ciasto z masą budyniową - 3949 przepisów (strona:33/264)

delikatne ciasto trociniak – idealne na przyjęcie komunijne 16008

pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 500 g mleka 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)tężejącej galaretki. posypka ciasta: 70 g wiórek kokosowych 10 g masła 2 łyżeczki cukru wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe, lekko rumienimy. Ciasto : biszkopt – 3/4 masy budyniowej – tężejąca galaretka z jabłkami – 1/4 masy budyniowej -zrumienione wiórka

Domowy Smak Jedzenia
pyszne trio: czekoladowe ciasto z kremem i musem truskawkowym 2670

pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21×26 cm). Pieczemy w 160 st. C. przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Gdyby środek za bardzo wyrósł, wyrównujemy ścinając nożem. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 140 g cukru 2 płaskie łyżki(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe 1 szkl wody wykonanie: Truskawki blendujemy na mus, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Na gotowe ciasto czekoladowe wykładamy masę budyniową, rozprowadzamy dokładnie do brzegów blaszki, następnie wylewamy tężejący mus z galaretką i całość wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia

Domowy Smak Jedzenia
3 Bit 319

domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy jako pierwsze. Ciasto jest dość słodkie i duża w tym zasługa masy kajmakowej. Dlatego przygotowując kolejne warstwy używam mniej cukru. Co do masy kajmakowej oprócz cukru zawiera ona sporo nie potrzebnych składników, więc możemy ją przygotować sami. Masę budyniową zawsze robię sama, ale Wy jeżeli chcecie zaoszczędzić czas możecie skorzystać(...)ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, 1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej, 2 op. herbatników ( po 300g ) 0,5 czekolady mlecznej lub gorzkiej   Wykonanie: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Do półtorej szklanki mleka dodajemy   mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Jak już się zagotuje to dodajemy

Passion of Cooking
Tort cytrusowy 160

blaszki (24/36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.ciasto 2Żółtka, jajka i cukier ubić na puszystą masę, dodać olej i mąkę pszenną, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia połączony z octem i również wymieszać.Masę białkową w blaszce posypać delikatnie kakao i wylać żółte ciasto na białe, delikatnie wyrównać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec(...)mikserem na niskich obrotach. Po zestawieniu z ognia wsypać suche galaretki i dokładnie wymieszać, następnie dodać margarynę i również wymieszać.Włożyć jeden blat ciasta i otoczyć go opaska z folii aluminiowej, następnie wylać nieco przestudzoną masę budyniową i zostawić do wystygnięcia.kremDo dwóch szklanek wsypać po łyżce żelatyny i namoczyć każdą porcję w 1/4 szklanki wody.Następnie jedną porcję żelatyny

Mix smaku
Kruche ciasto, beza i curd z rabarbaru 163

gotujemy na małym ogniu do czasu, aż rabarbar zacznie się rozpadać.   Wszystko w rondlu blendujemy na gładko ręcznym blenderem, dodajemy barwnik. W kubku mieszamy proszek budyniowy i zimną wodą na gładką masę. Wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy do rabarbaru, stale go mieszając. Gotujemy na małym ogniu mieszając(...)zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy i jeszcze ciepłą masę budyniową rozprowadzamy na cieście, wyrównując wierzch silikonową łopatką. Ciasto chłodzimy w lodówce. Beza Wszystko o przygotowaniu bezy znajdziecie w TYM POŚCIE . Tak samo, nie inaczej, szykujemy i tą. Zanim zaczniecie ubijać białka na bezę, ciasto i masa rabarbarowa powinny być dobrze schłodzone, a piekarnik rozgrzany do 120⁰C, z termoobiegiem

Karo in the Kitchen
Ciasto „Danio” 1696

drugie podejście do biszkoptu przygotowanego właśnie na proszku budyniowym (pierwszy raz robiłam go wykonując ciasto „Ptasie Mleczko -> przepis KLIK ). Myślę, że trzeciego razu nie będzie;) Za to ciasto to będę na pewno chciała upiec raz jeszcze (tym razem wykorzystując po prostu mąkę tortową), bo pomimo wszystko bardzo nam smakowało. Masa śmietanowa z serkami danio i galaretką cytrynową jest(...)Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy olej oraz zimną wodę. Proszek budyniowy przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy, miksując na niskich obrotach. Ciasto przelewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut. Przestudzony biszkopt kroimy

Smaki Na Talerzu
Szarlotka z pianką 156

ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na tarce zetrzeć do niej większą część ciasta. Lekko przygnieść ciasto dłonią i podpiec w piekarniku około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić(...)Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Piec około 1 godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przestudzone można posypać cukrem pudrem. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Marysieńka 204

Ciasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta,  które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino  , które jest rewelacyjne. Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka  cukru 5 łyżek(...)stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając. Polewa  100 g czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać. Składanie ciasta Biszkopt 1/2 masy placek orzechowy 1/2 masy biszkopt polewa czekoladowa Marysieńka

O kuchni z uczuciem
Ciasto Pijak + film 211

ciasto  studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy 1/2 szklanki mleka, wsypujemy cukier oraz budyń, dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub trzepaczką. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka  wlewamy rozpuszczony budyń z cukrem i żółtkami i całość energicznie mieszamy aż masa zgęstnieje. Gorący budyń miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Gotową masę budyniową(...)starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu. Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej. Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową. Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin

Smakowite Dania
Pani Walewska - Pychotka 1104

lubię orzechy, dżem porzeczkowy, bezę, krem budyniowy i ciasto kruche? Nie wiem.. Pamiętam, jak byłam mniejsza moja ciocia robiła to ciasto ale zamiast orzechów, były rodzynki... Ja tak wtedy nie lubiłam tego ciasta. Ale zawsze można znaleźć fajne zamienniki, które czasem okazują się lepsze. Tak  samo w tym cieście orzechy można zastąpić migdałami, czy też wcześniej wspomnianymi rodzynkami(...)Składniki:*Ciasto:500 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki

Piekę, bo lubię
Rodzynkowiec 230

żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 o C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Składniki na masę budyniową: 2 budynie czekoladowe; 2,5 szklanki mleka; 4 łyżki cukru kryształu; 200 g masła; Wykonanie(...)połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej.  Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową. Ciasto odstawić do stężenia

In my kitchen
Ciasto słonecznikowe 216

pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przygotować krem budyniowy : do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować(...)Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń.  Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem.   Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren słonecznika! W przeciwnym razie słonecznik będzie gorzki. Puszkę

Ugotować
ZIELONE CIASTO Z RUKOLĄ I KREMEM FIOŁKOWO-JAGODOWYM 142

przygotuje ciasto z rukoli z masą z cukru fiołkowego domowej roboty. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i wilgotne a masa kwiatowa nadaje wyjątkowego charakteru ciastu. Bazą ciasta są zielone blaty. Masę maślano-budyniową przygotowałam na Palma firmy Bielmar , dzięki której ciasto wyszło wyśmienite. Masa jest puszysta, delikatnie słodka i idealnie komponuje się z zielonym rukolowym ciastem. Trzeba pamiętać, że rukola jest

Kuchnia w oparach
Tarta budyniowa ze śliwkami 122

lodówce lub od razu wylepić foremki i lekko podpiec w piekarniku, żeby ciasto nie namokło od budyniu. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni i pieczemy ok. 10-15 minut. W międzyczasie myjemy śliwki, wyciągamy pestki i kroimy na ćwiartki. Teraz zabieramy się za masę budyniową. Mleko z cukrem i budyniami mieszamy dokładnie(...)żeby nie było grudek i gotujemy z tego gęsty budyń. Do gotowego budyniu dodajemy śmietankę i jajka które razem wcześniej mieszamy i razem jeszcze chwilę gotujemy. Gotową masę budyniową wykładamy na ciasto i układamy śliwki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 min do momentu kiedy krem i ciasto będą lekko brązowe. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami i budyniem 109

kokosowego z puszki (ja używam takiego o 22% zawartości tłuszczu) Nadzienie: 600 g wiśni bez pestek 2 łyżki (30 ml) erytrytolu (lub ksylitolu, ewentualnie brązowego cukru) Masa budyniowa (podobna jak w przepisie na ciasto “Fale Dunaju” ): 400 ml mleka kokosowego z puszki 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego bez cukru (ja używam sojowego) 1 budyń (40 g) waniliowy bez cukru(...)agar i erytrytol (lub cukier). Całość zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy często mieszając aż uzyskamy konsystencję gęstego budyniu. Gotową i jeszcze ciepłą masę budyniową wykładamy na posłodzone wiśnie i równomiernie rozprowadzamy. Na zakończenie, drugą część surowego ciasta ucieramy na grubych oczkach tarki i rozprowadzamy równomiernie po wierzchu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut albo

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania