ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:330/1282)

Ptysie z kremem waniliowym 112

Składniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko,  masło(...)jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące. Krem waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę

Gotujemy i jemy
Krem truskawkowy-prosty,szybki i pyszny 153

przygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek(...)oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie

Domowe Torty
Zemsta Teściowej 795

bardzo przyjemnie się nim delektować.  Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie, wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Teraz przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem na stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić

Świat Ciasta
Pani Walewska (pychotka) 1922

Ulubione ciasto moich rodziców. Dwa blaty kruchego ciasta z dżemem, bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem maślano-budyniowym. Przekładaniec naprawdę godny uwagi. Daję słowo, że będziecie wracać do tego przepisu, a Wasi goście będą zachwyceni ;) Polecam! Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 6 żółtek Beza: 6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych po cieście kruchym) 1,5 szkl cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe ciasto z truskawkami 352

Korzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem.  Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem.   Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy

Słodkości i nie tylko
Wiele zalet miksera 128

Mikser jest urządzeniem, które potrafi z pewnością ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków. To urządzenie z całą pewnością może Cię wyręczyć w robieniu ciast lub ubijaniu kremów. Zalety miksera Uniwersalny design miksera będzie zdecydowanie pasował do większości kuchni – zarówno tych tradycyjnych, jak i tych nowoczesnych. Obecnie na rynku znaleźć można na prawdę sporo rodzajów miksera. Jak wybrać ten odpowiedni? Przede wszystkim(...)każdej kuchni – skorzystaj z oferty sklepu Sferis i wyposaż sie w te niezbędne urządzenie: https://www.sferis.pl/miksery-1911 . Ułatwi on przede wszystkim przygotowywania ciasta na pyszny tort lub na pizzę. Oprócz tego pozwoli przygotować smaczny krem

Trochę smaku
letnie orzeźwienie 186

Składniki Na kruche ciasto  zimne masło – 150 g  przesiana mąka – 250 g sól – 1 szczypta cukier puder – 75 g duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe Na krem cytrynowy     1 ½ szklanki cukru     ½ szklanki mąki ziemniaczanej     ⅛ łyżeczki soli     4 żółtka (białka zachować do bezy(...)mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować  minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać  z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto.     Ubijać  pianę z cream of tartar  na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie

w mojej kuchni
Tort herbaciany 121

własne... :-) A w kuchni co? A jak pamiętacie jakiś czas temu dostałam przesyłkę od Basilur Tea . A do dobrej, aromatycznej herbaty idealnie pasuje delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Zwłaszcza jeśli jest zrobione z użyciem tej herbaty :-) Tym razem pokombinowałam trochę i tort herbaciany z nutą irish cream dominującą w herbacie Dimbula wyszedł wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie... SKŁADNIKI Biszkopt(...)mieszamy. Odstawiamy aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie zmniejszamy je i dodajemy stopniowo tężejącą masę herbaciano - jajeczną. Jeśli uznacie, że przygotowany krem jest zbyt rzadki wstawcie go na trochę do lodówki.  Herbatę na poncz zaparzamy wodą przez 5 minut, a następnie przecedzamy i odstawiamy aż wystygnie. Dodajemy syrop, spirytus i mieszamy

Czary - gary w kuchni
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 641

łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy  6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy(...)Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki. Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta.    Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem.  Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej

Słodka Strona
Rabarbar i kokos czyli szybkie ciasto do kawy 111

aromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć można je zjeść z kremem z mascarpone z kokosową nutą. Malibu likier to idealny likier do kremów o kokosowym smaku. Upiekłam to ciasto do kawy. Było fantastyczne! Było, bo się szybko skończyło! Tak dobre ciasto długo nie postoi! Po prostu je się je kawałek za kawałkiem. Ciasto rabarbar i kokos(...)rabarbar i rozprowadź równomiernie. Na koniec posyp ciasto kokosowymi wiórkami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na złoty kolor przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na 12 kawałków. Podaj z kremem mascarpone. Krem mascarpone zmiksuj za pomocą miksera. Do misy miksera włóż jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Zmiksuj na puszystą pasę. Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj

codojedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM MASCARPONE I GALARETKĄ TRUSKAWKOWĄ 490

Lubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem, Ok. 13 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Placek kokosowy 112

kokosowymi, migdałami lub białą czekoladą. Placek przechowujemy w chłodnym miejscu. Kroimy dopiero jak masa dobrze stężeje (po około 2 – 2,5 godzinach). Smacznego P.S. Pamiętajcie, że krem, który będziecie kłaść na ciasto nie może być zbyt lejący. Najlepiej odstawić go na chwilę w zimne miejsce, od czasu do czasu go przemieszać i poczekać aż żelatyna zacznie działać. Wtedy krem

PatiGotuje
Ciasto Ukrainka 7102

upieczeniu ciasto jest twarde, dopiero na następny dzień i kolejny jest mięciutkie. Przepis zaczerpnięty z bloga. źródło Składniki:  Ciasto: 3 jajka 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 50 g masła 3 łyżki miodu łyżeczka sody Krem : litr mleka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru(...)wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Szybkie ciasto marchewkowe 138

pochodzi z moich starych zapisków i nie raz już z niego skorzystałam.  Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*) 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) (*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie

Di gotuje
Owocowe "Tiramisu" 268

żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut(...)wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia

Kulinarna (nie)codzienność

Proponowane wyszukiwania