Właściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek(...)patelni rozpuścić masło, dodać wiórki i cukier puder. • Cały czas mieszać, aby wiórki nie przypaliły się tylko lekko zrumieniły. Składanie tortu • Każdy blat ciasta skropić wymieszanymi składnikami ponczu i przełożyć blaty masą budyniową z płatkami migdałowymi. • Wierzch i boki tortu posmarować pozostałą masą bez płatków, po czym obsypać wystudzonymi wiórkami kokosowymi dociskając
To co kochamPyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej
Bajeczna KuchniaPrzyszedł czas na kolejne ciasto 🍰 Przepis jest praktycznie taki sam jak murzynek na maślance tylko o podwojonej ilości składników. z dodatkową masę budyniową i kremem. Ciasto można zaliczyć właściwie do tortów w delikatnej formie :) Nie jest ono jakoś super "fit" ale nie popadajmy w skrajność, wszystko jest dla ludzi 😀 Jest bez cukru, z optymalną ilością tłuszczy , ważne(...)pieczemy 40 min 180 stopni. 2. Budynie gotujemy według przepisu. 3. Ostudzony biszkopt przekrajmy na pół i przekładamy masą budyniową. 4. Śmietankę miksujemy, dosypujemy fix i ubijamy do postania gęstej masy wygodnej do rozsmarowania. Smarujemy nią brzegi oraz wierch ciasta. Wedle uznania przyozdabiamy. Chowamy do lodówki najlepiej na noc. Wartości odżywcze całości: (wyszło 10 kawałków) 2600 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuCiekawa wersja jabłecznika ..... ..... kruchy spód wypełniony masą budyniową, przełamany kwaskowatym smakiem jabłek .... odrobina cynamonu i smak wędzonych śliwek rewelacyjnie uzupełnia całość. Wersja warta przetestowania :) Składniki na blaszkę 26 cm : Ciasto - 330 g mąki pszennej - 170 g masła - 100 g cukru - 2 jajka - 2 duże łyżki śmietanki 30 % - kilka kropel olejku waniliowego - mąka do podsypania Wypełnienie(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na pół , podsypujemy mąką stolnicę żeby się nie kleiło przy wałkowaniu,z jednej polowy wałkujemy spód i układamy na blaszce, z drugiej wałkujemy i wykładamy boki tortownicy tak jak widać na poniższym zdjęciu . Układamy jabłka i śliwki ,posypujemy cynamonem. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Robimy masę budyniową z podanym składników wg przepisu
Wypieki Renedelikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką oraz delicjami. Nazwa tego ciasta pochodzi od bajkowego ogra Shreka, który to był zielonej maści. Przepis na Shreka jest bardzo podobny do ciasta Kubuś. Jest on dość pracochłonny, ale za to bardzo smaczny. Cała tajemnica niezwykłego smaku tkwi w masie sporządzonej z zielonego soku typu „kubuś” ugotowanego
sierotka maRysia w kuchniGrzanie dół + termoobieg. Ciasto całkowicie studzimy na kratce, nie pozostawiamy go w blaszce. Wystudzone blaty kroimy na pół, otrzymując 4 prostokąty. Cztery warstwy ciasta. MASA PORZECZKOWA: - dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-) MASA BUDYNIOWA: - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 szklanka mleka - 2 łyżki masła - 1 jajko Do rondla wlej mleko, dodaj masło, wsyp proszek(...)budyniowy i ciągle mieszaj trzepaczką, gotując na małym ogniu. Masa będzie powoli gęstnieć. Ważne aby cały czas równomiernie mieszać rózgą, wtedy nie powstanie ani jedna grudka. Gdy uzyskamy konsystencję gładkiego, gęstego budyniu, zdejmij masę z ognia i dodaj jajko, ciągle mieszając trzepaczką. Rozmieszaj dokładnie je, w masie. Postaw z powrotem na ogniu i zagotuj przez minutę masę. Masa
SMYKWKUCHNIyszne i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Budyniowa masa i krakersy, które świetnie się tutaj sprawdzają. Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, ponieważ wymaga leżakowania w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej całą noc). var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(...)tutaj wystarczyły 2 opakowania) Przygotowanie W 1 szkl. mleka rozrobić mąki z budyniem i żółtkami. Pozostałą część mleka zagotować, dodając pod koniec cukier i ekstrakt waniliowy. Wlewać stopniowo masę budyniową, cały czas mieszając i na końcu masło.Wszystko zagotować (cukier ma się rozpuścić). Lekko przestudzić. Na dnie foremki ułożyć krakersy, wyłożyć masę budyniową i ponownie krakersy. Wstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comdżemem (4 – 5 łyżki). Na posmarowane kruche ciasto położyć bezą bez migdałów. Na bezę posmarować masę budyniową i przykryć ją drugim kruchym ciastem. Ciasto ponownie posmarować dżemem i przykryć bezą z migdałami. Ciasto odstawić na minimum 8 h, aby zmiękło (najlepiej smakuje na 2, 3 dzień). Krok po kroku(...)się mleka wlać budyń 3. Przygotowany budyń wystudzić 4. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto na stopnicę 5. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części 6. Każdy kawałek ciasta rozwałkować 7. Przełożyć do formy 8. Upiec dwa kruche ciasta 9. Ubić białka na bezę 10. Wyłożyć połowę masy bezowej na odwróconą blachę 11. Upiec bezę 12. Drugą połowę bezy posypać płatkami
KuchniaWeDwoje.pljasny: Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam(...)budyniowej. 5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia. 6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową
Tradycyjna kuchnia KasiRewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami brzoskwiń oraz warstwą bezowo-kokosową - wypiek, idealny na każdą okazję. Brzoskwinie idealnie komponują się z wiórkami kokosowymi tworząc eleganckie, pięknie prezentujące się i wyjątkowo pyszne ciasto. Ciasto Brzoskwiniowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 15-20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy w formie. Masa Budyniowa: Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. podgrzewamy niemal ciągle mieszając
Słodka Stronamasą kakaową, delikatnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, o wymiarach 23×33 cm. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu odcinamy wierzch ciasta. Rozkruszamy go na mniejsze części (np w rozdrabniaczu). Mandarynki odcedzamy na sicie. Układamy obok siebie na cieście. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Resztę mleka(...)zimnej wody. Po napęcznieniu podgrzewamy na małym ogniu (tylko do rozpuszczenia). Przestudzony budyń mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę, mieszamy. Na mandarynki wylewamy masę budyniowo-śmietankową. Wierzch posypujemy okruszkami ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzukogo: dla fanów masy budyniowej dla mających ochotę na ciasto z owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek(...)cytryny, miksując. Na ostudzone ciasto wyłożyć masę. Ciasto z masą wstawić do lodówki do wychłodzenia i stężenia. Składniki na polewę: 200g gorzkiej czekolady (lub 100g gorzkiej + 100g mlecznej) 80g masła/margaryny Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem/margaryną - tak by była gładka. Następnie wylać na masę budyniową (masa musi być już wystudzona). Zamiast czekolady
Mania Wypiekaniałyżki * mąka- 500 g * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * sól- szczypta * wiśnie- około 700 g Masa budyniowa: * budyń śmietankowy- 2 opakowania* * mleko- 700 ml * wanilia- pół laski * cukier trzcinowy- 5 łyżek (jeżeli budyń jest z dodatkiem cukru, to pominąć) Dodatkowo: * kakao- do oprószenia Ciasto serowe: Ser odsączyć, lekko wycisnąć i zmielić 2-3 x (aż będzie gładki). Ser przełożyć(...)blacie rozwałkować w prostokąt i ułożyć na blaszce oraz zawinąć na bokach- około 1 cm. Wiśnie ułożyć na cieście. Spód piec tylko od dołu 40 min. Masa budyniowa: W międzyczasie- kiedy ciasto piecze się w piekarniku- ugotować budyń na mleku, dodać ziarenka wanilii i wymieszać. 10 minut przed końcem pieczenia wylać budyń na ciasto i wtedy piec góra-dół
Kraina Miodem Płynącauniesie. W międzyczasie jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Przygotowujemy również budyniowy sos śmietankowo - waniliowy: Cukier, cukier z wanilią, żółtka i kremówkę miksujemy 2 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Gotowe. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika. Na cieście równomiernie rozsypujemy bułkę tartą i rozkładamy jabłka. Na masę wylewamy sos budyniowy. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy
Smak mojego domuMasa z mleka w proszku: Masło z wodą i cukrem zagotować pozostawić do przestygnięcia. Do chłodnej masy dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Masę dzielimy na dwie części, do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej dwie łyżki mleka w proszku. Masa będzie dość płynna, ale trzeba szybko oblewać nią wierzch, bo szybko tężeje. Na pierwszy blat ciasta wykładamy(...)budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkopta i wykładamy pozostałą masę budyniową. Przekrojone na pół biszkopciki, nasączamy delikatnie kawą i układamy na masie budyniowej. Masy z mleka w proszku na przemian wlewamy łyżką między biszkopty. Ciasto wstawiamy do lodówki aby stężało
RAROSSA