ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:99/223)

Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 177

lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami. Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka kawowe- Grudniowe Wyzwanie Blogerek 171

zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji.  12 dag masła  ½ szkl. cukru  1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać z niego

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 135

smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu. Skladniki(...)opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosci z podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mokry piernik 136

rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej formy (30x11cm) wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec godzinę w 185 stopniach. Ostudzić i wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki (użyłam do tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć

Pobite gary Barbary
Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 157

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką 1958

Post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 171

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy.  Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni

kulinarnyJa
Najlepszy sernik wiedeński 220

pasuje na każdą okazję - na świąteczny stół i do popołudniowej kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może

Smaczna Pyza
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 142

ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie, pachnące, z gorzkim kakao. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy. Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe lub ciasteczka z orzechami. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane(...)wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mississippi Mud Cake 109

razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 180 ml wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy a następnie wystudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 106

apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce!  Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej  Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego(...)misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto

Symfonia Smaków
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 274

przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto:  1 3/4 szklanki mąki 1  szklanki cukru  3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo ok 1/2 słoika konfitury morelowej   Do misy(...)maślankę, kawę i olej. Wymieszać całość na średnich obrotach. Gdy składniki połączą się, przelać masę do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 35 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka".  Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a najlepiej odstawić na noc i przygotować tort kolejnego dnia. Ciasto podzielić

KUCHARNIA
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 176

30x15 cm Składniki:     Zaczyn:     250 g  mąki żytniej razowej,     200 ml letniej wody,     250 g zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki ciemnej orkiszowej,      50 g kaszy gryczanej jasnej,   50 g siemienia lnianego(...)godzin.     Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w  blenderze   kelichowym .    Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać  zaczyn, zmielone ziarna   i mąkę  orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.     Foremkę posmarować oliwą,   przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce

SzczyptaSmaQ
SERNIK OREO 304

folią aluminiową, aby się nie zezłocił. Gotowy, schłodzony sernik przykryłam czapą z bitej śmietany i posypałam ciastkami. Efekt? Ciasto wyszło bardzo dobre, aksamitne, ciastka Oreo nadały mu ten szczególny posmak, ale nie dominowały nad całością. Świetnie smakowało z filiżanką gorącej kawy z mlekiem:) Ogólnie sernik mnie nie zachwycił jakoś szczególnie swoim smakiem, ale z czystym sumieniem mogę napisać, że jest(...)przykryj lekko górę tortownicy folią aluminiową i piecz sernik przez 1 godzinę , aż jego powierzchnia będzie dobrze ścięta przy dotknięciu palcem, a następnie zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze ciasto przez około 10 minut. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i tak pozostaw sernik do całkowitego ostudzenia. Po tym czasie wsadź sernik na minimum 8 h do lodówki, najlepiej na całą

Słodko-Słony Świat Ilony
PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 146

pyszne pierniczki z suszoną śliwką. Kubek gorącej herbaty, kawałek ciasta o korzennym aromacie, ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki 1 szklanka miodu płynnego ¾ szklanki oleju(...)puszystą masę. Następnie dodaję ostudzony napar z kawy, mąkę, olej, przyprawę i sodę, mieszając na zmniejszonych obrotach. Kiedy masa będzie już jednolita, dodaję posiekane suszone śliwki. Na samym końcu, bardzo  delikatnie mieszam całość z pianą z białek. Małe foremki do babeczek/muffinek smaruję masłem i wysypuję mąką. Napełniam je ciastem, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 20 minut

W kuchni Karmel-itki