orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić
Krakowskie smaki Animleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenieciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
Powiedz dietom nieszklanki mąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam już ani siły ani ochoty, więc zostałam tylko przy upieczonym spodzie :). Ciasto piekłam w ciut za dużej blaszce (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy zbożowej (takiej, jaką lubię, czyli robionej tylko na mleczku). Pisząc tego posta spojrzałam na datę
Przepisy Aleksandrykoniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła(...)ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIroztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach
Ala piecze i gotujekawę, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować. Masę podzielić na 3 części. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami. Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką. Udekorować ciasto
Kuchnia Danusidzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie upiekłam, i koniecznie muszę je powtórzyć. W zasadzie, to jak najszybciej. U koleżanki usiadłyśmy do kawy, we trzy, a później dołączył do nas jej mąż. Dla dzieci zostało raptem kilka sztuk. I niech to wystarczy za rekomendację. Ciasteczka owsiano-czekoladowe Składniki: (na 30-35 sztuk(...)przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie z mlekiem. Spacer z Ptysią, dłuższy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki 4 jajka pół szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej poncz/ kawa Jacobs 2 lyżki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody Galaretka .galaretka czerwona .drobno pokrojone jabłuszka Masa piankowa: 4 białka pół szklanki cukru do posypania czekolada w wiórkach Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę(...)mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu po przygotowaniu i zawsze w nagrzanym piekarniku). Galaretkę rozpuścić w połowie wody i do ostudzonej dodać porojone bardzo drobno jabłka ,by powstała „galaretkowata masa jabłkowa” ostudzoną wyłożyć powoli na biszkopt lekko naponczowany kawą. Ja używam spryskiwacza. Masę
Z Kuchni Do Kuchnijajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście rozwałkowałam pokruszoną czekoladę. Ciastka wyszły nieziemskie, bo czekolada zrobiła się w środku chrupiąca. Dodatkowo jeszcze miałam z ostatnich wypieków trochę toffi, tak więc powstały 3 wersje ciasteczek(...)toffi i toffi z kakao:) Z tego przepisu wychodzą dwie pełne blaszki ciasteczek. Dodatki do nich można skomponować samemu lub zrobić ciasteczka bez niczego. Idealnie smakują do porannej kawy lub herbaty:) Składniki: -460g mąki orkiszowej -350g masła(dałam twarde) -140g ksylitolu -kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(nie trzeba, ale ja użyłam): -1 łyżeczka kakao -trochę
Smaczne Zdrowesię opłaciło, idealna do kawy! ;) Składniki: 1 jajko 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5-1 łyżeczka stewii 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mandarynka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz mandarynki) dokładnie mieszamy mandarynkę obieramy, dzielimy na kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy przekładamy masę do pojemnika/ miski nadającej się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW taki chłodny dzień jak dziś, po rodzinnym spacerze dobrze jest przyjść do domu i do ciepłej herbaty lub kawy zjeść coś słodkiego. Może sernik
Garniec MagalieW książce Roberta Sowy "Życie kocha jeść" znalazłam przepis na pysznie wyglądającą razową szarlotkę z dodatkiem miodu i kawy zbożowej. I już prawie ją
bistro mamaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty
Marta GotujeCiasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa(...)obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia. Ciasto jasne: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą
Czerwona Porzeczkaponiższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował. Przepis w niezmienionych proporcjach można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm. Rodzynkowiec Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki pszennej 20g (około 2 łyżek) kakao 90g (około 7 łyżek) cukru masa kawowa 300g mascarpone 175ml śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)przekroić na dwa cieńsze blaty MASA KAWOWA - śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki - mascarpone zmiksować krótko z kawą - ja użyłam drobnej kawy typu crema, zwykłą granulowaną kawę rozpuszczalną można najpierw rozdrobnić - śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - do sztywnej śmietanki dodawać partiami mascarpone, ubijać aż masa zgęstnieje - gotową masę schłodzić PONCZ - w zależności
Smakołyki BerenikiPierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady(...)pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników. Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut, lub troszkę dłużej, sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak będzie suchy to gotowe. Gotowe ciasto wystudzić i polać polewą. W celu przygotowania polewy
KasiaiKrzysiu.plciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;) Składniki: (na tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z Muzykąciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;) Składniki: (na tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z Muzyką