ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:108/223)

QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 142

ziarnem”) lub w postaci mąk. Komosę ryżową można zmielić w blenderze lub młynku do kawy na mąkę,  która rewelacyjnie wzbogaci w wartości odżywcze  oraz smak słodkich i wytrawnych wypieków.  Mąka z komosy może z powodzeniem służyć do wypieku pieczywa oraz ciast bezpiecznych dla osób pozostających na diecie bezglutenowej.  Pyszne są domowe chleby, wypiekane na zakwasie

potrawyregionalne
Deser jogurtowy z galaretkami i owocami 201

To ciasto na zimno znają wszyscy, na blogu już jest jogurtowiec z galaretkami , ale bez owoców i czekolady. U nas w domu lubią je wszyscy, gdyż

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Likier kawowy 126

zamiast jednego. Co tam, od przybytku głowa nie boli :) Likier kawowy można używać jako dodatek do ciast, lodów, deserów i oczywiście do picia :) Składniki: 3 żółtka 150g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 250 ml śmietany kremówki 350 ml mleka UHT 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 250 ml spirytusu Kawę zaparzamy z około 3 łyżkami gorącej wody. Żółtka ubijamy z cukrem

Smakowy Raj
Pierniczki 441

mielonego imbiru Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce. Do ostygniętego dodajemy jajka. Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką. Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową, odkładamy z powrotem do miski

Made By Mom And Son
Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie 267

Post Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Muffinki Tiramisu 159

cukier  i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy

Blondynka Gotuje
Tiramisu bez jajek 405

Odstawiamy w chłodne miejsce. Foremkę wykładamy folią aluminiową. Do chłodnej kawy dodajemy likier , w którym moczymy biszkopty i wykładamy na dno foremki. Na biszkopty , wykładamy pół masy serowo-śmietanowej , ładnie równamy i kładziemy nastepną warstwę namoczonych biszkoptów , na wierzch , rozsmarowujemy pozostałą częśc masy i posypujemy przez sitko , kakao. Ciasto gotowe , chowamy do lodówki , najlepiej na całą noc :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tort fistaszkowy z nutą kawy i karmelem czekoladowym 192

Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki na tort o średnicy(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesianą mąkę z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać, piec ok 25 min do suchego patyczka. Gorący biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości 30-60 cm, odstawić na kratkę do całkowitego wystudzenia. Nożykiem odciąć boki

moj przepis na
Triki kuchenne – pieczenie 12881

drugim można sobie poradzić. Brak cukru rozwiązuję mieląc cukier kryształ w czystym młynku do kawy, zbrylony natomiast z łatwością można rozwałkować po przełożeniu do woreczka śniadaniowego. Jak piec żeby nie spalić? Kiedy piekłam w starym piekarniku zdarzało mi się za mocno przypiec ciasto od spodu. Często ten problem pojawia się przy starszych lub wysłużonych piekarnikach w których są problemy

Pyry na Gaz
6 białek + 3 blaty = 1 tort. Duży. Bezowy. Czekoladowy. 203

proporcje.  TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM* SKŁADNIKI 6 białek 375 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 2,5 łyżki kakao 200 g stopionej gorzkiej czekolady 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 625 ml śmietany ubitej szczypta soli  BLATY I PAŁECZKI BEZOWE Białka przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)upieczeniu pałeczki będą służyły do udekorowania tortu. Piec 45 minut, do momentu aż ciasto będzie blade i chrupkie - należy pilnować pasków bezowych, by się nie przypaliły. Wyłączyć piekarnik i studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiami.  MUS CZEKOLADOWY Stopioną w kąpieli wodnej czekoladę wystudzić, połączyć z kawą rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć delikatnie najpierw

KUCHARNIA
Trufelki tiramisu z ricottą 172

idealne jako słodki poczęstunek do kawy lub zwieńczenie posiłku. Oprzeć im się po prostu nie można, wszak “uno tira l’altro” (jeden pociąga drugi) Trufelki wychodzą pysznie kawowe, z lekką nutą alkoholu i charakterystycznym miekkim środkiem. Za sprawą serka ricotta, są zdecydowanie mniej kaloryczne niż klasyczne tiramisu. Do zrobienia ich wykorzystałam resztki jasnego ciasta biszkoptowego (równie dobrze nadadzą się zwykłe

Mia Cucina Sofieta
Przyprawa do piernika 155

kolendry 15 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca (można pominąć) Dodatkowo: Młynek do kawy (ręczy lub elektryczny), ewentualnie maszynka do mielenia, malakser lub moździerz Słój (około 500ml) Sito Korę cynamonu najlepiej włożyć do woreczka z grubej folii i rozgnieść na mniejsze części wałkiem do ciasta lub czymś twardym. Mniejsze kawałki wkładamy do młynka i mielimy. Najlepiej użyć już gotowego mielonego(...)Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju. Można użyć jej praktycznie od razu, ale lepiej odczekać kilka dni, by wszystkie przyprawy ładnie się połączyły. Gdy mielimy przyprawy w młynku do kawy, po ukończonym mieleniu przypraw możemy zmielić w nim kawę, która uzyska ładny piernikowy posmak. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin

Smakowy Raj
Placek maślankowy z bezową pierzynką 142

kawy". Przepis dostałam od sąsiadki, przechodzony z rąk do rąk i obwołany mianem "króla wypieków". No cóż, opinię sami wystawcie, jak dla mnie placek jak placek, jadałam lepsze. Podstawowym plusem tego wypieku, jest jego łatwość i szybkość. Jest to fakt nie do zaprzeczenia. Placek jest bardzo puszysty, wilgotny i z wierzchu oblepiony kokosową bezą. Składniki: ciasto: szklanka maślanki (ja użyłam

na moim stole...
11. Mały słodycz na smutny wieczór, czyli dwukolorowa tarta sernikowa z mascarpone. 297

przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.   Masa serowa 1 ok 200 g sera mascarpone 500 g sera białego (półtłusty/ tłusty) ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie do kawy, ja użyłam http://www.abis.pl/abis_graf/070106c1.jpg ) 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)przekładamy do podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :) (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Symfonia Smaków
Tiramisu - najlepsze! 515

zawsze Amaretto, może być też Marsala, brandy a nawet rum. Tiramisu od zawsze pojawia się u nas na jesieni kiedy dni robią się pochmurne i szare a zbawienna moc kawy jest bardzo mile widziana. To również czas urodzinowo-imieninowy mojego męża największego fana tiramisu jakiego znam ;-) Włosi zaś, z racji klimatu raczą się tiramisu szczególnie latem by jakoś przetrwać żar(...)nikt nie zamierza chyba zjeść całego ciasta na raz? Polecam na wszelkie okazje, ten deser uda się każdemu! Składniki: 750 g serka marscarpone 300 g podłużnych biszkoptów savoiardi (u mnie 36 szt.) 100 g cukru pudru 6 dużych żółtek 2 czubate łyżki kakao Do nasączenia: 400 ml wrzątku 2 -3 czubate łyżki aromatycznej kawy 100 ml likieru Amaretto Uwaga! Jajka

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania