pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D * SKŁADNIKI na tort w formie o średnicy 18-20 cm Ciasto kakaowe: 150 g mąki pszennej 120 g cukru(...)minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty. Gotowe makaroniki przełóż kremem karmelowym (tylko kilka) i waniliowym (resztę). Przekładania i dekoracja Blat posmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu
Food Squaredeser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie i dajcie znać czy przypadł Wam do gustu! Składniki na blaszkę 24x36cm Krem budyniowy: ½ l mleka 2% 150g cukru kryształu 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g miękkiego(...)wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników. Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne. Krem śmietanowy: Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Wykładamy na herbatniki i obficie posypujemy zmielonymi ciemnymi herbatnikami lub posypujemy kakao. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Kuchnia w czekoladziepieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta(...)pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy i czerwoną porzeczką. Reszta dekoracji , według własnego uznania. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiUwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta na zamówienie(...)mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i chłodzimy kilka godzin
Rozpustne gotowaniepołączeniu. Dziś mam dla Was pyszny, aromatyczny torcik, który przygotowywałam z myślą o urodzinach mojego taty. Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, jego podstawa to zbite mocno czekoladowe brownie z dodatkiem kwaśnej świeżej żurawiny, do czekoladowo-pomarańczowy krem i pomarańczowa galaretka – dla mnie bomba ;) Składniki na spód brownie: 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka(...)mikserze – zachowuje się podobnie jak śmietana kremówka. Upieczone ciasto wyciągamy z foremki, odklejamy papier do pieczenia i wkładamy z powrotem do tortownicy. Skrapiamy sokiem z pomarańczy. Na ciasto nakładamy warstwę kremu i wyrównujemy szpatułką. Układamy cząstki pomarańczy i zalewamy przestudzoną galaretką (2 galaretki rozpuściłam w 750 ml wody). Ciasto odstawiamy do schłodzenia. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercytemp. 180 st do tzw. suchego patyczka. Jeśli mamy dwie takie same foremki to możemy obydwa ciasta pic jednocześnie. Po upieczeniu ciasta przestudzić i pokroić na kromki około 1 cm. Krem: W garnuszku z grubszym dnem zagotować 2,5 szklanki mleka z cukrami i paroma kroplami aromatu waniliowego. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami(...)łyżki ostudzonej masy budyniowej, cały czas ucierając. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Przełożenie: Kromki ciasta jasnego i ciemnego przekładać krem budyniowym i dżemem. Najłatwiej kromki od strony złożenia jedną smarować kremem a drugą dżemem, łączyć tak by krem i dżem stykały się ze sobą, czynność powtarzać, aż do wykorzystania
My sweet a lifeoczekiwania przy nich jest, ale warto się poświęcić, bo są tak pyszne. Zapewniam, że gdy zje się jednego to od razu sięga się po następnego. Pyszny piernikowy krem i niesłodzone ciasto, do tego słodki karmel...czy może być coś lepszego?. Polecam, koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 25 dag dag masła lub margaryny 2 szklanki zimnej wody(...)szklanki mąki pszennej około 8 małych jajek Krem piernikowy: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika Karmel: 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem
IzabelawkuchniZeberka! Ale dodatkowo znalazłam jabłka i przypomniało mi się ciasto które ewidentnie kojarzy mi się z mamą ;) FALE DUNAJU - czyli jasne ciasto, ciemne ciasto i kawałki jabłek/wiśnie a na tym z reguły jasny krem i polewa czekoladowa. Fale powstają przez zapadanie się owoców ułożonych na ciemnej warstwie. Składniki: (podstawowe składniki na babeczki z Ciastkożercy.pl ) 2 szklanki mąki(...)Dawałam troszkę ponad małą łyżeczkę ale jak widać pod koniec już brakowało ;p Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min. Żeby naprawdę upodobnić je do wzorcowego ciasta proponuję wykonać krem lub bitą śmietanę i posmarować babeczki z wierzchu i polać delikatnie czekoladą ;) Mi już brakło składników i cierpliwości
W kuchni bez szafekRurki , które zrobiłam po raz pierwszy w życiu i już teraz wiem, że to nie po raz ostatni, bo rurki są naprawdę pyszne. Rurki z kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 50 dkg mąki pszennej 25 dkg margaryny 1 szklanka śmietany 18 % szczypta soli białko do posmarowania cukier do posypania rurek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy(...)tniemy na paski około 1,5-2 cm. 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami. Do odlanego mleka dodajemy mąkę pszenną
Kuchnia u Bietkijasne: 6 białek 0,5 szklanki cukru 1 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Krem cytrynowy 2 galaretki cytrynowe 0,5 litra śmietany 36 % Polewa Szklanka cukru 3 łyżki kakao 200 g kostka(...)sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę, i miksować do chwili aż śmietana i galaretka się połączy. Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki. Na jedną część wykładamy krem cytrynowy, przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień. rrarossa@gmail.com
RAROSSAPokusiłam się i przygotowałam bardzo proste ale jakże efektowne ciasto, które jest delikatne w swym smaku ale bardzo efektowne. Kokosowiec z nutą kawy Składniki : biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem kokosowy : 1 kajzerka 60 g kokosu 1/3 szklanki cukru(...)krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto bardzo delikatne, krem smakowity. Myślę, że na zbliżające się święta świetnie pasuje. Goście z pewnością poproszą o dokładkę. Składniki Ciasto 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 3 szklanki mleka … Czytaj dalej Karpatka
gotuj ze mnąowocami , bez pieczenia, do ciasta używamy tylko i wyłącznie dobrej jakości masła bo od niego zależy cały smak naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20 dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej(...)owoców leśnych 40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie) Sposób przygotowania: Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody , zostawić do wystudzenia. Krem budyniowy: Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, wymieszać a najlepiej zmiksować mikserem aby nie było grudek z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i polową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać masę
Wanilia i Kardamonwyjątkowo smaczna wersja domowych eklerków. Obydwa, przepyszne kremy idealnie ze sobą komponują tworząc bardzo apetyczny i efektowny deser. Eklerki z Kremem Budyniowym i Bitą Śmietaną - Składniki (ok. 6-8 eklerków): Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej(...)wysokości ok. 3-4 cm (w dość dużych odstępach). Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości eklerków) w 180 stopniach. Ciasto będzie gotowe gdy zacznie się rumienić. Krem: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń
Słodka StronaKwaśne owoce przełamane delikatną słodyczą kremu, właśnie takie ciasta najbardziej uwielbiam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto agrestowe Składniki Ciasto: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 500 g agrestu gorzka czekolada Masa: 1 budyń śmietankowy 200 g masła Instrukcje Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier
To co lubię - gotuję i polecamODCHUDZONE CIASTO MARCHEWKOWE Lubicie ciasta z marchewką? Ja uwielbiam Najczęściej piekę muffinki, bo te robi się dosłownie w kilka chwil. Ale na specjalne okazje też sięgam po pyszne ciasta marchewkowe z kremem. Dziś jednak dzielę się przepisem na odchudzoną wersję ciasta marchewkowego na płatkach owsianych. Składniki: 350 g zmielonych płatków owsianych (około 3,5 szklanki)* 1 łyżeczka sody około
Słodkie okruszkiKrem detoksykujący Czarny Ryż zabezpieczenie skóry przed smogiem Od wielu lat lekarze i naukowcy mówią o szkodliwym wpływie smogu na zdrowie człowieka. Jednak większość
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKrem antysmogowy Vichy Slow Age Noc Krem-maska na noc. Dotlenienie i regeneracja Jeśli zanieczyszczone powietrze, klimatyzacja i ogrzewanie, stres lub brak snu negatywnie wpływają na
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto Łabędzi Puch to lekkie ciasto biszkoptowe z kremem bułeczkowo- kokosowym. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa: 3 szklanki mleka, 2 czerstwe bułki kajzerki, 100g wiórków kokosowych, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształku, 300g masła
Tradycyjna kuchnia KasiCiasta z truskawkami są pyszne. Takie zdanie mają ci, którzy lubią ciasta z owocami. Jeśli zastosujemy bitą śmietanę zamiast ciężkiego kremu to nasze ciasto będzie na dodatek jeszcze lekkie. Tym razem kupiłam w sklepie gotowe ciasto półkruche i je właśnie wykorzystałam do mojego wypieku. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieBardzo proste i smaczne ciasto do kawy. Propozycja idealna, kiedy zabraknie nam akurat mąki. Lekko kwaśny smak ciasta przełamuje słodki krem na bazie kaszy manny i gorzka polewa. Składniki ciasto (blacha kwadratowa 22 x 22 lub tortownica 21 cm) … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydawna przymierzałam się do upieczenia ciasta fale dunaju. Uwielbiam ciasta gdzie są owoce a dodatkowym atutem jest delikatny krem budyniowy. Składniki: Ciasto: 3 jajka szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 szklanki mąki 100g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Amatorka kuchennauwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie sami! Palce lizać:) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego lub ciasta na croissanty, krem czekoladowy typu Nutella, 1-2 banany Przygotowanie: 1. Ciasto kroimy na wąskie prostokąty (ok. 5cmX 8cm) 2. Na każdy prostokąt wykładamy łyżeczkę czekolady oraz plasterek lub dwa banana
Kuchnia Pełna Pasji