układamy herbatniki *** *** Budynie rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z łyżeczką masła (jeżeli budynie nie zawierają cukru to dodajemy go tyle ile jest w przepisie na opakowaniach). Gorącą masę budyniową wykładamy na herbatniki(...)masę budyniową wykładamy słone krakersy *** *** Na krakersy wykładamy masę kajmakową. Aby masa dobrze się rozprowadzał najlepiej jest zamkniętą puszkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i podgrzewać na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Czekoladę ścieramy
Blog z Apetytempieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy(...)Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obie cześci nasączamy kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową
Zainspirowana w kuchnielastyczne ciasto,podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia. Masa: Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka. Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszaną mąkę.Całość gotować do zgęstnienia.Ugotowaną masę budyniową ostudzić. Masło(...)trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada. Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią
Niespełnione zdolności kulinarneRodzynkowiec – ciasto z rodzynkami dla dorosłych na dużą blachę . Mięciutki i delikatny biszkopt kakaowy przełożony czekoladową masą budyniową, oblany grubą warstwą polewy czekoladowej z moczonymi w wódce rodzynkami. Przepyszne ciasto z charakterem. Taki tort czekoladowy, ale przygotowany na dużą blachę. Idealny na wszelkie imprezy, dla dużej liczby gości. U nas królował na imprezie urodzinowej. Ciasto jest pyszne, ale sycące(...)zmięknąć. Wówczas mrożony rodzynkowiec, przypomina nam lodowe kanapki :) Tak samo preferujemy rodzynkowca serwowanego prosto z lodówki, niż takiego “odstanego” w temperaturze pokojowej, kiedy to masa budyniowa mięknie. Wy oczywiście podajcie “Ciasto z rodzynkami” wedle Waszego gustu. The post Rodzynkowiec – ciasto z rodzynkami – duża blacha appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasię z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam rozstrzygać sporu, czyja racja jest bardziejsza, każdy niech to nazywa tak, jak mu smakuje;) Upiekłam(...)nagrzanego piekarnika, piec ok 15-18 minut w temp. 190stC, aż ciasto będzie złote. Ciasto wyjąć, ostudzić. Ugotować budyń: jajka utrzeć z cukrem, wsypać obie mąki, wlać szklankę mleka i wymieszać, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z wanilią. Do gotujące się mleka wlać masę jajeczną ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, jeszcze chwilę gotować energicznie mieszając, żeby się
Obiad gotowyjabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa: Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem(...)temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jeden blat ciasta układamy na środku większej formy (ok.24 cm), boki zalewamy masą serową, wierzch smarujemy warstwą ok.1 cm.Odstawiamy na kilka minut do lodówki aby masa zastygła. Następnie na środku układamy galaretkę jabłkową i tą także zalewamy masą serową, kiedy zastygnie układamy na niej drugi blat marchewkowy, a boki ozdabiamy masą budyniową
Bon appetit mon amieCiasto drożdżowe przełożone masą budyniową, z przypieczoną skorupką migdałową na wierzchu. Niemiecki klasyk, a dla mnie nowość, bo nigdy wcześniej nie spotkałam się z ciastem drożdżowym przekładanym kremem (co innego pieczone razem z nadzieniem - dżem, ser, mak, a nawet nutella). Byłam zmuszona wprowadzić jednak pewną zmianę w przepisie, stąd moja wersja różni się nieco od tradycyjnego 'Bienenstich
Arabeska waniliowaowoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej. Tort ozdabiamy truskawkami, a górę i brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty
Słodka Stronakomuś biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa biszkopty, masę budyniową i serową, a jakby tego było małą są też banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje. Biszkopt jasny: 5 jaj 1 szklanka cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl(...)przypadku biszkoptu jasnego z tą małą różnicą, że razem z mąkami mieszamy kakao. W upieczonym biszkopcie wykrawamy kółka przy pomocy np kieliszka. Uwaga te wycięte kółka będą nam potrzebne. Masa budyniowa: 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe 1 łyżka kakao. 2 masła 2-3 łyżki cukru W ok szklance mleka mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem (ilość zależna
Cynamonowe szczęścieciasto nie nadaje się do przemytu. My rodzice co nieco się w tym specjalizujemy. Bo przecież każda/każdy z nas chce pokazać swojemu dziecku, że zdrowe nie oznacza nie smaczne. Taka kasza dajmy na to. Niby nudna, niby daleko jej do słodyczy. A tu takie zaskoczenie ! Można ją przecież wykorzystać do masy budyniowej ! Do tego jeszcze musimy zrobić trochę(...)potrawie. A tart u nas na blogu nie zabraknie. Gotowiec się przyda Mało słodkości? Co powiesz na naleśniki z pasternakiem? Mini naleśniki z pasternakiem Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową Ciasto 370 gramów mąki pszennej typ 450 30 gramów mąki kukurydzianej 2 żółtka 200 gramów masła minimum 82 % tłuszczu 100 mililitrów bardzo zimnej wody 15 gramów oleju kokosowego
Krupeczkimiodu 1 łyżka cukru wykonanie: Masło, miód i cukier rozpuszczamy np. na patelni. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy na blat ciasta i pieczemy składniki na masę budyniową: 700 ml mleka 100 g masła 1 i 1/2 budyniu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 4 łyżki cukru dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej(...)mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy cały czas i podgrzewamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. złożenie ciasta: Na pierwszy blat wykładamy całą masę budyniową, przykrywamy drugim blatem, na którym równomiernie rozsmarowujemy masę kajmakową. Przykrywamy blatem z orzechami. Całość odstawiamy w chłodne miejsce
Domowy Smak Jedzeniamojej koleżanki – Bogusi. Masę „od zawsze” robię taką samą, sukcesywnie ją zmieniałam i udoskonaliłam. Składniki na ciasto kruche: - 3 szkl mąki pszennej- 4 żółtka- pół szklanki cukru pudru- łyżeczka proszku do pieczenia- 1 schłodzona margaryna (250g) Składniki na masę budyniową: - 3 szklanki mleka- 1,5 szklanki śmietany kremówki- 7 żółtek- 225g cukru- 200g masła- 2 łyżki cukru z wanilią(...)samych blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Wyrównałam widelcem, ponakłuwałam. Część, która będzie stanowiła górę ciasta ponacinałam na kształt herbatników (radełkiem), aby potem łatwiej było kroić. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180º C, piekłam do lekkiego zarumienienia (ok. 15-20 minut). W międzyczasie przygotowywałam masę budyniową. Odlałam 3/4 szklanki mleka, resztę zagotowałam z cukrami i śmietaną. Do pozostałej części mleka dodałam
mojewypiekiinietylkoSkłada się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! :D Składniki: Masa budyniowa: 2 szkl mleka 1/4 szkl cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 180 g miękkiego masła Dodatkowo(...)Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniekrakersów i masy budyniowej bardzo proste ciasto. Jeśli nie macie pomysłu na ciacho sylwestrowe, to rafaello będzie strzałem w dziesiątkę ! Nie wymaga wiele zachodu, a efekt końcowy jest baaardzo smakowity. Jedyna rzecz o której trzeba pamiętać, to to, że ciasto wymaga 12-godzinnego leżakowania w lodówce, żeby dobrze stężało. Najlepsze jest po 24 godzinach. Ciasto rafaello dla leniwych(...)ogniu, dosyć często mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło z żółtkami. Gdy uzyskamy puszystą masę dodajemy do niej po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając. Na koniec dodajemy 150 g wiórków i mieszamy. Dno formy wykładamy krakersami, układamy na nich 1/3 część masy
Kulinarne przygody Gatityprzełożeniu masami. Miodownik udekorowałam naturalnymi posypkami od Delecty. Ciasto miodowe: 3 szkl mąki kostka margaryny 1 łyżka miodu jajko łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1/2 szkl cukru op.cukru wanilinowego Delecta 1/4 szkl gęstej śmietany Masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych (ok 750g) 2 galaretki wiśniowe Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1/2l mleka(...)ciasto. Schłodzić. Podzielić na 2 części. 2 formy (30x22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować ciasto, nakłuć widelcem. Piec ok 20 minut w 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z jabłkami i odstawić do lekkiego stężenia. Masa budyniowa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Gorący przykryć folią aby nie zrobił się kożuszek. Miękkie
Smakołyki Asi