mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ja piekłam biszkopt w prostokątnej formie a później dopiero wycinałam kształt serca. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach C około 25 m. Krem:Serek utrzeć z mlekiem, cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miękką margaryną. Śmietankę kremówkę(...)Następnie biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwa równe płaty. Biszkopty skropić rumem wymieszanym z wodą. Na pierwsza warstwę nałożyć dżem / marmoladę, przykryć drugim płatem ciasta i posmarować kremem (z wierzchu jak i po bokach. Całość obsypać różowymi wiórkami kokosowymi i ozdobić cukierkami wg uznania. biszkopt smarujemy dżemem torcik -serce
Bon Appetit Małgorzatydesce) i nasączamy go połową szklanki wcześniej przygotowanej, zimnej kawy, następnie wykładamy krem maślano-kajmakowy, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy kawą (pozostałą połową) i smarujemy go kremem śmietanowym, wierzch ciasta posypujemy pozostałym skarmelizowanym słonecznikiem ciasto schładzamy, najlepiej całą noc w lodówce jakieś 20-30 minut przed podaniem, ciasto wyjmujemy ,ułatwi to krojenie. Źródło: http://swiatilony.blogspot.com/2015/12/sonecznikowiec-ciasto-ze-sonecznikiem.html
Słodkie zapomnieniemąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny na 3/4 szklanki wody • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce • 7 bananów Wykonanie: Ciasto kakaowe • Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. • Wrzucać(...)rozkruszyć w dłoniach, ma służyć do posypania ciasta. • Obrane ze skórki banany pokroić w krążki i wyłożyć dość ciasno na ciemne ciasto w tortownicy. Krem śmietanowy • Żelatynę zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła proszek i wymieszać. • Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na gęstą masę
To co kochamkoktajl Snickers. Byłem zdziwiony kiedy w Lidlu zobaczyłem butelkę z koktajlem Snickers. Ktoś kreatywny zrobił też ciasto o tej samej nazwie. Składało się ono z masy kajmakowej, białego kremu oraz czekoladowego ciasta, a wierzch pokryty był polewą z mlecznej czekolady. Brzmi fajnie, jednak kiedy przeliczymy to na kalorie, ilość cukru to już niestety nie wygląda to tak fajnie. Na pomysł(...)zainspirował mnie film w Kuchni Lidla, w którym Paweł Małecki zrobił tartę fit Snickers. Odchudził ją i jednocześnie odsłodził z cukru zachowując jedynie cały czas słodki ton. Co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia ! Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może spróbować fit koktajl Snickers. Głównym moim celem było żadnego zbędnego cukru. Sekretem tego że koktajl jest słodki jest pasta daktylowa. Pastę
Przepisy na koktajle z blenderakoktajl Snickers. Byłem zdziwiony kiedy w Lidlu zobaczyłem butelkę z koktajlem Snickers. Ktoś kreatywny zrobił też ciasto o tej samej nazwie. Składało się ono z masy kajmakowej, białego kremu oraz czekoladowego ciasta, a wierzch pokryty był polewą z mlecznej czekolady. Brzmi fajnie, jednak kiedy przeliczymy to na kalorie, ilość cukru to już niestety nie wygląda to tak fajnie. Na pomysł(...)zainspirował mnie film w Kuchni Lidla, w którym Paweł Małecki zrobił tartę fit Snickers. Odchudził ją i jednocześnie odsłodził z cukru zachowując jedynie cały czas słodki ton. Co najważniejsze ciasto jest bez pieczenia ! Po dłuższym zastanowieniu stwierdziłem, że może spróbować fit koktajl Snickers. Głównym moim celem było żadnego zbędnego cukru. Sekretem tego że koktajl jest słodki jest pasta daktylowa. Pastę
Przepisy na koktajle z blenderamąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. 2. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, następnie do każdego wgłębienia-papilotki włożyć po 1 łyżce ciasta, na środek 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć łyżką ciasta. 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyNieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka(...)pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka
My Culinary ArtI znów noc i wszyscy śpią, a ja sobie piszę... :-) ale obiecałam sobie, że od Nowego Roku kończę z pewnymi nawykami - m.in. z siedzeniem po nocach
Czary - gary w kuchnipracochłonne ale jakże pyszne kruche ciasteczka wypełnione kremem waniliowym. Robiłam je pierwszy raz na swoje urodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :) Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk. Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia. Przepis ze strony(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę. Po tym czasie podzielić na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na długie paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Ciasto nawijać na posmarowane tłuszczem foremki, zaczynając z węższej
Smakołyki Asiostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru(...)Następnego dnia wmieszać w masę serek mascarpone i zmiksować mikserem do połączenia. Poncz: Zimną osłodzoną cukrem herbatę wymieszać z likierem migdałowym. Przełożenie: Jeden placek ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, nałożyc połowę kremu czekoladowego, przykryć drugim plackiem, znów nasączyć i posmarować konfiturą wyłożyć resztę kremu, wygładzić, posypać startą czekoladą z fistaszkami i udekorować czekoladowymi ażurkami.Wstawić
Wanilia i Kardamonsamej firmie, http://fototapetynawymiar.com/ , sprawdzone, dobre rozwiązania trzeba sobie polecać ;) Po zachwytach nad mieszkaniem przyszedł czas na degustację babeczek, które zaoferowałam się przynieść do kawy ;) Delikatne, puszyste ciasto, udekorowane kakaowym kremem śmietanowym, z dodatkiem czekoladowych kropelek. Pyszności! Jedne z lepszych muffinek, które jadłam, szczególnie krem oszałamia smakiem ;) Bardzo polecam! :) Składniki: 125 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)drugiej misce połączyć jogurt z jajkami. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać tylko do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto, do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem czekoladowy: 150 ml śmietanki 36 % 1 - 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao groszki czekoladowe Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
Domowa cukiernia Ewyprzekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4 szklanki) cukru(...)zalałam 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszałam. Kiedy zastygła podgrzałam na moment, żeby nabrała płynnej konsystencji. Kremówkę ubiłam na puch. Dodałam żelatynę i odsączone morele. Wymieszałam. Gotowy krem wyłożyłam na zastygniętą masę na cieście migdałowym. Wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Wierzch można dowolnie udekorować. Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmę moje ciasto
Kuchnia u Krysiekspresowe ciasteczka z cynamonem Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki(...)mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Tuz przed podaniem
Eat me! Fit me!super się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde. Oczywiście można przygotować je z dowolnym nadzieniem,ja dziś chcę Wam zaproponować orzeszki z kremem z mleka w proszku-przepyszne :) SKŁADNIKI CIASTO 3,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru 150g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto. Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki Na drugi dzień
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCisto Kinder Bueno dzisiaj w wersji bez pieczenia, połączenie masy kajmakowej z herbatnikami i pysznym kremem Kinder Bueno. Przygotowuje się je szybko i smakuje wyśmienicie. Na pewno takim deserem będą zachwycone dzieci, jest idealne na przeróżne okazje rodzinne, urodziny lub uroczystości. SKŁADNIKI : 300 g herbatników jasne i ciemne 600 - 700 ml śmietany 30% 300 g serków waniliowych(...)łyżką cukru, kiedy śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin. Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy
Kulinarne Fantazje Marioli