Ciasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko(...)Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową
My sweet a lifeCiasto Balowe Ciasto to bardzo przypomina 3-bita, a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany. Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników, moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, dla podkreślenia lekko(...)Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki zwykłej 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 żółtka 200 g masła Na masę śmietanową
My sweet a lifeBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i dodatkowo połączyłam nasze preferencje czekoladą, którą razem uwielbiamy. Efekt był taki, że ogromna porcja zniknęła zaledwie w dwa dni! Od tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się(...)znudzi. Śmietankowy, lekki i bardzo delikatny krem czekoladowy, który rozpływa się w ustach idealnie komponuje się wiśniami oraz galaretką! Dlatego całość jest po prostu... obłędna w smaku. Uwierzcie mi na słowo, że nikt nie oprze się takiemu połączeniu! Polecam, a tym bardziej, że ciasto jest dość spore oraz proste w przygotowaniu i z pewnością każdemu się uda. (Tortownica o średnicy
Di gotujejego przygotowania, ale moja Mama- owszem. Dostała przepis od koleżanki, odczekała aż kurki zaczną lepiej współpracować i na święta, bodajże wielkanocne, przygotowała dużą blaszkę tego cudownego ciasta 💗 Delikatnie cytrusowe, z pysznym czekoladowym kremem i wyczuwalnymi orzechami w biszkopcie. Zdecydowanie polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)kąpieli. Ucieramy dwie kostki masła, a następnie stopniowo dodajemy masę jajeczną. Na końcu „hartujemy” kieliszkiem spirytusu. Przekładamy biszkopty kremem. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy rozdrobnione czekolady i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto, rozprowadzając równomiernie polewę po całości. Posypujemy wiórkami kokosowymi i orzechowymi
Kuchnia w czekoladziejakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam w domu zbyt dojrzałe banany i śmietankę "do wczoraj", postanowiłam zmiksować ciasto o całkiem podobnym smaku. Brakuje tylko pianki, jak w oryginale, no i krem nie jest maślany tylko śmietanowy. Wierzch to także zmiana- banany zalane galaretką zastąpiłam galaretką zmiksowaną z pomarańczami, które również czekały na swoją kolej(...)schładzamy kilka godzin w lodówce. Galaretkę na wierzch warto przygotować sobie znacznie wcześniej, nawet kilka godzin, tak by można było już tężejącą wylać od razu na krem. Skróci to znacznie czas oczekiwania na ciasto
Kuchnia w czekoladzieOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować(...)Gorąco polecam! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM CZEKOLADOWY : * budyń czekoladowy – 60 g * mleko – 2 szkl * nutella – ok. 100 g * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło
Ostra na Słodkomusi zagościć na świątecznym stole. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag margaryny 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 margaryna 20 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru(...)cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę, jajko oraz zapach. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy polewą czekoladową
słodki bratekWszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce uwielbiam. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki Krem maślano-budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła opakowania budyniu o smaku toffi 150 g cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń(...)mąkę i lekko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 180 stopni. 450 g mleka doprowadzamy do wrzenia, a w pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, dodajemy do wrzącego mleka gotujemy kilka minut i studzimy. Masło kręcimy z cukrem na jasny krem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń
Kuchnia ŁukaszaSezon na truskawki powolutku dobiega końca, trzeba więc jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce:) Na blogu znajdziecie już mnóstwo przepisów z dodatkiem truskawek. Dziś polecam kruche ciasto pokryte słodką nutellą, puszystym kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami . Tarta jest tak pyszna, że po prostu musicie sami jej spróbować:) Kruche ciasto: 175g mąki pszennej, żółtko, 2 łyżki cukru(...)130g masła lub margaryny, 35ml zimnej wody, szczypta soli, 200g kremu czekoladowego, np. Nutelli Mąkę przesiać, zrobić dołeczek, wbić żółtko oraz wlać wodę. Wymieszać końcówką noża. Dodać szczyptę soli, cukier oraz pokrojone masło. Całość posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wylepić dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na tartę o śr. 26cm
Z miłości do słodkościWiedza – Inspiracje – Tortowe ABC Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką do dziś przypomina mi moje 18 urodziny, ponieważ to właśnie
Słodki PomysłCiasto Prince Polo Połączenie biszkoptu, kremu budyniowego i bezy o smaku batonika Prince Polo i polewy czekoladowej. Ze względu na bezę ubijaną na parze przepis może wydawać się dość trudny, lecz to tylko pozory. Trochę czasochłonny, lecz warto wykorzystać ten przepis na rodzinnych uroczystościach. Z pewnością zasmakuje wielu osobom. Idealnie sprawdzi się również jako wypiek świąteczny. Składniki(...)się złamie w pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego
My sweet a lifewymieszać. Ciasto przelać do foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. W środek każdej muffinki wcisnąć kostkę białej czekolady. Muffinki piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem: zmiksować serek(...)przelać do foremek do muffinek do połowy ich wysokości. Na środek każdej muffinki nałożyć 1 łyżeczkę kremu czekoladowego i przykryć resztą ciasta do muffinek. Muffinki piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone muffinki odstawić do wystygnięcia. W tym czasie
La grande e la piccola cuocaDziś na blogu obiecany przepis na delikatne i lekkie ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietanowym kremem. Wbrew pozorom ciasto nie jest bardzo ciężkie, bo bita śmietana jest wymieszana z galaretką, więc powstał z niej taki piankowy krem. Nie dodawałam też do ciasta zbyt dużo cukru. Mogę więc powiedzieć z czystym sumieniem, że kawałek ciacha można zjeść
Kulinarne przygody GatityCiasto przekroić na 3 części. Zagotować 50 ml z cukrem pudrem, jak wystygnie dodać likier (4 łyżki). Biszkopt przełożyć kremem i plackami marcepanu, by na wierzchu było ciasto. Wierzch i boki posmarować kremem. Odstawić na 2h do lodówki Dekoracja: 600 g gorzkiej czekolady kakao płatki migdałowe Rozpuścić czekoladę, ostudzić lekko i polać 2/3 czekolady tort
Humanistka w kuchniCiasto: 500 gram mąki pszennej 100 gram cukru 150 gram margaryny 100 gram miodu 1 jajko 1,5 łyżeczki sody 1,2 szklanki śmietany 18 % Masa bakaliowa: 0,5 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 0,5 szklanki posiekanych migdałów 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki pokrojonych suszonych śliwek 0,5 szklanki miodu płynnego Krem(...)gram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek
Bajeczna Kuchnia