ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:10/264)

Fale dunaju 704

wylać jasne ciasto a na to ciemne (ciemne ciasto kłaść delikatnie) i delikatnie wyrównać. Wiśnie w równych odstępach lekko powciskać w ciasto. Piec około 35 min w 180C do suchego patyczka. Wystudzić. Masa budyniowa:      Do garnka wlać około 300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić(...)budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać do budyniu po łyżce masła. Masę budyniową nie miksować długo, ponieważ może się zważyć. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa:     Do garneczka wlać 3 łyżki gorącego mleka. Dodać cukier puder i mieszać aż cukier rozpuści

Amatorka kuchenna
Tarta z Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym oraz Galaretką 150

Malinami i Jeżynami z Pysznym Domowym Kremem Budyniowym i Galaretką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Dodatkowo naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni(...)ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut). Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość smarujemy tężejącą galaretką (wcześniej rozpuszczoną

Słodka Strona
Ciasto Toffi bez pieczenia – Krakersik 608

masłem! Ale jak wiadomo wszystko przychodzi z czasem, dlatego dziś mogę się pochwalić ciastem z prawdziwą masą budyniową :). Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, to polecam również ciasto z owocami Ptasie mleczko z kaszą manną. Składniki (forma 33×22 cm): Masa budyniowa: 450 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 180 g masła 200 ml mleka(...)pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami. Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość […] Artykuł Ciasto Toffi bez pieczenia – Krakersik pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Princessa z karmelem 119

ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.   W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem.  Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na gładką masę,  dodając po łyżce zimnej masy budyniowej(...)cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy, następnie masę budyniową.  Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy  masę krówkową.  Posypujemy posiekanymi wafelkami  (można również posypać płatkami migdałowymi). Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.     Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto Fistaszek 298

będące połączeniem ciasta miodowego, biszkoptu kakaowego, masy budyniowej i karmelizowanych fistaszków. Ciasto idealne na każdą okazję. Z powodzeniem możemy je upiec na urodziny, święta, rocznicę czy zwykłą domową imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto miodowe: 400g mąki, 150g masła, 2 jajka, 1,5 łyżki miodu, 1/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Masa orzechowa: 100g masła, 2,5 łyżki miodu płynnego(...)Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. 5. Na ciasto miodowe wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowuję drugą część masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto miodowe z orzechami. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marlenka 414

Marlenka" to ciasto pochodzące z Czech. Składa się z kilku miodowych warstw  przełożonych pyszną masą budyniową z dodatkiem kajmaku. By ciasto nabrało smaku musi po leżakować najlepiej 2- 3 dni wtedy blaty cudnie nasiąkną pyszna masą.  Fakt , że z ciastem należy pracować dość szybko ,bo zimne bardzo trudno rozwałkować ale znalazłam na to sposób podgrzewając każdą część przed

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka z budyniem 96

składniki ugniataj do powstania jednolitej masy. Ciasto podziel na 2 części, jedną włóż do lodówki na 30min, a drugą do zamrażalnika. W tym czasie wykonaj masę budyniową (instrukcja w osobnym punkcie). Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wskazówka: ja użyłam blaszki o wymiarach 20 cm na 30 cm). Jeśli wyjdzie nierówny(...)ciasto wylej przygotowaną masę budyniową, a na nią połóż jabłka. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj na tarce. Tak przygotowanym ciastem posyp jabłka na górze. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz 50 min. w temperaturze 180 stopni C. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem po ostygnięciu. Ciasto może stać kilka dni w lodówce. Masa budyniowa Budynie zagotuj zgodnie z instrukcją

Przepisy na widelcu
Ciasto Aniołek 1077

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z kremem budyniowo-twarogowym i śliwkami 90

Odłożyłam je do lodówki, a gdy troszkę się schłodziło wyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo. Jeśli o mnie chodzi(...)pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące się mleko i cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy. Zimny budyń miksujemy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny oraz zmielonym twarogiem. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy nim spód i boki natłuszczonej formy do tarty. W kilku miejscach nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy masę serowo-budyniową. Umyte śliwki kroimy

Smaki Na Talerzu
Wielowarstwowy tort korzenny 1119

placek posmarować dość cienką warstwą masy budyniowej - należy rozplanować ilość masy tak, by starczyła na przełożenie wszystkich placków oraz posmarowanie ciasta z wierzchu, ja na każdy placek wyłożyłam 1-2 łyżki masy (55-60g) - placek posmarowany masą budyniową ułożyć na pierwszym placku, warstwą masy do spodu (należy zrobić to delikatnie, żeby placek nie pękł; można spróbować rozsmarować masę(...)przełożymy już wszystkie placki, możemy obciążyć całe ciasto (np. deską do krojenia lub wypełnioną czymś tortownicą), pozostawiając je na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej (obciążenie nie może być zbyt duże, żeby masa nie wypłynęła spomiędzy placków), dzięki temu placki bardziej zespolą się z masą, a wierzch się wyrówna - resztę masy budyniowej na ten czas należy schłodzić - po zdjęciu obciążenia

Smakołyki Bereniki
Ciasto "3 Bit" na Biszkopcie 459

ciasta "3 Bit bez pieczenia" jest jeszcze smaczniejsza niż pierwotna i z pewnością warto ją przygotować w domu. Przepyszne spody biszkoptowe z aż trzema warstwami mas: krówkową, budyniową i śmietanową tworzą bardzo smaczne ciasto, którym nie powstydzi się żadna pani (lub pan) domu. Wszystkie te kremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu(...)Śmietanowa:Kremówkę ubijamy pod koniec dodając cukier puder wymieszany z fixem.Blaszkę w której piekliśmy biszkopt wyścielamy pergaminem, a na jej dno wykładamy dolną część ciasta. Następnie wykładamy: masę krówkowa, warstwę herbatników, masę budyniową, górny biszkopt, masę śmietanową. Ważne: Aby uniknąć "zapadnięcia ciasta" po dodaniu każdej z mas ciasto powinno spędzić kilkanaście (lub więcej) minut w lodówce.Wierzch

Słodka Strona
Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z pianką 88

sokiem który powstał. Gotować chwilkę, aż rabarbar lekko się rozgotuje. W międzyczasie rozmieszać proszek budyniowy w mleku. Wlać dobrze rozmieszany proszek budyniowy do gotującego się rabarbaru. Cały czas mieszać i gotować, aż zgęstnieje. Wylać masę na podpieczone kruche ciasto. Ciasto kruche – mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, żółtka i posiekać nożem

Kuchnia Pokoleń
Tarta z Truskawkami 216

kremem budyniowym i truskawkami. Jeden z popularniejszych wypieków w letnie dni.  Słodycz kremu przełamują aromatyczne i orzeźwiające truskawki. Połączenie tych smaków sprawia, że niemal każdy chętnie sięgnie po kawałek przepysznej tarty.  Tarta z Truskawkami - Składniki: ciasto: 150 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki cukru żółtko 1-2 łyżki śmietany cukier waniliowy szczypta soli masa(...)rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy.  Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na ciasto wykładamy masę budyniową. Pokrojonymi w połówki truskawkami dekorujemy wierzch tarty.  Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki temu truskawki dłużej zachowają świeżość

Słodka Strona
Tarta z borówkami amerykańskimi 229

lody ukręcone, więc teraz pora na jakieś ciacho. Bardzo apetyczną fotkę znalazłam na blogu Najsmaczniejsze.pl   i postanowiłam upiec tartę na kruchym spodzie z masą budyniowa. Rewelacja :-) Będę powtarzać ! Tarta z borówkami amerykańskimi Składniki na ciasto: 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki) 150 g zimnego posiekanego masła  (3/4 kostki) 30 g cukru pudru (3 łyżki) 1 jajko szczypta(...)pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Wykonanie masy budyniowej: Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie. Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej

Kulinarne przygody Gatity
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 436

Ciasto jest przepyszne :) Składniki (blaszka 36x24cm): Ciasto: 25 dag masła / margaryny 4 jajka 3 łyżki miodu płynnego 1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty 30 dag mąki 10 dag cukru kryształu 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łżka masła 1 żółta galaretka cukier do smaku - opcjonalnie Masa budyniowa: 500 ml mleka 4-5 łyżek(...)ognia, dodać suchą żółtą galaretkę i ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać. 3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. 4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto

Kuchnia domowa Ani