę i proszek budyniowy i wszystko krótko wymieszać, do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto
Aromatyczne Podróżecukrem waniliowym i mąkami. Resztę mleka zagotować. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, a następnie wlać alkohol. Do masy budyniowej dodać wiórki kokosowe i migdałowe płatki, delikatnie wymieszać(...)prostokątną blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować trochę masy, postępować tak samo, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyproszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie. Masa: 1 l ugotowanego kompotu(...)gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami. Polewa kokosowa: 15 dkg margaryny Kasia; 15 dkg wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec
In my kitchenbędzie smakowało wszystkim, jest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na dużą formę ciasta masa budyniowa 1/2 l mleka 1 duży budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)dokładnie rozprowadzamy. Na budyń nakładamy kolejną warstwę herbatników, na nie rozprowadzamy masę krówkową. Na masę krówkową układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki . 2 opakowania śmietany śnieżki ubijamy na sztywno według przepisu na opakowaniu i nakładamy na warstwie dżemu, na wierzch ciasta ścieramy na tarce gorzką czekoladę .Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej smakuje po kilku
Smakowite Daniapszczółka. Ciasto ucierane przekładane kremem budyniowym, a na wierzchu warstwa kokosowa. Pycha! Spodobała mi się bardzo nazwa tego ciasta, że musiałam go upiec. Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych(...)przestudzoną masę kokosową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor i sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Po upieczeniu i wystudzeniu podzielić ciasto na dwa blaty. Masa budyniowa 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 6 łyżek cukru 250 g masła Dodatkowo powidła śliwkowe 100 g czekolady Z 1/2 l mleka odlać pół szklanki
O kuchni z uczuciempłaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z przepisem, w którym pomiędzy płatami ciasta francuskiego była sama bita śmietana. Ogólnie przepisów na kremówkę jest bardzo dużo i każdy ma swój sposób 😉 Moja kremówka przygotowana jest z gotowych płatów ciasta francuskiego przełożonych warstwą śmietankowej masy budyniowej oraz warstwą bitej śmietany. Najczęściej(...)ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na warstwie budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy
Kuchnia MagdaLenyminut w 175 stop. Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na połowę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do garnka włożyć masło, rozpuścić, dodać starte jabłka, przesmażać przez około 10 minut. Zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretki, dokładnie rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać(...)cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusi