Rewelacyjne ciasto na biszkopcie z kremową, aksamitna, budyniową masą z kawałkami ananasa oraz warstwą bezowo- kokosową, a wszystko polane czekoladą i oprószone wiórkami kokosowymi - wypiek, którym nie powstydzi się żadna Pani (lub Pan) domu. Polecam. Ciasto Ananasowo-Kokosowe - Składniki: Biszkopt: 3 jajka 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Warstwa
Słodka Stronaubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do ubitych białek dodać przesiany proszek do pieczenia, mąkę i kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić(...)masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć
Krakowskie smaki Anijadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach(...)pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie Przygotowanie Ciasto kruche . Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli
coolinarnastrefa.blogspot.comKarmelizowane gruszki, masa budyniowa oraz kruchy mocno kakaowy spód, ciekawe połączenie, chociaż przyznam że mi do końca nie przypadło to ciasto do gustu. Za to mój małżonek rozpływał się w zachwytach nad tą tartą :) Przepis znaleziony jak zwykle na blogu Doroty Składniki na kruche ciasto: 160 g mąki pszennej 30 g kakao 60 g cukru pudru szczypta soli(...)Ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim wysmarowaną masłem i oprószoną mąką formę. Ciasto ponownie schładzamy w lodówce. Ciasto przykrywamy papierem na który wysypujemy obciążniki i pieczemy w temperaturze 200 st C przez ok 25 minut ( po pierwszych 10 minutach obciążniki można zdjąć). Masa budyniowa
Słodka Kraina Wypiekówwodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu. Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt, rozsmarować resztę masy budyniowej, a na nią miękką polewę z rodzynkami w czekoladzie. Ciasto najlepsze zrobione dziś, a podane na dzień następny
Proste Potrawyskładniki zagnieść razem na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po schłodzeniu każdą z części rozwałkować i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ponakłuwać widelcem na całej powierzchni i upiec na ciemno złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez kilkanaście minut. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka , 2/3 szklanki(...)minuty. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Ciasto składać w następujący sposób: kruche połowa gorącej masy budyniowej, biszkopt, gruszki, reszta gorącej masy budyniowej, kruche. Placki lekko dociskać podczas składania. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej zostawić je do następnego dnia, żeby kruche placki mogły w odpowiedni sposób nasiąknąć kremem i gruszkami
Codzienna kuchnia niecodziennagębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru w cieście - wolę, kiedy sama w sobie drożdżówka nie jest zbyt słodka, za to słodkie są dodatki - budyń, owoce czy kruszonka. Użyłam też(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na wielkość formy. Foremkę posmarować masłem, włożyć ciasto, odstawić na 20-25 minut do ponownego wyrośnięcia. Creme fraiche wymieszać z cukrem, budyniem (proszek), jajkiem i wyskrobanymi ziarnkami wanilii za pomocą trzepaczki. Odlać sok, który puścił rabarbar. Wymieszać rabarbar z 1 łyżką mąki. Na cieście równomiernie rozłożyć rabarbar, na wierzch wylać masę budyniową. Wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżeć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody - 200 g margaryny - 3 jajka - 3 łyżki miodu Masa orzechowa
Różne smaki w kuchnimasą budyniową.Wspaniała gratka dla smakoszy, dodatkowo dla niecierpliwych, ponieważ przepis ten na miodowe ciasto jest już wspaniałe do jedzenia na drugi dzień. Zazwyczaj taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody - 200 g margaryny - 3 jajka - 3 łyżki miodu Masa orzechowa
Słodkości i nie tylkożółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Nakuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego(...)stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki i pozostawimy ciasto na ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta. Na gotowe ciasto wylewamy masę, zanosimy na balkon lub wystawiamy na parapet albo korzystamy z lodówki, ale dopiero po wystygnięciu ciasta
Zdrowie na języku :Ppudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Foremki wylepiamy schłodzonym ciastem i pieczemy na złoty kolor w piecu w temp 170 stopni C. Studzimy całkowicie. MASA BUDYNIOWA : - 2 opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 2 żółtka - 70 g masła - 700 ml mleka 3,2% tłuszczu(...)minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa wystygnie, nabierze połysku, będzie śliska i owoce będą
SMYKWKUCHNIbabki. Metrowiec staruszek dziś wraca w łaski domowników :) Ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 2.1/2 szklanki mąki 1.1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 16 łyżek oleju 12 łyżek wody błonnik kakaowy 2 łyżki ( kakao) pół łyżeczki zmielonej wanilii Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy z cukrem ( 40 g ) mleko 0,5 litra(...)przelałam do dwóch silikonowych foremek do babki.Piekłam koło 45 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu pokroiłam ciasto w "plastry" Smarujemy raz ciemne i raz jasne ciasto i przekładamy kremem Masa budyniowa: Budyń gotujemy według tego co jest napisane na opakowaniu. Masło miksujemy na masę i dodajemy po łyżce budyniu zimnego. Tak powstaje krem budyniowy. Polewa: Rozpuszczamy 2 tabliczki
Różowa kuchnia