lubię .. babkę z dynią również A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady(...)miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec w 170'C ok 80 min . wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki masła. Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia , po przestudzeniu polać ciasto . Smacznego :) inspiracja : blog Polecam
Malinowa KawiarenkaPrzypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam po kieszeniach. Co najlepsze, kiedy przychodzili goście i patery były wystawiane do kawy, byłam tą pierwszą, która zabierała się za orzeszki. Dzisiaj trochę przyznaję, że lenię się je przygotować, a to wszystko dlatego, że są dość pracochłonne. Jednak jak macie trochę czasu(...)wieczory rodzinne przy kartach podczas smażenia :). Ja używam starej patelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :) Porcja na ok 30 orzechów Składniki: ciasto 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 łyżeczka sody 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier wanilinowy olej do sparowania formy masa 1 kostka masła 3/4 szklanki mleka 250 g mleka
Niezły MłynekKochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima(...)promocjach :) Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem. Pieczemy
Niezły Młynekśmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Przygotować pączki: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier(...)wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier
Mama GotujeDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło(...)Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem. Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajka, letnie mleko z masłem, szczyptę soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ). Wyrobione ciasto
Kraina Miodem Płynącaorzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej 300 g cukru 3 łyżeczki kawy 6 jajek 50 ml wody szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić
Krakowskie smaki Animleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut
VioletoweKucharzenieciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
Powiedz dietom nieszklanki mąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodziennamiałam już ani siły ani ochoty, więc zostałam tylko przy upieczonym spodzie :). Ciasto piekłam w ciut za dużej blaszce (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy zbożowej (takiej, jaką lubię, czyli robionej tylko na mleczku). Pisząc tego posta spojrzałam na datę
Przepisy Aleksandrykoniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła(...)ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIroztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach
Ala piecze i gotujekawę, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować. Masę podzielić na 3 części. Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami. Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką. Udekorować ciasto
Kuchnia Danusidzieciach. C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie upiekłam, i koniecznie muszę je powtórzyć. W zasadzie, to jak najszybciej. U koleżanki usiadłyśmy do kawy, we trzy, a później dołączył do nas jej mąż. Dla dzieci zostało raptem kilka sztuk. I niech to wystarczy za rekomendację. Ciasteczka owsiano-czekoladowe Składniki: (na 30-35 sztuk(...)przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie z mlekiem. Spacer z Ptysią, dłuższy
Pożeraczka, czyli raz adobrze