pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić(...)ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyMus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz
Słodki PomysłGanache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis
Słodki Pomysłkońcu postanowiłam, sama upiec to pyszne ciacho. Siostra, która go uwielbia, poprosiła mnie o nią na sylwestra, więc upiekłam. Ja sama uwielbiam to ciacho. Połączenie pysznego kruchego ciasta, bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :) Teraz siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska - Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę(...)stopni i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Szklankę mleka wymieszać z mąkami i jajkami. Dodać tę mieszankę do zagotowanego mleka. Chwilkę podgotować. Ostudzić. Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie. Smacznego
Moje pyszne gotowanieWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie(...)ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty
Domowy Smak JedzeniaTeraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka
Ala piecze i gotujeMus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam
Słodki PomysłCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć
BullioCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem). Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć
Bullioczekoladowe. Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ . Tak więc do dzieła! Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI: ( blacha 22 – 26 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * cukier(...)pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy. Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia
Ostra na Słodkośrednicy 28 cm. Z resztek ciasta wykroić dowolne ozdoby - gwiazdki, serduszka, inne. Piec placki w temperaturze 180-200 °C na złoty kolor. Najlepiej upiec ciasto na 2-3 dni przed przygotowaniem tortu (by blaty skruszały). Krem. zagotować mleko, do wrzącego wsypać, intensywnie mieszając, by nie powstały grudki, kaszę mannę. Wierzch przykryć folią spożywczą (nie powstanie kożuch i wystudzić. Masło utrzeć(...)temu tort jest stabilny i nie przesuwa się po paterze. Kaszę studzić w temperaturze pokojowej. dzięki temu i masło, i kasza będą miały tą samą temperaturę i krem nie zwarzy się. Do ciasta warto dodać szczyptę soli, to podkreśli słodycz ciasta i placki ładniej zrumienią się. Smacznego :). Znajdź mnie na fb . Inne torty na uroczyste okazje
Rodzinka w kuchniWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem maślany z mascarpone to najpyszniejszy krem maślany jaki do tej pory miałam okazję zrobić. Jest wręcz
Słodki Pomysłtygodniu, kiedy czasu na wszystko brakuje, kiedy nie wiemy w co ręce wsadzić, bo jeszcze zakupy, zajęcia dodatkowe dzieci, wywiadówka i zeszyt w kratkę akurat córce się skończył. Zagniatać ciasto drożdżowe to ja mogę w weekend, jak mam wysprzątany dom, wyprasowane pranie, mąż leży na kanapie, a dzieci się grzecznie bawią. W każdym innym przypadku mówię TAK takim nowościom(...)kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia
bistro mamamiejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy. Krem: 2½ litra mleka gotujemy. W pozostałej ilości mieszamy kaszę mannę. Wlewamy do gotującego się mleka(...)czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie. Blaty piernikowe pieczemy tydzień przed planowaną konsumpcją ;) Kremem przekładamy 3-4 dni wcześniej, a polewamy na spokojnie, dzień lub dwa dni przed rozkrojeniem
Kuchnia w czekoladzie