trzy blaty. Pierwszy ścięty z góry odwrócić i ułożyć na spód, na paterze , nasączyć kilkoma łyżkami likieru, posmarować konfiturą porzeczkową( ilość wg uznania) na którą wyłożyć porcje kremu. Przykryć drugim blatem ciasta znów nasączyć likierem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Trzeci ostatni blat ( to ten gładki ze spodu biszkoptu) również nasączyć ale od środka tą stronę, którą składamy z poprzednim
W garach u Gosiwarzywa strączkowe na słodko smakują cudownie! Ciasto z fasoli, bezy z wody po ciecierzycy , krem a'la Nutella z ciecierzycy... Gdyby kiedyś ktoś opowiadał mi o cieście z fasoli, czy czekoladowym kremie z ciecierzycy pomyślałabym, że jest po prostu dziwny, a te potrawy muszą być niesamowicie ohydne. Wtedy zaczęłam sama eksperymentować, a w końcu skusiłam się na spróbowanie strączków
chili & sugarwcześniej i pozostawić w lodówce. Składniki na ciasto kruche: • 3 żółtka • 30 g cukru pudru • pół łyżeczki proszku do pieczenia • 1 cukier wanilinowy • 150 g mąki pszennej • 100 g masła Galaretka z malinami: • 600 g malin (świeżych lub mrożonych) • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) • 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: • 500 ml schłodzonej śmietany(...)lodówce do całkowitego stężenia galaretki. 19. Przygotować masę. Wszystkie składniki muszą być schłodzone wcześniej w lodówce przez minimum 12 godzin! Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. 20. Wszystkie składniki na krem śmietanowy umieścić w misie miksera. Ubić mieszadłami do ubijania białek do otrzymania gęstego kremu. Zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia. 21. Gotowy krem wyłożyć
W mojej kuchnimodnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak. Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje. Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm CIASTO 100 g masła 100 g cukru 1 jajko(...)suchą fasolą. Pieczemy 20 minut, studzimy. MASA SEROWA Twaróg miksujemy z cukrem, jajkiem i sokiem z limony na gładki krem. Matchę mieszamy z mączką ziemniaczaną, przesiewamy do kremu, mieszamy. Wykładamy na przestudzone ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM Z MATCHY Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, matchą i sokiem
Tajemnice Smakublogowanie. Polecam Wam serdecznie. Ps.A wiecie że w jakieś 40 minut macie gotowe ciasto? Nawet niezapowiedzianych gości możesz zaskoczyć;) Składniki: biszkoptowy spód: 2 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 300 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki nasion chia dodatkowo: słoik(...)Studzimy w zimnym miejscu. Śmietankę ubijamy na bitą śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy do połączenia. Dodajemy nasiona chia i mieszamy do połączenia się składników. Składamy ciasto. Na biszkoptowy spód nakładamy krem śmietanowy z chia, a następnie galaretkę wiśniową z wiśniami
Życie zaczyna się w kuchniproszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Krem 1 puszka brzoskwiń cukier do smaku 2 budynie śmietankowe 250 g masła Dodatki 2 paczki delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki(...)cukier do smaku i ugotować gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo ugotowany i wystudzony budyń. Masę podzielić na dwie części Składanie ciasta biszkopt 1/2 kremu ułożyć delicje 1/2 kremu brzoskwinie Całość zalać przygotowaną lekko tężejącą już galaretką brzoskwiniowe wydmy
O kuchni z uczuciemtego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy. ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru krem: 2 budynie waniliowe bez cukru 3 szklanki mleka 250 g masła 30 dag chałwy waniliowej starta czekolada do posypania Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal(...)przeciąć na dwa blaty. Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić. Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę
Jadło i czytadłoZapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam kto chętny:) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERII CUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki(...)koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. 2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy
Izabelawkuchnipotrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie! Składniki : 200 g rozpuszczonego masła ok. 150 g cukru 2 łyżki kakao(...)przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy smarujemy grubo kremem czekoladowym a następnie przykrywamy go drugim blatem. Na wierzch ciasta wylewamy rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali i posypujemy go posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego
Słodkie Przyjemnościpyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół szklanki kawy cappuccino 50ml wody Ciasto: Białka ubić(...)ugotować budyń i ostudzić. Kawę zalać 50ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch, nie przerywając ucierania powoli dodawać przestudzone Cappuccino i budyń. Gotowy krem wyłożyć na blaty ciasta, wysmarować wierzch i boki, udekorować orzechami włoskimi. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyMus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz
Słodki PomysłGanache z masłem to pyszny czekoladowy krem do tynkowania tortu. Ganache do tortu z masłem nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy. Przepis
Słodki Pomysłkońcu postanowiłam, sama upiec to pyszne ciacho. Siostra, która go uwielbia, poprosiła mnie o nią na sylwestra, więc upiekłam. Ja sama uwielbiam to ciacho. Połączenie pysznego kruchego ciasta, bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :) Teraz siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska - Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę(...)stopni i piec 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta i resztą składników. Wystudzić, Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Szklankę mleka wymieszać z mąkami i jajkami. Dodać tę mieszankę do zagotowanego mleka. Chwilkę podgotować. Ostudzić. Placki przełożyć kremem i poczekać, aż dokładnie zastygnie. Smacznego
Moje pyszne gotowanieWitam Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo pyszne ciasto bez pieczenia. Robi się je szybko i przyjemnie. Na ciasto składa się kilka warstw: herbatniki kakaowe, pyszny krem oraz lekka pianka z dodatkiem kawy. Całość smakuje bosko, świetnie się kroi i cudnie wygląda. Polecam serdecznie :-) przepis na blaszkę 25x25cm KAWOWA PIANKA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady(...)cukru -cukier waniliowy -250g masła lub margaryny DODATKOWO -1,5 paczki herbatników kakaowych (u mnie bonitki) Paczka miała 250g -troszkę czekolady do posypania ciasta Przygotowanie ciasta polecam rozpocząć od kremu a konkretniej od bazy kremu czyli budyniu. Z litra mleka odlewamy około 3/4 szklanki, resztę zagotowujemy. Do odlanej części dodajemy żółtka, budynie, cukier, cukier waniliowy mąkę i dokładnie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. nasączenie(...)ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty
Domowy Smak JedzeniaTeraz sezon truskawkowy więc na weekend u mnie było ciasto z truskawkami. Smakowało obłędnie i nawet ładnie się prezentowało. Warstwy znacząco się wyróżniały. A i samo przygotowanie nie jest skomplikowane. Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)porcjami mus truskawkowy i delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na biszkopcie. Na masę truskawkową poukładać pokrojone truskawki i zalać tężejącą galaretka. Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce. Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, krem budyniowy, biszkopt kakaowy, masa truskawkowa, truskawki, galaretka
Ala piecze i gotuje