ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:62/264)

Kremowa kostka z gruszkami 168

Białka ubić ,dalej miksując dodawać  szkl. cukru i po jednym żółtku i olej.W misce zmieszać obie mąki ,proszek do pieczenia, sól i dodać do masy jajecznej i wymieszać już łyżką drewnianą. Gotową masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -piec ok 25-30 min w 180 stopniach.Ostudzić i przeciąć na dwa placki. Budynie ugotować(...)wsypać 4 łyżki cukru i jak zacznie się robić karmel to wrzucić gruszki,dusić je kilka minut ,żeby były miękkie.odstawić do przestygnięcia. Pierwszy blat ciasta smarujemy  połową dżemu i wylewamy 3/4 masy budyniowej,przykrywamy drugim blatem i smarujemy reszta dżemu i wylewamy na wierzch resztę masy na to nasze karmelizowane gruszki,na wierzch roztapiamy pozostała czekoladę

Swojskie jedzonko
Sen o fidze 212

Agaty ; akurat miałam butelkę na zbyciu, więc czym prędzej zabrałam się za pieczenie. Miałam jednak ochotę jakoś je urozmaicić; przygotowałam więc krem budyniowy w dodatkiem masy krówkowej, a dodatkowo przełożyłam je karmelizowanymi figami. Efekt jest oszałamiający! Ciasto czekoladowe jest dość ciężkie i obłędnie wyraziste w smaku, wilgotne i mięsiste - wprost idealne na styczniowe, szare dni. Krem budyniowy z bitą śmietaną(...)cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej budyniowy krem krówkowy: 250 ml mleka 25 g budyniu krówkowego 20 g cukru 50 g masy krówkowej 250 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 łyżki cukru 2 figi dekoracja: 2 łyżki cukru pudru 1 figa Masło rozpuścić, przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z Masą Budyniową 180

Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada

Blondynka Gotuje
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 153

nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki, a pozostałą porcję wałkujemy i wykładamy nią formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim schłodzone ciasto około 15 minut(...)zamrożoną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do niewielkiej miseczki, odkładamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, do sztywnej masy dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie, ale tak ma być

Rozpustne gotowanie
Borówkowy las 159

Jesień ...  Ach, jesień ...  Z jednej strony uwielbiam ją za to, że to cudowny czas na żeglowanie - jezioro pustoszeje, miejsca zajęte zwykle w sezonie już

Garniec Magalie
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 279

utrzeć miękkie masło. Następnie dodawać do niego ostudzony budyń (partiami!). Cały czas miksować na najwyższych obrotach miksera, aż utworzy się gładka, puszysta masa. Biszkopt przełożyć z powrotem do formy do pieczenia i rozsmarować na nim krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki, ponieważ krem musi stężeć. Na sam koniec przygotować warstwę wiśniową: wiśnie umyć, pozbawić pestek. Przełożyć do garnka (wraz(...)masy wsypać proszek z galaretki. Wiśnie cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę posmakować  ewentualnie dosłodzić oraz wlać do niej sok z cytryny. Ostudzić. Na stężony krem budyniowy wylać warstwę wiśniową i od razu położyć bezę kokosową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej kroić dzień po przygotowaniu (poszczególne warstwy ciasta muszą się ze sobą połączyć).  Przygotowywanie

Ugotować
3Bit bez pieczenia!!! Pychotka!!! 653

3 BIT - mój ulubiony baton i ... jedno z ulubionych ciast! Chyba nie znam żadnej osoby, która by go nie lubiła. Dziś przedstawiam przepis na wersję bez

Miksturownik
Ciasto szachownica 176

Pozmieniałam co nieco, głównie z polewą i biszkoptem, ale myślę, że wizualnie wygląda niemal identycznie ;) Biszkoptowe kratki, maślano - budyniowy, kakaowy krem i mocno kakaowa polewa, udekorowane czekoladowymi kamyczkami... Uwielbiam przepisy z duszą, ten ma swoje lata, ale niezmiennie smakuje wszystkim. Takie ciasta najlepiej sprawdzają się na świątecznym stole - pięknie się prezentują i dobrze smakują a ich przygotowywanie to sama radość(...)ciemne ciasto, dodając kakao do mąki z proszkiem do pieczenia. Również wystudzić. 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao, sokiem z cytryny i alkoholem. Zmiksowane mleko wlać do gotującego się, wrzącego mleka, gotować, ciągle mieszając, jak budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać masę budyniową, miksować

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Fiona 211

wszystkich Pań Fiona w kwiatowej oprawie. Panowie również mogą się poczęstować. Ciasto lekkie, bez pieczenia o winnym smaku. Pozdrawiam wszystkich  czytających mojego  bloga i życzę miłej niedzieli. A TUTAJ  przypominam przepis na Shreka. SKŁADNIKI  1 duże opakowanie biszkoptów okrągłych. Masa budyniowa:  900  ml malinowego soku Kubuś lub innego w takim kolorze(...)łyżka cukru pudru 2 galaretki malinowe 1 fix do ubijania śmietany Dodatkowo:  2 opakowania malinowych Delicji 1 galaretka malinowa na wierzch ciasta WYKONANIE Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym i układamy biszkopty. Przygotowujemy masę budyniową.  Budyń mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy i wlewamy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki. Budyń lekko ostudzamy

W kuchennym oknie Ewy
"Słodkie środy" - napoleonka z budyniem 326

mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykładamy ją na jedną część ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Kroimy na kawałki i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leon ciasto siostry Anastazji 1913

budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny  2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 12% 100 g cukru  Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę

Różne smaki w kuchni
Leon ciasto siostry Anastazji 4249

budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się(...)plaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g maki 150 g margaryny  2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany 12% 100 g cukru  Krem budyniowy: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej cukier wanilinowy 250 g masła 1/2 l mleka  Krem z jabłek: 2 kg jabłek ( użyłam Szarą Renetę

Słodkości i nie tylko
CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 170

Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.  SKŁADNIKI Ciasto: Blaszka: 20x26 1 budyń waniliowy, 2 łyżki mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 3 płaskie łyżki cukru Krem truskawkowy: 350 g serka naturalnego z wiaderka, 200 g truskawek, 5 płaskich łyżeczek żelatyny(...)wiórek kokosowych , 1 łyżka masła Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej

słodki bratek
Przekładaniec Agi 408

widać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie
KRÓWKA BEZ PIECZENIA W PÓŁ GODZINY 193

połączenia się masy. Część czekolady kroję drobno nożem, pozostałą część ścieram za pomocą obieraczki do ziemniaków lub na tarce. Blachę wykładam folią spożywczą. Układam warstwy ciasta: 1/3 herbatników, puszka kajmaku, 1/3 herbatników, masa budyniowa, pozostałe herbatniki i druga puszka kajmaku. Całość posypuję czekoladą i chłodzę w lodówce (najlepiej minimum 12 godzin, aby herbatniki zmiękły

JejKuchnia