ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:20/264)

Domowy krem budyniowy 170

oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy. Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe. Smacznego

Ciasta z tradycjami
Ciasto "Waniliowiec" wg s. Anastazji 253

mieszając. Można spróbować, czy nie jest surowy w smaku. Wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego wystudzony budyń.  Przełożenie ciasta (od dołu):  1. Połowa ciasta 2. połowa masy budyniowej 3. biszkopty 4. połowa masy budyniowej 5. druga połowa ciasta 6. polewa czekoladowa + dekoracja Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.    Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Przepis pochodzi

Mania Wypiekania
Karpatka z kremem cytrynowym 350

Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Jabłecznik z budyniem i kruszoną (ciasto z jabłkami) 183

kubeczek jogurtu naturalnego  jabłka - 6 małych jabłek - 2 łyżeczki cynamonu Przygotowuję ciasto: Łączę ze sobą wszystkie składniki, powstałe ciasto dzielę na dwie kulę w proporcji 2/3 i 1/3. Większą kulę wykładam na blaszkę, mniejszą daję do lodówki. Przygotowuję masę budyniową: Gotuję budyń z wytycznymi(...)opakowaniu, jednak z mniejszą ilością mleka. Do chłodnego już dodaję jogurt naturalny i dokładnie mieszam. Przygotowuję jabłka: Jabłka obieram, kroję w cieniutkie plasterki, posypuję cynamonem. Na ciasto wykładam jabłka, na to masę budyniową, na wierzch ścieram kulę ciasta wyciągniętą z lodówki. Piekę ok. 50-60 minut w temp. 170'C.  SMACZNEGO! :-) * * * ciasto podano na talerzu z  Porcelany Bogucice

Wielopokoleniowo
Drożdżówka zawijana z makiem 167

Ostatnio u mnie coś drożdżowo..tą drożdżówkę zawijaną z makiem robiłam jednocześnie z użądleniem pszczoły ..tak gdzieś dwie trzecie ciasta drożdżowego zużyłam do ciasta z masą budyniową , a resztę wykorzystałam do tego oto zawijańca...ale można zrobić i z całej ilości ciasta ..i wtedy będzie na większą blachę..U mnie były dwa ciasta "za jednym zagniataniem"..Drożdżówka pyszna..zjedzona(...)kawałku ..pycha.. 1 cytryna 500 g mąki 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 100 g miękkiego masła, masło do formy 1/2 l mleka 60 g cukru Dodatkowo masa makowa z puszki  Cytrynę umyć i wytrzeć do sucha, otrzeć skórkę. Zmieszać w misce mąkę z solą, skórką cytryny, drożdżami i 1 łyżką cukru.Dodać masło, letnie mleko

Moje domowe kucharzenie
Tarta z truskawkami i masą budyniową 136

Sezon przepysznych truskawek w pełni. Korzystajmy jak najczęściej z tego wspaniałego owocu. Dzisiaj proponuję tartę z truskawkami w masie budyniowej. Pycha. Składniki: Ciasto(...)gram margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa budyniowa Budyń waniliowy  ( 64 gramy ) 750 ml mleka 5 łyżek mąki 5 ½ łyżki cukru 125 gram masła Truskawki Wykonanie: Ze składników na ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w nagrzanym piekarniku

Smaki Ewy
Miodowa krówka. 232

miodowe ciasto z masą krówkową i masą budyniową. Do masy dodałam odrobinę wyśmienitych cytrynek w rumie które dostałam od firmy Eterno . Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej z Mlyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie  Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .  Zapraszam na pyszne ciasto :)   Składniki na ciasto miodowe : około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej(...)łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie  lubicie to nie musicie i  utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku dniach, ale na drugi dzień

Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka według Ewy Wachowicz 586

własnego  przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są  proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole. SKŁADNIKI Masa budyniowa 1 budyń waniliowy ½ l - mleka 2 jajka 1 żółtko cukier(...)wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 224

szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka(...)pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami

Wanilia i Kardamon
Kubusiowe ciasto 205

proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.  masa budyniowa Z soku odlewamy 0,5 szklanki mieszamy w niej budynie. Resztę soku zagotowujemy razem z cukrem oraz masłem. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie, stale mieszając gotujemy(...)oraz bez grudek. Masę budyniową wylewamy na biszkopt, układamy delicje, odstawiamy do wystygnięcia.  masa śmietanowa   Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dolewamy przestudzoną galaretkę nie przerywając mieszania chwilę jeszcze ubijamy. Masę śmietanową wylewamy na ciastka. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową lub ścieramy

kgwjanczewo
KARPATKA + FILMIK 170

Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.  CIASTO :  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )  1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny  6 dużych jajek  1-2 formy 25/30(...)MASA :  3 szklanka mleka pełnego 3/4 szklanki cukru  3 łyżki z czubkiem mąki ziemniaczanej 3 łyżki z czubkiem mąki pszennej  1 mały olejek migdałowy  250 g margaryny  2 łyżki cukru pudru do masy ( gdyby była za mało słodka

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto jabłkowo-budyniowe 340

margaryny 1 szklanka cukru kryształu 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kg mąki masa budyniowa 1 l mleka 4 łyżki cukru 3 budynie śmietankowe lub waniliowe do ciasta: jabłka świeże lub ze słoika kasza manna Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę trzemy na tarce do jarzyn, na dużych oczkach(...)śmietanie. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Gotujemy budyń. Kroimy jabłka na osiem części i obtaczamy w kaszy mannej. Do formy wkładamy 1 część ciasta. Na cieście układamy jabłka i zalewamy gorącą masą budyniową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp

Gorący kąsek
Fale Dunaju. 166

Ciasto z owocami,masą budyniową i polewą czekoladową. Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce. Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne. Składniki na ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maki 150 ml oleju 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń(...)jakiś czas zamieszać żeby na wierzchu nie zrobiła się skorupa. Masło zmiksować na puszystą masę z cukrem waniliowym.Cały czas miksując dodawać po łyżce masy budyniowej. Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić do lodówki. Polewa: Margarynę rozpuścić w rondelku.Dodać cukier puder,kakao i mleko.Cały czas mieszając.Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i zestawić z kuchenki.Jeszcze

Agusiowe smakołyki
Ciasto rabarbarowe z puszystą masą budyniową 224

Tylko mogę powiedzieć mniam. Dostałam przepis od Arlette, ona mnie ostatnio zaskakuje. Dzięki Ciasto – mąkę, masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia, posiekać nożem. następnie szybko

Kuchnia Pokoleń
Orzechowiec 213

Dzień dobry :) Święta i po świętach, przejedzeni, wypoczęci ?:) ale za pasem nowy rok, proponuję przygotować takie pyszne ciasto z orzechami, masą budyniową, warstwą herbatników, krakersów, masy krówkowej po prostu mniam :)  Zapraszam :) Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Marysia POLO-market 3 jajka 3  szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki lejącego miodu 2 płaskie(...)trzy części. Dno blaszki wykładamy papierem, następnie wkładamy ciasto bez orzechów.Delikatnie nasączamy herbatą.Następnie wykładamy jedną część kremu, warstwę herbatników,masę budyniową, warstwę krakersów, masę krówkową, warstwę herbatników i krem budyniowy.Na krem wykładamy ciasto z orzechami i delikatnie dociskamy.Odstawiamy na noc do lodówki. Ciasto najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień,  gdy ciasto przejdzie smakami

Sama słodycz i szczypta chili