Kruche babeczki z kremem waniliowym i owocami . ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 3 żółtka, krem : 600 ml mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek*. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek
królestwo garówCiasto WuZetka - polski klasyk, zawsze pięknie się prezentuje i nikt nie odmówi kawałeczka. Czekoladowy biszkopt ze śmietanowym nadzieniem to ponadczasowe połączenie smaków.
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo smaczne ciasto z lat mojego dzieciństwa, teraz troszkę zapomniane a szkoda bo jest smaczne a efekt wizualny jest wart tego aby częściej pojawiało
Wanilia i KardamonPrzepis na krem krówkowy wzięłam od Waniliowej Chmurki. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a z tych proporcji wychodzi dość duża dawka. U mnie idealną parę
Pink EnvelopeLetnie ciasto z malinami, dzisiaj przygotowałam na biszkopcie z śmietaną i mascarpone. Jest nadzwyczaj pyszne i bardzo efektowne. Ciasto z malinami smakuje dzieciom i nie tylko
Kulinarne Fantazje MarioliMiało być ciasto marchewkowe z kremem z twarogu i mascarpone. Gdy się robi dużo rzeczy na raz, to dużo rzeczy może nie wyjść. Nie wyszło ciasto. A raczej wyszło, z piekarnika wyszło i za szybko. Dopiec się nie udało. Z pozostałej masy twarogowej zrobiłam sernik. Wyszedł delikatny, trochę puszysty i bardzo pomarańczowy. Gorzka czekolada bardzo pasowała do tego towarzystwa
Kucharzycastopni C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu ściąć 2 cm wierch ciasta i pokruszyć. Ze spodu wydrążyć ciasto tak aby utworzyć miseczkę, ale nie uszkodzić dna. Krem 600 g śmietany kremówki 36% 1 śmietanfix 50 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru pudru Śmietanę wraz z cukrem(...)ubić na sztywno, a na koniec dodać śmietanfix i zmiksować. Wsypać pokrojoną drobno czekoladę i wymieszać. Dodatkowo 5 bananów 2 łyżki soku z cytryny Na ciasto ułożyć banany, skropić cytryną. Na bananach wyłożyć krem w formie kopca, a następnie obłożyć pokruszonym ciastem. Odstawić do lodówki na dwie trzy godziny. Żródło przepisu domowe-wypieki.com
O kuchni z uczuciemMleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne. U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach. 250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa
Kolorowa kuchnia ElkiDawno nie robiłam tarty więc się skusiłam i zrobiłam tym razem wersję truskawkową. Do ciasta dodałam nieco tartych migdałów. Do tego delikatny śmietankowy krem z mascarpone, który świetnie komponuje się z truskawkami. Tarta zniknęła bardzo szybko i smakowała nawet mojemu mężusiowi, który za tartami nie przepada. składniki: kruche ciasto 200 g mąki pszennej u mnie typ 500 Młyn Kopytowa(...)ciasto się zarumieni. Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły. Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone. Na wierzchu udekorować truskawkami i listkami mięty. Przed podaniem dobrze schłodzić i oprószyć delikatnie cukrem pudrem
Monia miesza i gotujeblogu nie może zabraknąć ukochanego ciasta mojej bratanicy, a mianowicie Wuzetka. Biszkopty czekoladowe, posmarowane dżemem z czarnej porzeczki, przełożone grubą warstwą bitej śmietany, a to wszystko zwieńczone polewą czekoladową. Składniki blaszka 23/33: biszkopt : jajka 8 szt, cukier 200 g, kakao 30 g, mąka pszenna 195g, Krem: śmietanka 36% 1 litr, cukier puder 7 łyżek, żelatyna 4 łyżeczki, polewa(...)pokrycia i odstawić na 10 min. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie rozpuścić na parze żelatynę, odstawić do ostygnięcia i dodać do kremu, miksując na małych obrotach. Krem wyłożyć na ciasto i przykryć drugim biszkoptem, który również nasączyć. Śmietankę podgrzać (nie gotować) połączyć z połamaną w kostkę czekoladą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Polewę odstawić
kulinarne odsłony patiPodobno kiedy jest burza nie należy brać się za pieczenie biszkoptu. Szkoda, że wtedy nie zanosiło się na nią, byłyby na co zrzucić winę ;) By jednak nie wyjadać samego kremu, przygotowałam muffinki. Połączenie idealne - puszyste babeczki przełożone masą czekoladową, przepędziły wspomnienia po nieudanym biszkopcie :) Składniki (na 10 szt muffinek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 kopiaste,łyżeczki(...)jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły. Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się jej. Odstawiać
pink envelopesuchych, mokre dajemy do suchych i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Pieczemy około 25 minut w tem 180 stopni-do suchego patyczka. Muffinki studzimy. KREM Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)pudrem, dodajemy serek mascarpone-miksujemy na gładki krem i gotowe :) W każdej babeczce wycinamy nożem dziurkę-na kształt lejka, do dziurki wkładamy maliny (wycięte ciasto kruszymy do miseczki) Na każdą babeczkę wyciskamy krem Następnie na czubek każdej babeczki dajemy malinę, babeczki posypujemy pokruszonym ciastem. Przechowujemy w lodówce. Polecam, są łatwe, pyszne i śliczne :) Idealne na letnią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać, następnie mleko wlać do szklanki, dodać cukier i drożdże. Wszystko połączyć(...)ciasto z miski, dzielimy na 2 części. Każdą część wałkuje tworząc kształt koła i dzielę ciasto na kilka części. Dalej postępuję tak jak widać na obrazkach, tj. krem nakładam na najszerszą część ciasta; następnie zawijam i delikatnie wywijam na bok rogi rogalików; łączeniami układam do dołu, aby podczas pieczenia rogaliki się nie zdeformowały. Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce
Ugotowaćkruchego spodu, masy cytrynowej ( która kolorystycznie na cytrynową nie wygląda, ale zapewniam, że smak cytryny zaiste w niej występuje ;) ), warstwy herbatników oraz puszystego kremu kokosowego, na bazie śmietanki kokosowej, serka mascarpone i kremówki. Ciasto nie jest wysokie, ale wyższe też być nie powinno, tak jest naprawdę ok. To wypiek idealny na weekend - do kawki, herbatki, albo...na stół świąteczny, sami(...)miksując. Ubitą kremówkę dodać do zmiksowanej masy ze śmietanki kokosowej i serka mascarpone, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Krem kokosowy wyłożyć na warstwę z herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki na klika godzin lub na całą noc. Po schłodzeniu i stężeniu wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Opowieści z piekarnika