ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:339/1282)

Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 242

poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej

Tradycyjna kuchnia Kasi
SNICKERS BEZ PIECZENIA – ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku 380

się ciągnie i jak jest nieziemsko słodkie i kremowe! Ojj mogłabym pożerać snickersy dzień i noc! Dziś mam dla Was przepis na GENIALNE ( ale to GENIALNE ) ciasto bez pieczenia – z kremem z mleka w proszku, masą kajmakową i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Prawdziwe niebo w gębie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 25×20 ) * herbatniki kakaowe – ok.200 g * herbatniki zwykle

Ostra na Słodko
Ciasto toffi bez pieczenia 991

Ciasto toffi bez pieczenia Ciasto toffi bez pieczenia to moja kolejna propozycja na łatwe i pyszne ciasto bez użycia piekarnika. Ciasto jest na spodzie z herbatników

WSZYSTKO SMACZNE
Lato na talerzu, ptasie mleczko z owocami 138

Pomysł na to pyszne ciasto mam od mojej siostruni Przepięknie się prezentuje i smakuje z tymi owocami. Dzięki Wykonanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić

Kuchnia Pokoleń
Metrowiec 139

Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto kajmakowo-kawowe 206

Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt

Kulinarna (nie)codzienność
CIASTO KRÓWKA NA BISZKOPCIE + FILMIK 238

Ciasto krówka na biszkopcie z polewą kajmakową to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Delikatny biszkopt, masa i polewa. Oryginalny przepis na ma ciasto półkruche, natomiast

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto kajmakowo-kawowe 366

Smaczne, delikatne ciasto dla miłośników masy kajmakowej i kawy. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, przełożony delikatną masą na bazie bitej śmietany i jogurtu greckiego. Składniki na biszkopt

Kulinarna (nie)codzienność
Metrowiec 187

Metrowiec to kolejne ciasto ze starego zeszytu, czyli jeden z tych deserów, które robiły nasze mamy i babcie :) Przyznam, że metrowiec jest czasochłonny, ale za to

Kulinarna (nie)codzienność
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 123

Ciasto bonoffe pie to jedno z pyszniejszych ciast które można przygotować w expresowym tempie.  Ciastka są przekładane bita śmietaną, karmelem i bananami. Jest bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 160

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka

Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 160

Ciasto truskawkowa chmurka jest znana z nazwy "malinowa chmurka". Robiłam je pierwszy raz i wyszło pyszne. Na spodzie jest ciasto półkruche, na to wylana jest galaretka

Kulinarne Fantazje Marioli
Cytrynowa Pavlova z lemon curd i migdałami 179

Kochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon

Moje Małe Czarowanie
Ciasto krówka 445

Pyszne ciasto miodowe z bitą śmietaną oraz masą kajmakowo-orzechową. Często to ciasto piekę na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbiają to ciasto. Swoim wyglądem i

Bajeczna Kuchnia
Ciasto z masą budyniową i malinami 108

Przepis dostałam ostatnio od sąsiadki :) Ciasto jest kruche, a krem wprost rozpływa się w ustach. Tym większe było moje zdziwienie gdy odkryłam, że do kremu dodaje się olej.  Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 margaryna 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier

Tradycyjna Kuchnia
Tarta orzechowa z kremem z białej czekolady i owocami 113

zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas zagniatamy aż składniki się połączą. Dolewamy po trochu(...)temperaturę do 175 stopni C i pieczemy przez 10min, ale zdejmujemy połowę obciążenia. Po upływie czasu, zdejmujemy obciążenie z pergaminem i pieczemy przez kolejne 15min. 4. Ciasto wyciągamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie kremu: 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej. Pozostawimy do wystygnięcia. 2 . Ubijamy śmietanę na sztywno a następnie dodajmy serek mascarpone cały czas ubijając. 3. Na koniec dodajemy

Coś z niczego
TRZY BIT Z MALINAMI 179

Ciasto bez pieczenia to chyba najłatwiejsze z ciast. Herbatniki przełożone kajmakiem, budyniem i ozdobione bitą śmietaną z malinami. Taki ciacho to jedno z najpyszniejszych, idealne na

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowo różane babeczki ogrodniczki na Dzień Matki + KONKURS 138

dobry robot planetarny to podstawa szybkiego i bezproblemowego przygotowywania wielu wypieków. Zagniecie kruche ciasto bez brudzenia rąk, ubije białka na bezę w kilkanaście sekund, wymiesza ciasto na babeczki, utrze krem maślany czy nawet zagniecie ciężkie ciasto na chleb. Nie ma co ukrywać - taki robot bardzo ułatwia życie i dlatego też chciałabym Wam dzisiaj przedstawić czerwonego, lśniącego jegomościa - robota planetarnego Kitchen

Pora coś zjeść
Tort Red Velvet 112

formie, wyjąć i całkowicie schłodzić. Masa W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować. Wykonanie: Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać

Kubki smaku
Mazurek śliwkowy z kremem z mascarpone i białej czekolady 143

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); MAZUREK ŚLIWKOWY Z KREMEM Z MASCARPONE I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki na ciasto: - 150 gram mąki krupczatki - 150 gram mąki pszennej - 200 gram masła - 100 gram cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka zimnej wody Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy(...)minut). Składniki na krem: - 300 gram białej czekolady - opakowanie mascarpone Przygotowanie kremu: Roztapiamy czekoladę i lekko ją studzimy. Potem mieszamy za pomocą miksera z mascarpone.  Wypełniamy kremem okienka lekko przestudzonego ciasta. Zdobimy przed zupełnym ostygnięciem, aby dekoracja miała szansę przykleić się do wypieku. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasto cytrynowe 148

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki

Słodka Kraina Wypieków
Migdałowa Pani Walewska 297

Przepis na to ciasto długo czekał na swoją kolej, teraz wiem że zdecydowanie za długo. Chociaż w oryginale Pani Walewska powinna być z orzechami i powidłami

Słodka Kraina Wypieków
Truskawkowy curd 125

Przepyszny krem do deserów i ciast Składniki - 1 szklanka truskawek - sok z 1/2 cytryny - 2 żółtka - 1/ 2 szkl cukru pudru - 3 łyżki masła - szczypta barwnika czerwonego Sposób przygotowania 1. - Truskawki zmiksować blenderem dodać sok z cytryny  - Do rondla dać żółtka cukier i zmiksowane truskawki  - Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszać prawie  do zagotowania  - Dodać

W królestwie smaków Beaty
Ciasto czekoladowe z likierem Bayley's 98

przygotowania: Szklankę kawy,cukier,kakao i Kasię rozpuszczamy na wolnym ogniu mieszając. Studzimy.Dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i jajka miksujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Gdy ciasto wystygnie dekorujemy kremem. Krem: Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem stopniowo dodając mascarpone.Na koniec dodajemy likier.Dekorujemy ciasto.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Ciasto barbórkowe 159

I oto kolejne ciasto siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast..."  Łasuchom czekolady, kakao i galaretki zapewne będzie smakowało... Składniki na biszkopt: 4 jaja

In my kitchen
Raffaello z adwokatem 157

Przepis na to ciasto pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji". Ciacho jest przepyszne, a tym samym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone

In my kitchen
Shrek 102

"Jest moim popisowym ciastem. Przepadają za nim dzieci i dorośli" napisała 12-letnia Paulinka Bogdanienko, która mieszka w moich stronach. Przepis został opublikowany w czasopiśmie "Przyślij

In my kitchen
Miętowe orzeźwienie 77

Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce "Ciasta na stół" w nr 5/36/2004. Autorką przepisu jest Pani Barbara A. W cieście zaintrygował mnie smak mięty połączonej

In my kitchen
Torcik marchewkowy 105

Kilka lat temu ciasta marchewkowe na blogach kulinarnych cieszyły się ogromnym powodzeniem... I wcale nie dziwne, bo ciasta te są pyszne, pachnące, mimo tego, że są

In my kitchen
Jabłecznik korzenny. 234

Delikatne ciasto z jabłkami , jeszcze z nieco zimowym aromatem, bo z chłodniejszymi dniami kojarzą mi się  korzenne , rozgrzewające aromaty  Jabłka zazwyczaj łączymy z cynamonem

Malinowa Kawiarenka
Lemon curd 167

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny i zarazem szybki krem. Idealny do różnego rodzaju ciasteczek, ciast, słodkości czy deserów. Krem w przeciwieństwie do większości kremów jest przyjemnie kwaśny, zatem bardzo fajnie przełamuje słodkość ciasteczek;)  Konsystencją przypomina budyń, w sumie można powiedzieć że to taki domowy, cytrynowy budyń. Jestem pewna, że przypadnie Wam do gustu.  Inspiracja przepisem Moje

Krakowskie smaki Ani
Ptysie 302

niech mi ktoś powie, że nie uwielbia tych słodkości? Rozumiem, że nie ma takich! Cieszę się! Ja kocham ten rozpływający się krem i chrupkie ciasto parzone. Nie ma co dłużej czekać. Pieczemy, robimy i się zajadamy, np z naszymi dziadkami. Korzystałam z tego przepisu . Składniki : Ciasto parzone : * szklanka zimnej wody  * 125g margaryny  * szklanka mąki pszennej  * 4 jajka(...)jajkami na gładką masę. Przełożyć do szprycy. Wyciskać okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczeni. Piec 20-30 minut w 180 stopniach. Ciasto dość wysoko rośnie. Odstawić do wystygnięcia, każdy okrąg przeciąć na pół.  Krem : * 300ml kremówki najlepiej 36% * 3 łyżki cukru pudru * 3 łyżki żelatyny  * 6 łyżek wrzątku Przygotowanie : Żelatynę zalać wrzątkiem, rozmieszać. Rozpuścić nad kąpielą

Magiczne Życie Marty
Jesienna szarlotka z kremem waniliowo-cynamonowym 101

O ile wrzesień w tym roku nie rozpieszczał, tak październik daje wszystko co w polskiej złotej jesieni najpiękniejsze. Jest piękna pogoda, słońce, poranne mgły, jesienne liście

bistro mama
Ptysie 148

"Najlepszymi mąkami na ciasto ptysiowe jest mąka luksusowa lub krupczatka, woda w ilości 1:1 w stosunku do mąki, tłuszcz (masło), jajka i sól. Ciasto ptysiowe

Proste Potrawy
Jajka sadzone na słodko 176

Ciasto “Jajka sadzone na słodko” jest szczególnym z dwóch względów. Po pierwsze ciasto okazało się pysznym żartem Prima Aprilisowym dla mojej młodszej córki. Otó ż , nie

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką 275

Co otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami  kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej

Mia Cucina Sofieta
Rzeszowiak, czyli ciasto makowo- serowo- orzechowe 1150

Świąteczne ciasta muszą być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne;) U nas zawsze obowiązkowy jest sernik i makowiec, mile widziane są również ciasta orzechowe. Dlatego, aby ułatwić

Z miłości do słodkości
Ciasto marchewkowe z kremem budyniowym i orzechami włoskimi 125

się całą paletą barw. Do tego oczywiście orzechy. Ja przeważnie wykorzystuję do tego ciasta orzechy włoskie ale w tym roku z powodu ich deficytu wykorzystałam orzechy laskowe. Przepisów na ciasto marchewkowe jest chyba tyle co na sałatkę jarzynową, bo w każdym domu smakuje ono zupełnie inaczej. Jest to doskonała propozycja np. na Andrzejki, które już na niedługo! Składniki: Biszkopt(...)jest już zimy wyjmujemy go z formy i przekrawamy go ostrym nożem na mniej więcej 3/4 wysokości. Spód całego ciasta musi być grubszy niż górna, która przykryje ciasto. Do spód wykładamy krem, rozsmarowujemy go i przykrywamy górną częścią. Ciasto z powrotem wkładamy do formy. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy ok 2 łyżek soku z cytryny. Mieszamy

Życie ze smakiem
CIASTO KOKOSEK 355

Ciasto kokosek, jest   to warstwowe ciasto na  biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi.  Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy .  Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Nie sposób mu się oprzeć! Po prostu niebo w gębie! Wykonanie tego przepisu, krok(...)żeby galaretka stężała. Na stężałą galaretkę wykładamy drugą część masy i wyrównujemy. Kładziemy drugi blat biszkoptu i nasączamy go mlekiem kokosowym. Kładziemy trzecią część kremu, wygładzamy i posypujemy wiórkami kokosowymi. 5.) Ciasto  dekorujemy białymi rurkami waflowymi. Uwagi: Ciasto przechowujemy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone. Proponuję Wam też zobaczyć, jak zrobiłam pyszny  sernik coca cola . A po inne fajne

RITA food channel
Niebo w gębie, czyli kruche ciasto z borówkami i białą czekoladą 151

cała powierzchnia ciasta była obciążona. Piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Temperatura pieczenia dokładnie taka sama, jak bez obciążenia. Upieczone ciasto dokładnie ostudź. Składniki na krem i całą resztę: 250 g serka mascarpone (prosto z lodówki) 130 ml śmietany kremówki 30% (prosto z lodówki) 100 g białej czekolady 5 łyżek dżemu z borówki(...)mieszam z czekoladą, wtedy jej konsystencja po roztopieniu jest bardziej płynna i jednolita). Lekko przestudzić i dodać do ubitej śmietany. Mieszać delikatnie szpatułką. Spód przestudzonego ciasta posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć krem z białej czekolady 300 ml śmietanki ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier puder. Wyłożyć i rozprowadzić na kremie z białej czekolady. Wszystko posypać borówkami. Opcjonalnie

gutfut
Ciasto z gruszkami i mlecznym kremem 148

Gruszki i mleko skondensowane? Od dziś jedno z moich ulubionych połączeń! Nie spodziewałam się tego, że ten duet stworzy tak ciekawy smak. Ciasto jest cudownie kruche, słodki smak mlecznego kremu przełamują soczyste gruszki. Całość jest genialna. Koniecznie spróbujcie :) SKŁADNIKI (blaszka 20 x 30 cm) kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła 2 żółtka jaj krem 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 budyń waniliowy (najlepiej niesłodzony) 100 ml mleka dodatkowo 6 gruszek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy. Dodajemy żółtka i pokrojone w małe kawałki masło. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 15-20 min. Gruszki obieramy

DefinicjaSmaku
Rogaliki serowe 155

margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto(...)każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze

My sweet a life
Rogaliki serowe 166

margaryny lub masła szczypta soli Dodatkowo: białko cukier kryształki krem orzechowy np. Nutella (można krem orzechowy zastąpić marmoladą, gęstym dżemem lub powidłami) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto(...)każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na okrąg o grubości około 2-3 mm i wycinać trójkąty. Na szerszej części trójkątu łyżeczką nakładać kleks kremu Nutella (marmolady). Ciasto zwijać od szerszej strony formując rogalik. Końcówkę najlepiej zwinąć pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły".  Rogaliki zewnętrzną stroną maczać w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze

My sweet a life
migdałowo-kokosowa princessa 126

bloga ZjemTo , upiekłam jednak po swojemu. Jeśli lubicie karmel, kokos i amaretto będziecie wniebowzięci, ja jestem... składniki: ciasto: 6 białek szczypta soli 130 g cukru 150 g mielonych migdałów 50 g migdałów w płatkach 150 g kokosu 2 łyżki bułki tartej krem: 2 szkl mleka 200 ml śmietany kremówki 6 żółtek 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii łyżka(...)mleko zagotować, na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimny budyń. Ciasto wyjąć z blaszki, delikatnie odkleić papier. Na ciasto wyłożyć połowę kremu. Składniki ponczu wymieszać, przelać do miseczki, delikatnie maczać biszkopty; układać rzędami wzdłuż blaszki. Karmel przełożyć do rękawa cukierniczego (może być bez końcówki), wyciskać paski karmelu w przestrzenie między

6niebo
Ciasto Biały Lion 179

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną wcześniej mieszankę, doprowadzić

Domowa cukiernia Ewy
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 138

makowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 40 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty (najlepiej następnego dnia). Krem 200 g białej czekolady 400 g śmietanki kremówki (w tym 200g mocno schłodzonej) 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku) ½ łyżeczki mielonego(...)pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem (ok. ¼). Ułożyć drugi blat, nasączyć, posmarować konfiturą, rozsmarować krem. Przykryć trzecim blatem, nasączyć, posmarować pozostałym kremem. Dowolnie udekorować. Schłodzić przed podaniem przez kilka godzin. Smacznego! źródło

Pełny talerz
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 150

powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go  tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego masła(...)masę przełożyć do miski i obłożyć cieniutkimi wiórkami masła (żeby nie było kożucha). Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, dodać cukier puder. Delikatnie wymieszać z zimną masą budyniową. Krem równo rozłożyć na cieście, na nim ułożyć owoce. Mocno schłodzić w lodówce. Przed podaniem ozdobić miętą. Smacznego

Pełny talerz
Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” 183

Gerard. Do jego przygotowania użyłam różowych wafelków o smaku “Koktajl Truskawkowy”. Ciasto jest lekkie i wygląda wspaniale, bardzo polecam… Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” Składniki: Spód: 250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” 50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej Krem: 1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody 450g gotowego sera na sernik 300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 250g umytych, obranych truskawek(...)wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika. 5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. Wierzch: 6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto

Mała Cukierenka
Karpatka- nie taki diabeł straszny ;) 333

jedno z tych ciast, których bałam się jak ognia. Moja pierwsza w życiu karpatka wylądowała w koszu. W końcu, po latach postanowiłam przełamać strach no i jest!:) Ciasto cudownie chrupiące, puszysty krem, wszystko lekkie jak chmurka.  Idzie się zakochać, mówię Wam!;) Podana porcja ciasta jest na blachę 22x33cm, wychodzi z niej jeden blat do karpatki , który ja przekroiłam(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut.  W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika! Upieczone ciasto studzimy. Masło ucieramy mikserem na puch. Następnie dodajemy do niego po łyżce wystudzonego budyniu, stale miksując. Tak powstałym kremem przekładamy blaty karpatki.  Posypujemy cukrem pudrem. Odstawiamy do schłodzenia.  Skąd w ogóle pomysł na karpatkę?:) Najpierw napatrzyłam się

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania