około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem
Luźna KuchniaPuszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi. Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty - 4 jajka - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 3 łyżeczki sody masa: - 2 szklanki mleka
Zainspirowana w kuchnidłuższej nieobecności zapraszam na rewelacyjne w smaku ciasto o wdzięcznej nazwie Shrek :) Czy ktoś nie zna jeszcze tego ciasta? nie sądzę. Chyba każdy już próbował choć raz. Pyszny biszkopt z masą budyniową na zielonym "Pysiu", z bitą śmietaną i galaretką. Lekko kwaskowe w smaku, a zarazem słodkie i delikatne. ciasto pełne niespodzianek. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru(...)butelki soku odlewam 1 szklankę i rozprowadzam w niej proszek budyniowy. Resztę soku przelewam do rondelka i gotuję. Na gotujący, wlewam budyń i mieszam, aż zgęstnieje. Ciepłą masę wykładam ba wystudzony biszkopt. Na masie układam delicje i odstawiam. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i wykładam na ciasto. Galaretki rozpuszczam we wrzątku i stygnącą wykładam na ciasto. Całość
Ciasteczkowy PotwórNapoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Przygotowane przeze mnie w ramach tłustego czwartku „na szybkości” jak to mówię;) Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień- miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi
Domowe ciastasię zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru 400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy i cukier, gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wylewamy na nie budyń (ja dałam około
Rozpustne gotowaniebiałek na jednolitą masę. Do ciasta dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 220 stopniach (Forma: tortownica o średnicy 28 cm). Masa budyniowa: Zagotować 500 ml mleka (2 szklanki). Jedną szklankę mleka wymieszać na jednolitą masę z żółtkami, cukrem(...)Drugą część masy wymieszać z łyżką kakao, wsypać kawałki czekolady i rodzynki. Wystudzony biszkopt lekko nasączyć wodą i kolejno posmarować ciemna masę budyniową, jasną masą i posypać startą czekoladą. Ciasto przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby masy stwardniały. Udekorować tort startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Ubić białka
KuchniaWeDwoje.plWyjąć i ostudzić. Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać(...)zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy. *Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu. Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujeCiasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba trochę czasu, aby kremy i galaretka dobrze stężały. Ciasto na weekend, na Święta, na urodziny i bez okazji ;) Składniki: biszkopt: 4 jajka L, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki skrobi ziemniaczanej, 1/2 łyżeczka(...)proszku do pieczenia, 6 łyżek cukru, opakowanie cukru wanilinowego, szczypta soli masa budyniowa: 6 żółtek, 750 ml mleka, szklanka cukru, 3 duże łyżki skrobi ziemniaczanej, 425 g masła, 2 łyżki kakao, starta drobno skórka z 1 cytryny, 2 łyżki suszonej żurawiny, 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 garści orzechów włoskich, dodatkowo: 1/3 szklanka wody, sok z 1/2 cytryny, 2 galaretki brzoskwiniowe
Lena Gotujestopni i piec około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej na kilka godzin. Krem : żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie przerywajac ucierania wlać powoli gorący sok pomarańczowy. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć na pulchną masę, Ucierając dodawać masę budyniową. Pod koniec dodać brandy. Ciasto przeciąć w poprzek na dwa blaty
królestwo garówwolnej chwili. No i ciasto oczywiście. Składniki na blaszkę o wymiarach: ok. 30 x 27 x 5 cm Ciasto: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej Masa budyniowa: 500 ml mleka dwie paczki budyniu waniliowego 3 paczki/360g musu owocowego (My użyłyśmy mieszankę z owocami egzotycznymi od Tymbarka. Możecie(...)się nie ścięła. Upieczony i przestygnięty biszkopt, przekrawamy nożem na 2 równe placki. Na pierwszy nakładamy masę budyniową z musem, którą przykrywamy drugim plackiem. Wylewamy na wierzch galaretkę. Ciasto ma ją całą wchłonąć. Wszystkie te czynności wykonujemy w formie na ciasto, aby masa się nie rozlała. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masa
Pyszny DuetKrólowa Śniegu" urzekło mnie przede wszystkim swoim wyglądem. Nigdy wcześniej też nie robiłam ciasta w kolorze niebieskim, więc postanowiłam skorzystać z przepisu :-) Jest to ciasto deserowe - na biszkopcie, z bitą śmietaną, masą budyniową i galaretkami. Do tego w masie zatopione są "Delicje", które sprawiają, że ciasto jest jeszcze bardziej atrakcyjne w smaku. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiasto ptysiowe - w rondelku zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę i energicznie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Następnie wstawić na ogień i nadal mieszając ogrzewać. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy odchodzi od ścianek rondelka i ma lekko szklisty wygląd. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż ciasto lekko przestygnie. Do lekko wystudzonego ciasta porcjami dodawaj całe(...)jajka, energicznie ucierać do połączenia się jednolicie składników. Wylać ciasto na blachę. Piec 35 minut w temperaturze 180 ° C Masa budyniowa - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę z masłem utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać na puszystą masę do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna
Ciastka - domowe słodkościMożna również zagnieść energicznie kruche ciasto ręcznie. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną dokładnie wyklejamy dno blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą pokruszoną część (kruszonkę) przekładamy do mniejszej miski i umieszczamy w lodówce. Blaszkę z ciastem nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i również odstawiamy do lodówki (wystarczy na 10 minut) Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)łyżce cukier, po każdym dodaniu dokładnie miksujemy. Na końcu dosypujemy proszki budyniowe i dokładnie mieszamy (na niskich obrotach miksera lub ręcznie). Wyjmujemy podpieczone kruche ciasto, wykładamy na nie masę jabłkową, przykrywamy ją masą bezowo-budyniową, wyrównujemy i obsypujemy schłodzoną kruszonką. Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy jeszcze ok.35-40 minut w temperaturze 180*C na programie góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowebudyniowa 3 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1,5 kostki margaryny 3 cukry waniliowe Karmel orzechowy 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny 3 łyżki miodu 25 dag orzechów włoskich Wykonanie: Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie i zagniatamy ciasto jak na pierogi. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą część ciasta(...)się mleka, mieszamy dokładnie aby nie powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym. Ciasto upiekła Basia Smacznego
kgwjanczewoszybko przygotować dowolny krem i już mamy coś do kawy. Rurki możecie nadziewać kremem śmietanowym z serkiem mascarpone też wyśmienicie smakują. Moje dzieci lubią masę budyniową więc zrobiłam taką. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto kruche tradycyjne : około 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej(...)śmietany Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem Winiary 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego do posyp ania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki Wykonanie : Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę
Sama słodycz i szczypta chili