ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:56/264)

Drożdżówki – brioszki (Brioche) z makiem i kremem budyniowym 167

pszennej 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego   Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny   Pozostałe: 1 szklanka masy makowej 1 jajko do posmarowania   Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować ciasto Brioche oraz krem budyniowy. Drożdże zalać ciepłą wodą (ok. 37C). Wymieszać. Odstawić na 15 minut (powinny się spienić). Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól(...)lodówki. Na drugi dzień wyjąć ciasto i krem z lodówki. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką, rozwałkować w kształt kwadratu o boku 35 cm (grubość ok. 0,5 cm). Rozsmarować krem budyniowy (jeśli zrobiły się grudki, zmiksować blenderem na gładko). Na kremie rozłożyć równomiernie masę makową. Zwinąć w roladę. Zlepić końcówki. Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać

Moja Delicja
Ciasto Piegusek 230

dodaj do ciasta w trzech partiach, delikatnie wymieszaj. Piecz około 40-45 minut w 175*C. Ostudzone ciasto polej lukrem, czekoladą, albo tak jak moje: na cieście warstwa prażonych jabłek i masa budyniowa :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Popcornowe baranki 163

łyżkami mleka. Gotową, lekko gęstniejącą rozsmarowujemy na muffinkach. Przyklejamy łebki, a na wierzchu układamy obok siebie popcorn tworząc strukturę baranka. Schładzamy. Do przyklejania popcornu użyłam resztki masy budyniowej, która została mi z ciasta, ale z całą pewnością zastygająca na muffince polewa także się sprawdzi

Kuchnia w czekoladzie
Kostka z masą budyniową na Góralkach 158

Dziś kolejna propozycja na ciasto. Jest to kostka z masą budyniową z dodatkiem Góralków i pysznego domowego przetartego dżemu z czarnej porzeczki. Świetne połączenie. Ciacho możecie upiec na zbliżającą się okazję, czyli Sylwester i Nowy Rok, Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciasta , ciasteczka na święta 134

CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ                                               SERNIK Z MAKIEM

W kuchennym oknie Ewy
Kruche z jabłkami i budyniem 159

gęściejszy. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (wchłonie sok z jabłek) na bułkę układamy równomiernie jabłka i polewamy całość budyniem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy nim masę budyniową. Całość pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 146

wystudzenia (jej zawartość można przełożyć do czystego naczynia, szybciej ostygnie). Do ciasta używamy jeszcze lekko ciepłej, ale nie gorącej masy. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić  opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli(...)ciasta są bardzo słodkie) i ubijamy jeżcze przez chwilę do otrzymania sztywnej masy śmietanowej. Czekoladę ścieramy dooddzielnego naczynia na małych oczkach tarki. Skłądanie całości: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy ja łyżką. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek, a na ciastka wykładamy masę budyniową

Zawsze głodna!
Ciasto bananowe toffi 307

Ciasto Bananowe Toffi Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym, a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest  ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek(...)biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień

My sweet a life
Snickers 187

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 jajka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki płynnego miodu Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania:  1. Z podanych składników zagnieść ciasto(...)musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą powierzchnię ciasta) 4. Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia. Na blachę położyć pierwszą część bez orzechów. 5. Przygotować masę budyniową. Mleko zagrzać w garnku. W misce rozmieszać budyń  i cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zacznie gęstnieć dodać masło

A Ty Smakuj Mnie
Ciasto czekoladowe przekładane 174

mleko z dżemem. Do utartej masy dodajemy mąkę na przemian z koktajlem mlecznym do powstania jednolitej gładkiej masy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach ok 25x35 cm pieczemy 45-50 min w temperaturze 180 stopni C.  Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na dwa blaty Krem Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka gotujemy z cukrem(...)następnie ostawić do  wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
Pleśniak z dżemem porzeczkowym 424

godz. do zamrażalki. Jedną część ciasta zetrzeć na wysmarowaną tłuszczem blachę.   MASA BUDYNIOWA  2 szkl mleka zagotować z 2,5 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotującego się mleka, energicznie mieszając do zgęstnienia, aby nie zrobiły się grudy. Na ciasto wyłożyć dżem porzeczkowy, na dżem wylać gorący budyń, Zetrzeć na budyń 2 część

Kuchnia Danusi
Ciasto "4 w 1" 182

dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, do trzeciej - kakao, a do czwartej  - kisiel. Do wysmarowanej masłem prostokątnej  blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy(...)cały czas mieszając. Masło ucieramy  i do niego dodajemy ostudzony budyń. Wszystko ucieramy, aby nie było grudek. Na biszkopt wykładamy frużelinę wiśniową i przykrywamy masą budyniową. Na nią kładziemy drugi biszkopt. Wierzch ciasta smarujemy dowolną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową 409

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki krupczatki 25 dag masła ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego(...)ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.  Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową . BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche

Wanilia i Kardamon
Ekspresowe babeczki walentynkowe z masą Lauretta wg Aleex 127

się spodziewać, bo wcześniej nie korzystałam z gotowych mas. Poniżej przedstawiam swoje spostrzeżenia. 1. Opakowania są duże. Każde waży 1 kg, więc wystarczy na duże ciasto. 2. Masy mają konsystencję i smak przypominający masę budyniową. 3. Masa waniliowa ma ładny kolor, jest bardzo słodka, jak dla mnie za bardzo. Jednak po połączeniu z ciastem czekoladowym, słodycz nie była przytłaczająca

W mojej kuchni
Ciasto budyniowe z kaszą manną 747

masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować. Przepis jak zwykle jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Ciasto budyniowe(...)gładkiej konsystencji - do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników - do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę - pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać - gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika - piec w 180 stopniach przez około 40 minut - ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania