waniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 60 min. Po tym czasie(...)przez 15-20 min. Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu, Wyłożyć na wychłodzoną galaretkę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę
Idę coś wszamaćsię na zastawie marki Ambition , w tym wypadku talerzach z kolekcji Palette. Jeśli zaś lubicie eksperymentować w kuchni, możecie pokusić się o swoją wersję ciasta, np bez przyprawy korzennej jeśli nie lubicie lub z waniliowym kremem budyniowym. Do przygotowania kremu śmietanowego możecie także pominąć śmietanfix, ale wtedy użyjcie śmietanki 36%, by mieć pewność, że masa będzie odpowiednio twarda. Normal(...)cienkim strumieniem olej, a na końcu dodajemy zmielone orzechy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku przez 10 minut, po czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę. Przełożenie: Pierwszy biszkopt smarujemy
Kuchnia w czekoladzieświetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz(...)odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujesmakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem straciatella: 400 ml śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki(...)śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto ptysiowe Ptysie z kremem waniliowym 2 szklanki mąki 1 szklanki wody 1 szklanka mleka 1 kostka + duża łyżka masła pokrojonego w kostkę 5 jajek Pół łyżeczki cukru Szczypta soli Krem 500 ml mleka pełnotłustego 80 g drobnego cukru 6 żółtek jaj 40 g mąki kukurydzianej 1 laska wanilii Ciasto ptysiowe W rondlu zagotować wodę, mleko, masło(...)jajka i cały czas miksować aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować ozdobne ciastka. Ptysie bardzo urosną, więc trzeba zachować między nimi spore odstępy. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec przez 25 minut, aż ptysie będą złote i chrupiące. Krem waniliowy Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę
Gotujemy i jemyprzygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek(...)oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie
Domowe Tortybardzo przyjemnie się nim delektować. Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 250 g masła lub margaryny, zimnej 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe 400 g wydrylowanych wiśni 800 ml gorącej wody Krem śmietankowy: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki(...)tężenie galaretki - to od niej właśnie zaczniemy. Galaretkę zalać gorącą wodą i wymieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu dodać wydrylowane wiśnie, wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. Teraz przygotujemy kruche ciasto. Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem na stolnicę, dodać pokrojone w kawałeczki zimne masło i szybko posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić
Świat CiastaKorzystam z truskawek ile się da :) nie przejadły mi się jeszcze , dlatego proponuje tym razem czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem. Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)czasie studzimy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Krem : Z mleka, 80 g cukru i budyniu , przygotowujemy gęsty krem. Masę studzimy i miksujemy z miękkim masłem na gładki krem. Czekoladowe ciasto z truskawkami: Połowę budyniu wykładamy na spodzie biszkoptu. Krem przykrywamy drugim blatem Wierzch smarujemy resztą kremu. Truskawki myjemy. wyjmujemy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i układamy
Słodkości i nie tylkoMikser jest urządzeniem, które potrafi z pewnością ułatwić codzienne przygotowywanie posiłków. To urządzenie z całą pewnością może Cię wyręczyć w robieniu ciast lub ubijaniu kremów. Zalety miksera Uniwersalny design miksera będzie zdecydowanie pasował do większości kuchni – zarówno tych tradycyjnych, jak i tych nowoczesnych. Obecnie na rynku znaleźć można na prawdę sporo rodzajów miksera. Jak wybrać ten odpowiedni? Przede wszystkim(...)każdej kuchni – skorzystaj z oferty sklepu Sferis i wyposaż sie w te niezbędne urządzenie: https://www.sferis.pl/miksery-1911 . Ułatwi on przede wszystkim przygotowywania ciasta na pyszny tort lub na pizzę. Oprócz tego pozwoli przygotować smaczny krem
Trochę smakuSkładniki Na kruche ciasto zimne masło – 150 g przesiana mąka – 250 g sól – 1 szczypta cukier puder – 75 g duże żółtko – 1 szt,lub 2 małe Na krem cytrynowy 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki ziemniaczanej ⅛ łyżeczki soli 4 żółtka (białka zachować do bezy(...)mokre ,wymieszane. Gotować na średnim ogniu, stale mieszając, aż zgęstnieje . Gotować minutę ciągle mieszając. Zdjąć z ognia. Wymieszać z masłem i skórka z cytryny. Gotowy gorący krem wyłożyc na ciasto. Ubijać pianę z cream of tartar na wysokich obrotach miksera. W między czasie dodawać stopniowo cukier, jedną łyżkę na raz, aż pianą będzie
w mojej kuchniwłasne... :-) A w kuchni co? A jak pamiętacie jakiś czas temu dostałam przesyłkę od Basilur Tea . A do dobrej, aromatycznej herbaty idealnie pasuje delikatne, rozpływające się w ustach ciasto. Zwłaszcza jeśli jest zrobione z użyciem tej herbaty :-) Tym razem pokombinowałam trochę i tort herbaciany z nutą irish cream dominującą w herbacie Dimbula wyszedł wręcz obłędnie! Spróbujcie koniecznie... SKŁADNIKI Biszkopt(...)mieszamy. Odstawiamy aż masa zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera, a następnie zmniejszamy je i dodajemy stopniowo tężejącą masę herbaciano - jajeczną. Jeśli uznacie, że przygotowany krem jest zbyt rzadki wstawcie go na trochę do lodówki. Herbatę na poncz zaparzamy wodą przez 5 minut, a następnie przecedzamy i odstawiamy aż wystygnie. Dodajemy syrop, spirytus i mieszamy
Czary - gary w kuchniłyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Ciasto Makowo-Kokosowe: 100 g zmielonego maku 100 g wiórków kokosowych 200 g cukru cukier waniliowy 6 jajek 2 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem Budyniowy: 600 ml mleka budyń waniliowy (całe opakowanie) + pozostałość budyniu z opakowania z którego ujęliśmy(...)Gotowy krem wkładamy na kilka minut do lodówki. Na spód formy wykładamy dolną część ciasta. Następnie smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy warstwę sernikową i pokrywamy drugą częścią kremu. Całość przykrywamy górną warstwą ciasta. Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy składniki się roztopią ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka Stronaaromatyczne. Lekko ciepłe, idealnie pasuje do lodów. Kiedy zdąży ostygnąć można je zjeść z kremem z mascarpone z kokosową nutą. Malibu likier to idealny likier do kremów o kokosowym smaku. Upiekłam to ciasto do kawy. Było fantastyczne! Było, bo się szybko skończyło! Tak dobre ciasto długo nie postoi! Po prostu je się je kawałek za kawałkiem. Ciasto rabarbar i kokos(...)rabarbar i rozprowadź równomiernie. Na koniec posyp ciasto kokosowymi wiórkami i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto na złoty kolor przez 45 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Pokrój na 12 kawałków. Podaj z kremem mascarpone. Krem mascarpone zmiksuj za pomocą miksera. Do misy miksera włóż jajka, waniliowy ekstrakt i cukier. Zmiksuj na puszystą pasę. Następnie dodaj mascarpone i zmiksuj
codojedzeniaLubicie ciastka WZ ? Ja bardzo! Dziś mam dla Was przepis inspirowany własnie tymi słodkimi wypiekami! Delikatne, czekoladowe ciasto pokryte lekkim jak chmurka i puszystym kremem mascarpone i galaretką tworzy fantastyczną, słodką całość, której żaden łasuch się nie oprze! Ciacho idealne do kawki, na rodzinne przyjęcia i imprezy. Zróbcie, a nie pożałujecie! Daję słowo! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajka(...)Serek i śmietankę wkładamy do miski, miksujemy na gęsty, dobrze ubity krem, Ok. 13 wykładamy na biszkopt, wyrównujemy a następnie układamy pokrojoną w kostkę galaretkę. Przykrywamy pozostałym kremem, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem ciasta, dociskamy i wkładamy do lodówki. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkokokosowymi, migdałami lub białą czekoladą. Placek przechowujemy w chłodnym miejscu. Kroimy dopiero jak masa dobrze stężeje (po około 2 – 2,5 godzinach). Smacznego P.S. Pamiętajcie, że krem, który będziecie kłaść na ciasto nie może być zbyt lejący. Najlepiej odstawić go na chwilę w zimne miejsce, od czasu do czasu go przemieszać i poczekać aż żelatyna zacznie działać. Wtedy krem
PatiGotuje