Rewelacyjne ciasto o niechlubnej nazwie "Pijak" na puszystym biszkopcie z aksamitną masą budyniową, genialną warstwą kokosowo makową, orzeźwiającą, przełamującą słodkość konfiturą porzeczkową i okrągłymi biszkopcikami polanymi czekoladą to wyjątkowy wypiek łączący wiele smaków które jako całość tworzą niezwykle smakowite ciasto. Polecam. Ciasto "Pijak" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronaformy MASA BUDYNIOWA budynie czekoladowe - 2 opak olej -0,5 szkl cukier -250 g białka jaj -5 szt sól - szczypta DODATKOWO maliny PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Zrobić dołeczek dodać żółtka jaj, kakao i cukier, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Przełożyć ciasto do foliowych torebek, odstawić(...)budyniowy, wymieszać. Gdy budyń z białkami został wymieszany , dolewamy po trochu olej, dokładnie mieszamy. DODATKOWO Maliny przebrać, opłukać, osączyć. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem Ciasto wyjąć z lodówki i zetrzeć na tarce o dużych otworach jedną część. Na ciasto wyłożyć budyń czekoladowy i osączone maliny. Resztę ciasta zetrzeć na masę
Kuchnia DanusiUczciwie mówiąc pierwszy raz gdy usłyszałam o istnieniu ciasta o niechlubnej nazwie "Pijak" miałam mieszane uczucia i nie znając tego wypieku z góry się do niego
Słodka Stronakuchence mikrofalowej, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia - do ciepłej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy mascarpone, wymieszać dokładnie, tak powstałą mieszankę wlać do reszty masy i dokładnie zmiksować - masę wylać na rozsmarowaną masę krówkową, schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy - masę krówkową na polewę przełożyć do miseczki z masłem i mlekiem i podgrzać w kuchence mikrofalowej, po wyjęciu(...)schłodzić ponownie w lodówce do lekkiego zastygnięcia polewy - podawać mocno schłodzone, wtedy najlepiej się kroi Do ciasta wykorzystałam zarówno gotową masę krówkową, jak i cukierki krówki, można je stosować zamiennie, czyli zamiast np. 400g gotowej masy skorzystać z 400g rozpuszczonych krówek. Masa budyniowa jest mocno kremowa, brak dodatku cukru sprawia, że ma wyjątkowo delikatny smak. Masa mascarpone jest wyczuwalnie krówkowa
Smakołyki BerenikiCiasto na biszkopcie z masą budyniową, wafelkami i posypką kokosową Składniki: Biszkopt: 4 jajka Szklana mąki 2 łyżki cukru pudru Szczypta soli Łyżka oleju Masa budyniowa: 3 budynie śmietankowe 1 szklanki cukru pudru 200 g Kasi 3 szklanki mleka dodatkowo: 250 g rurek kakaowych 100 g wiórek kokosowych Przygotowanie: Biszkopt: Żółta oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli
Lena Gotujejako taca a to ułatwia podanie ciasta. Znajdziecie tam wiele innych ciekawych produktów. Zapraszam do zakupów. Oprócz kwadratowej formy wybrałam sobie okrągłą tortownicę i obręcz do tortów. ciasto z mango i masą budyniową
Ewa w kuchnibudyniu i zagotowujemy, dodajemy do tego brązowy cukier i olej kokosowy - mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masę kajmakową mieszamy ze zmielonymi orzeszkami. Możemy teraz zacząć układanie warstw ciasta. Układamy kolejno: Herbatniki Masa budyniowa Herbatniki Masa kajmakowa Herbatniki Masa budyniowa Masa Kajmakowa Na koniec rozpuszczamy 2 tabliczki czekolady i wylewamy na górę ciasta.Wstawiamy na noc do lodówki żeby wszystko ładnie
Smacznie Pysznie KalorycznieCałość miksujemy przez krótką chwilę. Przygotowanym ciastem wyklejamy blaszkę (25×25 cm), odrobinę ciasta zostawiamy na kruszonkę. Następnie układamy na nim podprażone jabłka i wylewamy masę budyniową. Na wierzchu układamy pokruszoną resztę ciasta. Wierzch posypujemy resztą orzechów. Szarlotkę z orzechami pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 40 -45 minut. Ciasto podajemy posypane odrobiną cukru pudru. Muszę przyznać
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI NA MASĘ BUDYNIOWĄ: 2 żółtka 3/4 szkl cukru cukier waniliowy 1/2 l. mleka 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek
Dziś Ja gotujesię nie mogą :). Waniliowiec Ciasto z Ptasim Mleczkiem Biszkopt z delicjami Ciasto Poezja Malinowa Chmurka Ciasto Toffi z prażonym słonecznikiem Miodownik z bitą śmietaną Ciemny Snickers Ciasto czeskie Biszkopt z masą budyniową, bezami i sosem toffi
Mania WypiekaniaPrzepyszne ciasto z piernikami , z budyniową masą , w sam raz na przyszłe rodzinne spotkania. Biszkopt: ~~~~~~~~~~ 1 i 1/4 szkl.cukru 1 szkl.mąki tortowej 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczka proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywną pianę.Ubijając dodajemy po jednym żółtku,po trochu cukru,a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlewamy do formy i pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś mam dla Was ciasto z rabarbarem. Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie. Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona. Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje. A najpierw przecież jemy oczami. Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją
Ewa w kuchniJednym CIASTEM BUDYNIOWYM Z BANANAMI już Was częstowałam ( i podobno bardzo smakowało ) , dlatego dziś mam dla Was kolejna porcję przyrządzoną w troszkę inny sposób. Ciasto oczywiście
Ostra na Słodkooraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe bez cukru 300 g masła 3/4 l słodkiego mleka 1 płaska(...)dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego). Następnie smarujemy kajmakiem, przykrywamy drugim waflem (docinamy z trzeciego), który smarujemy masą budyniową z kakao i przykrywamy jasnym biszkoptem. Całość
Domowy Smak Jedzenia