ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:109/223)

Orkiszowo-cieciorkowe bułeczki ziołowe 134

bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których zrezygnowałam na czas Wielkiego Postu. Muszę zatem mieć coś w zanadrzu, gdyby naszła mnie ochota na jakieś ciacho ;) Składniki : Ciasto 200 g mąki orkiszowej typ 630 140 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 60 g mąki

Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowe placuszki owsiano-otrębowe z jogurtem i ananasem 172

samo), jogurt naturalny, wiórki kokosowe   Płatki, wiórki i otręby zmielić np. w młynku do kawy (placuszki są delikatniejsze, ale można to pominąć i zmielić tylko płatki, a wiórki i otręby domieszać). Wymieszać z resztą składników. mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną

Chocolate Muffin Blog
DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI 210

Drożdże są u mnie w lodówce zawsze.  I w lodówce , i w zamrażarce :)  Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego.  Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na  klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...  Pychota :)) Składniki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale

Walijskie Pichcenie
Ciasteczka "mocca" ( dla gości ) 432

Jesień to czas, kiedy częściej sięgam po ciasteczko. Filiżanka kawy czy kubek gorącej herbaty, aż się proszą, by położyć obok nich małe, słodkie co-nieco !  Dziś proponuję Wam ciasteczka eleganckie, o smaku kawowym. Z pewnością pokochacie je od pierwszego gryza. Ciasteczka z serii tych pracochłonnych, ale zapewniam, że nie pożałujecie tych minut spędzonych nad ich przygotowaniem. Ciasteczka ( około(...)minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto wałkować, na grubość 0,5 cm. Wykrawać nieduże, okrągłe ciasteczka. Piec w 220 stopniach C 10-12 minut - do zrumienienia. Upieczone ciasteczka zdejmować z blachy i odstawić do wystygnięcia. Bezy kawowe: * 5 białek * 1,5 szklanki drobnego cukru * 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( nie granulowanej ) Białka podbić, dodawać po łyżce cukru i ubijać

kolorowotorcikowo
Ciastka - Łapy Misia 152

ciastka znalazłam w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" Jana Czernikowskiego i właśnie ich nazwa skusiła mnie do ich upieczenia. "Łapy Misia" niezwykle mnie zaintrygowały - skojarzyły mi się właśnie z dużymi, okrągłymi ciasteczkami dla dzieci. Ciasteczka są naprawdę pyszne - z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą. I szybko znikają(...)łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko uprażyć (ja dałam włoskie więc pominęłam tę czynność) i grubo posiekać. Wszystkie podane składniki (oprócz białka) wymieszać ze sobą i zagnieść ciasto. Następnie odrywać po kawałeczku ciasta, formować kulki, spłaszczać je w dłoni i układać na blasze. Wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około

My simple kitchen
Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami 189

Książka. Kawa. Ciacho. Połączenie idealne:) Jeśli ktoś szuka szybkiego pomysłu na podwieczorek lub czegoś co można wziąć ze sobą w podróż, to polecam te ciastka :) Mięciutkie. W sam raz na kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami(...)Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć na nim nadzienie. Zwinąć w rulon i pokroić na 12 równych kawałków. Spiralki rozłożyć na blasze, lekko je spłaszczając. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe polukrować.  Nawet kot chętnie się skusił na ciasteczko:) O tym, że również chętnie napił się kawy

My simple kitchen
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 138

Makowiec w negatywie, czyli ciemne ciasto i biały mak Okres przedświąteczny, to taki czas, kiedy wszystko staje na głowie. Przynajmniej u mnie w domu. I w życiu. I w szczególności w kuchni. Żeby podkreślić ten zamęt i nabrać dystansu przy filiżance kawy powstał makowiec, w którym kolory warstw zamieniły się miejscami. Taki makowiec w negatywie, ale z bardzo pozytywnym smakiem(...)rondlu umieścić miód, masło i konfiturę, podgrzewać do rozpuszczenia i połączenia składników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego

Pełny talerz
Bułeczki drożdżowe z serem. 1203

Zachciało nam się dzisiaj jakiegoś słodkiego podwieczorku. Postanowiłam zrobić te pyszne bułeczki i to był strzał w dziesiątkę. Filiżanka kawy, a do tego mięciutkie, jeszcze ciepłe, delikatne bułeczki z serem, posypane kruszonką i oprószone cukrem pudrem. Coś pysznego!!! Ja jeszcze się skusiłam i na kolację zjadłam jeszcze jedną, do tego kubek gorącego mleka i wróciły wspomnienia z dzieciństwa(...)odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż rozczyn podwoi objętość (około 5-10 minut). W tym czasie podgrzewamy mleko, pamiętając, że ma być ono ciepłe, a nie gorące, gdyż ciasto drożdżowe lubi ciepełko. Jeśli jajko jest zimne, bo nie wyjęliśmy go wcześniej z lodówki, to wbijamy je wprost do ciepłego mleka. Następnie rozpuszczamy margarynę, by miała czas przestygnąć

Rozpustne gotowanie
Ciasto cappuccino 260

Pomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)łyżeczki kawy zaparzyć w 100 ml wody i nasączyć nią biszkopt Krem cappuccino: żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, następnie przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino. Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino

IMPRESJA SMAKU
Mufiny z rabarbarem i kruszonką 194

Sezon rabarbarowy już od paru dni jest otwarty- więc przyłączam się I ja :). Zapraszam na delikatne mufiny z kruszonka- przydadzą się do sobotniej kawy I nie tylko. Proste w wykonaniu- oddają nam nieziemski smak. Zaczynamy: Składniki na mufiny: 3 jajka 120 ml maślanki 120 ml oliwy 375 g self-raising mąki* 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gr drobnego cukru(...)niż cukru I masła. Wykonanie mufinów : Jajka, mleko I oliwę ubijamy razem. W misce przesiewamy mąkę, cukier I proszek do pieczenia. Wymieszane , wsypujemy do jajek. Ubijamy.  Dodajemy rabarbar. Ciasto porcjujemy do foremki mufinowej, wyłożonej papierkami do mufinów. Posypujemy kruszonką. Mufiny wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160 C na 15-20 min. I mufiny gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
ciasto Latte Macchiato 1990

wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25,5 x 21 cm). Pieczemy przez ok. 30 min w 170 st. C. Po upieczeniu schładzamy i przekrawamy na dwa blaty. składniki na poncz: ok. 300 ml mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru kawowego wykonanie: Kawę zalewamy gorącą wodą(...)warstwę namoczonych w ponczu biszkoptów i lekko oprószamy je kakaem. Biszkopty przykrywamy drugim blatem posmarowanym cienką warstwą kremu, górę biszkoptu ponczujemy, smarujemy resztą masy, układamy namoczone w ponczu biszkopty. Ciasto schładzamy, wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem

Domowy Smak Jedzenia
Sernik 270

Na słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera

Sajkofanka smaku
Ciasteczka pełnoziarniste. 149

zmieliłam w młynku do kawy)  pół łyżeczki soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia  100 g masła lub margaryny  5 łyżek brązowego cukru   4 łyżki mleka   kilka kostek gorzkiej czekolady  Płatki owsiane zmielić -  nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść nie klejące ciasto.. Wałkować

Radość kipiąca uśmiechem.
Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu 182

glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli jeszcze do tego dodasz filiżankę herbaty lub kawy - śniadanie mistrzów gotowe. W oryginalnym przepisie użyta została przyprawa o nazwie „ mixed spice(...)wymieszaj suche składniki. Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Okragłą szklanką o średnicy około 6 cm wykrój skony. Po wykrojeniu każdego skona

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto czekoladowe 288

mogę połączyć czekoladę z wiśniami. Dzisiejsze ciasto oprócz tego, że jest mocno czekoladowe, zawiera wiśniową nutę to jeszcze jest wilgotne i cudownie rozpływa się w ustach a my razem z nim. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 jajka 220g masła 3/4 szklanki prawdziwego kakao 1/2 szklanki zaparzonej, mocnej kawy 1 tabliczka mlecznej czekolady 150g jogurtu naturalnego(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego 200g dżemu wiśniowego W małym garnuszku rozpuszczamy masło, kakao, kawę i czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy i dodajemy ostudzoną masę czekoladową, jogurt naturalny i jajka. Za pomocą miksera łączymy wszystkie składniki

Animelka Blog