ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:46/264)

Rafaello 102

wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja do przygotowania w warunkach polowych. Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszysta masę. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Dodać wiórki i migdały i wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników.  Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto

Wielki apetyt
Snikers 189

orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe masa budyniowa - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru(...)Nastepnie dodajemy do nich galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka rozcieramy z mąką i szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i dodajemy do nich masę żółtkową. Cały czas mieszamy, aż masa budyniowa zacznie gęstnieć. Następnie zestawiamy garnek z ogniamy i dodajemy pokrojone na kawałki masło cały czas mieszając. Jak mamy wszystkie części przygotowane to mozemy składać placek

Zainspirowana w kuchni
Pani Walewska 193

Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.                                       Czas przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.  W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej(...)czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Biszkoptowy uśmiech 164

pieczenia. Wlać połowę ciasta na blaszkę, a następnie układać złożone  biszkopty. Wlać pozostałą część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie wymieszać z mlekiem i zagotować(...)momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech

O kuchni z uczuciem
Szarlotka z budyniem 139

Ciekawym dodatkiem do jabłek jest natomiast masa budyniowa - delikatna, lekko mazista (ale nie kapiąca z ciasta, Boże broń!). Przy takim połączeniu lubię dodać do ciasta cukier migdałowy, który w połączeniu z cynamonem sprawia, że ciasto jest wręcz genialne. Polecam je Wam do popołudniowej kawy. Na pewno Was nie zawiedzie ;-)  SKŁADNIKI Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki(...)masła 1 jajko 1 żółtko Masa budyniowa: 750 ml mleka 2 budynie śmietankowe (takie na 0,5 l mleka każdy) 2 żółtka 4 łyżki cukru 50 g masła Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier do smaku cynamon 4 - 5 łyżek wody Dodatkowo: 3 - 4 łyżki bułki tartej Suche składniki ciasta mieszamy razem, dodajemy pokrojone w kawałki masło i rozcieramy

Czary - gary w kuchni
Japoniec 160

miały puch i stopniowo dodajemy zimny budyń. Galaretkę również zalewamy zgodnie  z instrukcją i pozostawiamy w lodówce aż zacznie tężeć.  Na ostudzone ciasto wylewamy masę makową a na wierzch masę budyniową. Następnie wysypujemy kawałki ananasa i zalewamy wszystko lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrusowiec 147

Dzisiaj polecam kolejne pyszne i delikatne ciasto bez pieczenia. Oparte jest na przepisie na bananowca , z tą różnicą, że zamiast bananów mamy pomarańczową masę budyniową oraz chrupiące groszki czekoladowe, które fajnie urozmaicają ten deser. Ciasto jest delikatne i rozpływa się w ustach, warto spróbować. CYTRUSOWIEC Składniki: (forma 24 cm) spód: biszkopty okrągłe masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki(...)dodatkowo: ciasteczkowe groszki czekoladowe (typu Maltesersy,Lila Stars Milki albo Malti Keks) 1 galaretka cytrynowa skórka otarta z 1 pomarańczy Przygotowanie: Biszkopty układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. masa budyniowa: Ścieramy skórkę z cytryn (będzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy  z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu.  Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody

Bon appetit mon amie
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 186

ciasto, które dzisiaj wam zaprezentuję to czysta poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem(...)całkowicie studzimy.  5. Mleko zagotować. Proszek budyniowy wymieszać wraz z cukrem i odrobiną zimnego mleka. Ugotować budyń przełożyć do miski przykrywając wierzch folią by nie powstał kożuch. Całkowicie wystudzić.  6. Ostudzony budyń miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy kremówkę a następnie łączymy ją z budyniem. Powstałą masę wylewamy na wierzch wystudzonego ciasta. Chłodzimy min 1 godzinę. Dekorujemy kiwi pokrojonym

vaniliowoczekoladowa
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 253

utarte jajka z margaryną i dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Około 2/3 ciasta wylewamy do średniej wielkości formy, wyłożonej pergaminem. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Obrane jabłka kroimy w księżyce i wbijamy w ciasto (średnie jabłko dzielimy na około 8 części). Fale Dunaju pieczemy około 35 minut w temperaturze(...)budyń. Gdy dobrze się utrze (tzn. nie będzie grudek), dodajemy kolejną niewielką porcję budyniu i tak do chwili, gdy cały krem połączy się w jednolitą, gładką masę. Gotowy krem budyniowy wylewamy na wystudzone ciasto, wyrównując jego powierzchnię. Śmietanę zagotowujemy w rondelku, na wolnym ogniu, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści, a cała masa

Smakowy Raj
Elegancki murzynek z jabłkami 343

Nasze niedzielne ciasto do kawy, co ważne nie za słodkie, bo takich nie lubimy!. Spora ilość jabłek i masa budyniowa bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem.  Wykonanie bardzo proste i szybkie, więc nie szukajcie sobie wymówek :). Składniki na ciasto na dużą formę 25x40 cm: 8 jaj 5 łyżek kakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki  cukru(...)nakładać gdy się wystudzi i zacznie lekko tężeć. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  20-25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Budyń ugotować wg. przepisu z dodatkiem cukru i mąki ziemniaczanej, wystudzić i zmiksować z masłem.  Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polukrować

Apetyczna babeczka
Katarzynka 163

Lubimy takie ciasta, oj bardzo ;) Kawowy biszkopt, przełożony masą budyniową z kawą i odrobiną alkoholu, z dodatkiem popularnych pierniczków Katarzynek, udekorowany polewą czekoladową i czekoladowymi kamyczkami. Niebo w buzi :) W cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masy jajecznej stopniowo dodawać suche składniki, delikatnie, ale dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 22 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na dwie części. Krem - 600 ml mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy i mąkę

Domowa cukiernia Ewy
Pączki 259

Drożdżowe ciasto, nadziane czekoladą, marmoladą, masą budyniową czy inną na jaką akurat mamy ochotę. O czym mowa? Tak, to domowe pączki.  Przepis na nie dostałam kilka lat temu od sąsiadki. Od tamtej pory nie sięgam po inny przepis, dla mnie ten jest idealny ;)  Pączki są bardzo smaczne, leciutkie jak chmurka, wręcz rozpływające się w ustach, zdecydowanie lepsze(...)odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Mąkę i cukier przesiewamy.  Do mąki dodawać po kolei cukier, jajka, resztę mleka, szczyptę soli, ocet, masło oraz rozczyn. Zagnieść ciasto, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.  Po tym czasie ciasto rozwałkować na około 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wykroić okręgi, odłożyć na stolnice obsypaną mąką, pozostawić

Krakowskie smaki Ani
CIASTO 3 BIT 169

bardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki.  Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek(...)powstanie jednolita masa kremu.  Na dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Ciasto należy przechowywać w lodówce

Zrób to smacznie
Kora orzechowa wg Aleex 148

naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Ciasto bakaliowe: • 8 jajek • 3/4 szklanki cukru • 10 dag posiekanych orzechów włoskich • 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną) • 10 dag wiórek kokosowych • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: • 1 puszka brzoskwiń • 2 budynie waniliowe bez cukru • 1 łyżka mąki pszennej(...)miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części. 11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem. 12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego. 13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej. 14. Na warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie. 15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego. 16. Na ciasto

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania