Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo(...)dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem). 6. Pozostałe mleko zagotować
Mała CukierenkaMus z palonej białej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej czekolady do tortu. Mus z palonej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą
Słodki Pomysłżółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem śmietankowy Najpierw przygotowujemy ciasto na wzorek. Miękkie masło miksujemy na puszystą jasną masę z cukrem pudrem. Dodajemy białka, wodę i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników(...)dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć. Krem przygotowujemy według przepisu. Truskawki myjemy, osuszamy na czystej ściereczce i kroimy na kawałki. Rozwijamy roladę i jeśli jest już zupełnie wystudzona, nakładamy krem i truskawki
Ciastkozercyubić na sztywno, a następnie ubijać dodawać stopniowo cukier. Wsypać mak, wiórki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Krem: Mleko wlać do garnka i odlać 1/2 szklanki. Resztę zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę, budyń i dokładnie wymieszać. Masę jajeczną(...)stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę
O kuchni z uczuciemDelikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser(...)popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone :)) 9. Ciasto „3 bit” (przepis TUTAJ ). Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym. Nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Polecam
Blog z Apetytemprzez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 1 hr 40 min Czas przygotowania 1 hr Czas gotowania(...)kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy - krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej
Wędrówki po kuchniciasteczkami Oreo, czyli to co najlepsze z czekolady. Składniki: 150 g mąki 200 g masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru 200 g gorzkiej czekolady 6 małych ciasteczek oreo na krem: 200 g białej czekolady, 200 ml śmietanki 30%, 4 ciasteczka oreo Przepis: Piekarnik nagrzać na 180 stopni, formę do pieczenia 24×24 wyłożyć pergaminem, Ciasteczka Oreo posiekać na drobne(...)krem: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Śmietankę ubić na sztywno i połączyć pomału z ostudzoną mleczną czekoladą, Na koniec dodać pokruszone ciasteczka Oreo. Krem wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzone Brownie, Ciasto wstawić na minimum 5 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). Artykuł Brownie z ciasteczkami Oreo pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxPyszne połączenie smaków. Ananasowy krem na puszystym biszkopcie, a na wierzchu kokosowa beza. Ciasto jest dość pracochłonne. Oddzielnie pieczemy bezę i biszkopt. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Dodać ubite(...)ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach
BullioPyszne ciasto z białek z dodatkiem maku.Dodałam cały mak nie mielony więc ciasto trochę chrupie :).Białkowy biszkopt przełożony jest kremem budyniowym a na wierzchu są gruszki z puszki zalane galaretką. Zapraszam po przepis ;) SKŁADNIKI ciasto 1 szklanka białek (z ok.6 jajek) 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka mąki pszennej 125g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Teraz czas na krem budyniowy.Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budyń.Studzimy.Masło miksujemy na puszystą masę i partiami dodajemy wystudzony budyń. Wystudzone ciasto dzielimy na dwa blaty. Na jeden makowy blat nakładamy ok.2/3 kremu budyniowego. Teraz przykrywamy drugim blatem i na wierzchu smarujemy pozostałym kremem. Gruszki odsączamy z zalewy kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na krem bardzo gęsto
Mała w garnku mieszaciasta zrobiłam z herbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią. Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu. Składniki: (forma do tarty
Kuchcik gotujeposmarować 1/2 masą pomarańczową. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również nasączyć esencją pomarańczową i rozsmarować pozostały krem waniliowo - czekoladowy. Na wierzch ułożyć ostatni blat ciasta kakaowego, nasączyć i rozsmarować resztę kremy pomarańczowego pamiętając, aby zostawić trochę kremu na posmarowanie boków tortu. Na koniec tort ozdobić według uznania za pomocą kandyzowanej skórki pomarańczowej i startej gorzkiej czekolady
Ciastka - domowe słodkościdrugim plackiem i lekko docisnąć. Lukier cytrynowy: Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić w chłodne miejsce, aby krem stężał. Smacznego
Opowieści z piekarnikaPyszne miodowe ciasto z wkładką biszkoptową, przełożone kremem budyniowym na gorąco z aromatem migdałowym. Pysznie i prosto❤️ Składniki blaszka 23/33: Ciasto miodowe: jajko 1 szt, soda 1 łyżeczka, masło lub margaryna 150g, mąka pszenna 450 g, cukier 150 g, miód 3 łyżki, biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki(...)Sposób przygotowania: Składniki na blaty miodowe, łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy dwa blaty na wielkość blaszki. Najłatwiej można to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia i wtedy przenieść ciasto do blaszki. Pieczemy w 170st.C przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Biszkopt: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną
kulinarne odsłony patipiec przez ok.35 minut w 175 stop. Upieczone ciasta wyjąć , ostudzić i obydwa przekroić tak by wyszło z każdego ciasta po 3 blaty. PONCZ Do wody gotowanej dodać herbatę, cukier i sok z cytryny, wymieszać, ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno. PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem(...)noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto ze środka. Postąpić tak samo z ciastem i masami z foremki z babki. Gdy mamy już wszystkie części ciasta położone i przełożone kremem i dżemem, to górną część delikatnie ścinamy. W środek wkładamy lalkę owiniętą do połowy w folię spożywczą . Całość smarujemy kremem śmietankowym. Odłożyć cześć kremu
Kuchnia Danusiciasto 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka krem 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem 600 ml mleka 100 g masła(...)podgrzewamy masło, miód i cukier, gdy masło się rozpuści wsypujemy orzechy, ciągle podgrzewając mieszamy tak aby orzechy całkowicie oblepiły się masą karmelową. W blaszce układamy pierwszą warstwę ciasta a na niej rozsmarowujemy krem budyniowy, na budyniu kładziemy drugą warstwę ciasta lekko dociskamy a na wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej smakuje
Smakowite Dania