ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:333/1282)

Prosty tort marchewkowy 170

cukru około 2 szklanek mąki. Na krem: 2 szklanki sera na sernik 3 łyżki cukru pudru łyżka pasty waniliowej lub kilka kropel aromatu (można pominąć). Jajka, masło, jogurt i cukier ubijamy na puszystą konsystencję. Dodajemy marchewkę i porzeczki, delikatnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy do masy. Ma wyjść gęste ciasto, jeśli za rzadkie(...)dodajemy mąki, jeśli za gęste – jogurtu. Wsadzamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, grzanie góra-dół, środkowy poziom. Pieczemy około godziny – do suchego patyczka. Ciasto studzimy i robimy krem. Serek mieszamy z pastą i cukrem. Ciasto przekrawamy na pół wzdłuż, na dwa blaty, smarujemy masą i składamy. Wierzch dekorujemy pozostałą częścią masy oraz pestkami granatu bądź porzeczkami. Odstawiamy

ladykitchen
Kruche babeczki o smaku białej czekolady i herbaty matcha 162

eczka startej skórki cytrynowej 1 ły ż ka ś mietany 18% Szczypta soli Krem: 350 ml ś mietanki kremówki 1 ś mietan fix 3 ły ż ki cukru pudru 10 dag białej czekolady 1 płaska ły ż eczka herbaty matcha Sposób wykonania: Ciasto: Na stolnic ę wysypa ć m ą k ę , sól i cukier, doda ć pokrojone zimne masło(...)czubat ą ły ż k ę ś mietany, szybko zagnie ść ciasto. Zawin ąć w foli ę i wło ż y ć na 20 minut do lodówki, po czym ciastem wylepi ć małe metalowe foremki do babeczek, wło ż y ć do nagrzanego do 190*c piekarnika i piec 10-15 minut-do lekkiego zrumienienia. Zimne korpusy wyj ąć

Wanilia i Kardamon
Tarta z kremem czekoladowym 155

cukru pudru 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 180 g śmietany 30 lub 36 % 100ml mleka 2 jajka 2 czekolady (gorzka + mleczna lub 2 gorzkie przynajmniej 60%)       Sypkie składniki + masło rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtka i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut(...)rozmącamy widelcem. Dodajemy do masy. Na spód tary wylewamy krem i pieczemy jeszcze około 10 minut w temp. 160 stopni. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto około godziny. Na spód przed wylaniem kremu , możemy wyłożyć orzechy, bakalie lub cząstki owoców. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Lemon curd, krem cytrynowy 284

Dziś na blogu będzie słodko-kwaśno, a to za sprawą pysznego kremu cytrynowego, zwanego lemon curd. Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy i bardzo smaczny. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek,  do różnych deserów cz też jako dodatek do lodów. Tym razem moje miejsce w kuchni zajęła starsza córka, a sos, który zrobiła  wykorzystała(...)gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto czekoladowo-orzechowe z nutellą 133

lubią czekoladę, orzeszki i nutellę-połączyłam to wszystko w moim najnowszym cieście-wyszła petarda:) Nie pogardzą nim dorośli, a już na pewno dzieci:) Delikatne i wilgotne ciasto czekoladowo-orzechowe z pysznym maślanym kremem a do tego nutella i prażone orzechy laskowe. Muszę przyznać, że czasem "radosna twórczość" z tego co akurat jest w domu, to strzał w dziesiątkę:) Na biszkopt(...)Pokruszone orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie je ostudzić. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną z esencją waniliową. Na biszkopt wyłożyć krem waniliowy. Na kremie ułożyć herbatniki, a herbatniki posmarować nutellą. Na nutellę wysypać prażone orzechy. Ciasto owinąć folią spożywczą, a następnie odstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kostka orzechowa / Nut Layer Cake 76

Dziś przepis dla osób nie będących na diecie:) Moje ciasto warstwowe to rozpustna kostka orzechowa z mieszanką orzechów, kremem budyniowym z masłem orzechowym, cienką warstwą galaretki, czekoladą i bezą. Ciasto dzięki wszystkim warstwom jest bardzo wysokie, słodkie i sycące, idealne na zebranie w większym gronie. Nie jest tak pracochłonne jak się wydaje, blat bezowy polecam upiec dzień wcześniej, podobnie(...)gorącego budyniu wrzucić pokrojone w kostkę masło i masło orzechowe, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Ciepły budyń wylać na ciasto. Odłożyć do wystygnięcia.  Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy będą tężejące, wylać na krem budyniowy. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.  Czekoladę roztopić. Wylać w formie esów-floresów na zastygniętą galaretkę. Gdy czekolada zastygnie nałożyć wystudzony blat

Lekcje w kuchni
Bezglutenowy "sernik" jaglany z borówkami, Przyjaciele 172

sernika – parę osób to właśnie powiedziało po jego skosztowaniu i nie mogło uwierzyć, że nie ma w nim sera i jajek (!). Jeśli pominiemy białą czekoladę, będzie wegańskie. Krem kokosowy i kruche ciasto podpatrzone w sieci. Reszta to moja inwencja twórcza:). P.S. Aby uzyskać mąkę jaglaną, wystarczy zmielić kaszę jaglaną w młynku do kawy. Myślę, że zamiast kremu kokosowego (Allegro) można(...)rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol i pokrojony na kawałki krem kokosowy. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. Podziel na 2 części, do większej dodaj borówki i ponownie zmiksuj/zblenduj. Natłuść formę olejem  (okrągła 28 cm średnicy lub kwadratowa o boku 20 cm  i wylep ją kruchym ciastem; możesz to zrobić rękami, nie musisz używać wałka. Piecz ciasto przez

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasto miodowo – orzechowe 383

pyszne. Słodziutkie, a bez cukru. Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i mielonych orzechów laskowych, otulone kremem z gorzkiej czekolady, który świetnie się komponuje ze słodkim ciastem. Do tego uprażone, chrupiące orzechy laskowe… Gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego(...)czekoladą nie może dostać się najmniejsza odrobina wody) . Wlać rozpuszczoną czekoladę do śmietanki. Wymieszać i gdy ostygnie wstawić do lodówki, aż zgęstnieje (na kilka godzin). Ciasto układamy na paterze. Smarujemy boki i wierzch kremem. Dekorujemy uprażonymi orzechami laskowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. The post Ciasto miodowo – orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Czekoladowa krajanka z lukrecją 167

drugiej misce zmiksuj jajka z cukrem, solą i wanilią na puszysto. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź przykrywając ściereczką. Przekrój spód na pół wzdłuż dłuższego boku, następnie rozetnij każdy placek na dwa spody. W ten sposób uzyskasz 4 spody do przełożenia kremem. Przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej umieszczając miskę nad garnkiem z gotującą(...)połączenia składników. Przystąp do montowania krajanki. Ułóż pierwszy placek na talerzu i posmaruj kremem. Przykryj kolejnym plackiem i rozprowadź krem. Zakończ ostatnim plackiem, posmaruj cienką warstwą kremu wierzch i boki. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przygotuj polewę rozpuszczając wszystkie składniki w kąpieli wodnej. Polej ciasto polewą. Polewa prawie od razu zastygnie jeśli ciasto jest dobrze schłodzone. Pokrój ciasto

codojedzenia
Ciasto Malinowe z bezą 161

malinowe z bezą. Pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Łatwy w przyrządzaniu i bardzo smaczny. Sprawdzony przepis. Polecam Ciasto Malinowe z bezą Składniki: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Beza(...)lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Galaretki rozpuścić 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami. Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężoną galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli

Gotowanie-uk
Groszkowy piegusek 71

przygotowaniu, szybkie, a co najważniejsze bardzo smaczne. Ciasto z mąki z zielonego groszku nakrapiane… makiem.    Ciasto : mąka z zielonego groszku 200 g mąka pszenna 100 g masło lub margaryna 250 g drobny cukier 240 g 4 jajka mleko 250 ml proszek do pieczenia 2 łyżeczki suchy mak 1 szklanka Krem : śmietana 18 % 300g cukier puder 2 płaski łyżeczki(...)koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Jak ciasto będzie zbyt rumiane a w środku surowe, należy zmniejszyć temperaturę do 160ºC. Wyjąć, wystudzić. Odciąć górne wybrzuszenie ciasta i pokruszyć tylko zieloną część. Masa. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrami

Smaczne moje
ciasto z kremem a la kinder bueno 532

upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku(...)mieszamy na gładki krem. Na koniec dodajemy zmielone orzechy i dokładnie mieszamy. Gotowym kremem przekładamy nasączone blaty. dodatkowo: polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej + 50 g masła, rozpuszczamy w kąpieli wodnej) mała garść podprażonych orzechów laskowych, posiekanych 1-2 opakowania kiender bueno wykonanie: Ciasto polewamy polewą czekoladową, posypujemy posiekanymi orzechami. Całość schładzamy przez noc w lodówce. Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi

Domowy Smak Jedzenia
Rurki z ciasta francuskiego 101

kilku dni, staram się nie włączać piekarnika, albo włączać jedynie na krótko. Dlatego na weekend coś na szybko, co piecze się bardzo krótko, a mianowicie rurki z ciasta francuskiego z podwójnym kremem. Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają. No i jak wspomniałam bardzo szybko się je robi. Takie rurki można nadziewać różnymi kremami zaczynając(...)mleka 2 łyżki cukru 1,5szkl. mleka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki mleka w proszku ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego w słoiku typu Nutella cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego

Waniliowe Improwizacje
Piernikowy torcik świąteczny 142

zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą. Do gotowej masy dodajemy drobno pokrojone orzechy włoskie, mieszamy *** *** Wszystkie upieczone blaty docinamy na równo, tak aby zmieściły nam się do tortownicy (odcięte kawałki ciasta zostawiamy, gdyż jeszcze nam się przydadzą). Pierwszy blat wkładamy(...)smarujemy połową powideł lub dżemu *** *** Powidła przykrywamy drugim batem, który smarujemy połową kremu *** *** Krem przykrywamy trzecim blatem piernikowym i smarujemy resztą powideł *** *** Całość przykrywamy ostatnim blatem ciasta *** *** Na górę wykładamy resztę kremu, wierzch i boki wyrównujemy nożem *** *** Polewa: czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze śmietanką. Polewę rozprowadzamy po cieście *** *** Odcięte wcześniej resztki ciasta drobno kruszymy *** *** Pokruszonym ciastem dekorujemy boki torcika

Blog z Apetytem
CIASTO MIKOŁAJKOWE 91

makową i olejek migdałowy - zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Na koniec dodać sparzone rodzynki. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z żurawiny(...)dolny spód ciasta wyłożyć całą frużelinę z żurawiny, rozprowadzić. Następnie na żurawinę delikatnie wyłożyć pół masy waniliowej, delikatnie rozsmarować. Na koniec przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować pozostały krem waniliowy. Wierzch ciasta udekorować według własnego uznania. Przykładowa dekoracja: Na środku tortu za pomocą posypek waflowych (czerwonej i żółtej) zrobić głowę, brodę i czapkę Mikołaja. Za pomocą posypki brązowej zrobić usta

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania