ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:113/223)

Brownie z burakiem. 251

lubię .. babkę z dynią również  A dziś po raz pierwszy do swojego wypieku użyłam czerwonego buraka  I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite .  Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady(...)miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec w 170'C ok 80 min . wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej czekolady  1 czubata łyżka kakao 2 łyżki masła. Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia , po przestudzeniu polać ciasto . Smacznego :) inspiracja : blog Polecam

Malinowa Kawiarenka
Orzeszki 373

Przypomniało mi się dzieciństwo kiedy mama robiła orzeszki na imieniny, a ja je zawsze podkradałam i chowałam po kieszeniach. Co najlepsze, kiedy przychodzili goście i patery były wystawiane do kawy, byłam tą pierwszą, która zabierała się za orzeszki. Dzisiaj trochę przyznaję, że lenię się je przygotować, a to wszystko dlatego, że są dość pracochłonne. Jednak jak macie trochę czasu(...)wieczory rodzinne przy kartach podczas smażenia :).  Ja używam starej patelni z formami na orzechy i kuchenki gazowej do smażenia :)  Porcja na ok 30 orzechów Składniki: ciasto 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1 łyżeczka sody 1 szklanka śmietany 18% 1 cukier wanilinowy olej do sparowania formy masa 1 kostka masła 3/4 szklanki mleka 250 g mleka

Niezły Młynek
Pomarańczowy chleb 202

Kochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima(...)promocjach  :)  Przygotowanie:  Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy sok z pomarańczy i mleko, jak ciasto będzie miało lepka konsystencję łączymy z mieszanką keksową oraz z tarta skórką pomarańczową. Jeżeli jest taka potrzeba możemy delikatnie podsypać mąką. Formujemy w kształt chleba i nacinamy nożem.  Pieczemy

Niezły Młynek
Tort z małych pączków z dziurką 180

śmietany 30% ¼ szklanki kakao ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej polewa: 150 g śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Przygotować pączki: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, proszek do pieczenia i gałkę,wymieszać. Masło rozetrzeć z cukrem mikserem do momentu aż cały cukier(...)wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej strony. Gdy olej zrobi się brązowy trzeba go wymienić na nowy. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierowym ręcznikiem. Ciastka ostudzić. Przygotować krem z bitą śmietaną: Schłodzoną śmietanę ubić. Dodać przesiany cukier puder,kakao, kawę i cukier

Mama Gotuje
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 190

Drożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej.  Z podanych proporcji wyszło(...)Pozostałe mleko podgrzać wraz z masłem. Do miski z mąką i zaczynem dodać pozostały cukier, jajka, letnie mleko z masłem, szczyptę soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ). Wyrobione ciasto

Kraina Miodem Płynąca
Tort Storczyk 272

orzechowy z orzechowym kremem. Kwiaty cukrowe a ziemia to nic innego jak pokruszone ciasta Oreo. Tort zrobiony z okazji 77 urodzin mojej babci. Zarówno babcia jak i goście byli nim zachwyceni ;) Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej  300 g cukru  3 łyżeczki kawy  6 jajek 50 ml wody  szczypta soli Wykonanie: Orzechy zmielić, odstawić

Krakowskie smaki Ani
Kawowe muffinki z pomarańczą i rodzynkami 130

mleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut

VioletoweKucharzenie
Ciasto z buraków 180

ciągle z nimi eksperymentuje. Były już burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej

Powiedz dietom nie
Babeczki z orzechowymi powidłami 183

szklanki mąki pszennej , powidła śliwkowe z orzechami . Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia.  Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem. Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO Z WIŚNIAMI i drugie urodziny bloga (English & Polish) 162

miałam już ani siły ani ochoty, więc zostałam tylko przy upieczonym spodzie :). Ciasto piekłam w ciut za dużej blaszce (23 cm). Uważam, że 20 cm - 21 cm będzie idealna. Ciacho wyszło szybkie i smaczne. W sam raz do wielkiego kubka gorącego kakao lub kawy zbożowej (takiej, jaką lubię, czyli robionej tylko na mleczku). Pisząc tego posta spojrzałam na datę

Przepisy Aleksandry
Caffe Latte - ciasto 419

koniec ekstrakt kawowy. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Biszkopt kroimy na dwa blaty. 2. Opakowanie biszkoptów  poncz do nasączenia biszkoptów i biszkoptu: - 3 łyżeczki kawy zalewamy 150 ml wrzącej wody, słodzimy brązowym cukrem, dodajemy 100 ml śmietanki 36%, mieszamy i studzimy Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt jak i biszkopty.  3. Krem czekoladowy: - 150 g masła(...)ponczem.  5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą.  Ciasto jest przepyszne! Polecam

SMYKWKUCHNI
Piernik z powidłami i masą kokosową 693

roztopić margarynę dodać cukier, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, kawę rozpuszczalną,cynamon i kakao. Całość podgrzewać chwilę na wolnym ogniu mieszając. Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Sernik kawowy na krakersach 356

kawę, zmiksować.  Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać do masy serowej, zmiksować.  Masę podzielić na 3 części.  Blaszkę o wymiarach 36 x 25 cm, wyłożyć folią spożywczą.  Ułożyć warstwę krakersów, na krakersy wyłożyć masę kawową i tak samo postąpić z dwoma warstwami.  Na masie widelcem zrobić ładne fale, zalać tężejącą galaretką.  Udekorować ciasto

Kuchnia Danusi
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 135

dzieciach.  C. się w nich zakochał. Powiedział, że to najlepsze ciastka, jakie upiekłam, i koniecznie muszę je powtórzyć. W zasadzie, to jak najszybciej. U koleżanki usiadłyśmy do kawy, we trzy, a później dołączył do nas jej mąż. Dla dzieci zostało raptem kilka sztuk. I niech to wystarczy za rekomendację. Ciasteczka owsiano-czekoladowe Składniki: (na 30-35 sztuk(...)przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki, spłaszczać, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Planów na dzisiaj, jak pisałam wyżej, brak. Weekendowe, powolne śniadanie, z kubkiem aromatycznej kawy, koniecznie z mlekiem. Spacer z Ptysią, dłuższy

Pożeraczka, czyli raz adobrze