dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko cierpka, idealnie przełamuje obezwładniającą słodycz białej czekolady. Ciasto po wystygnięciu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przechowujemy w lodówce. Dobrze popić je gorzką herbatą lub niesłodzoną kawą. Jest bardzo słodkie i bardzo deserowe. Raz na jakiś czas można – połączenie jest przepyszne :) SKŁADNIKI 300g mąki tortowej
Karo in the Kitchenpotrząsając słojem. Następnie powstały płyn łączmy z poprzednim, owoce wyciskamy z jego nadmiaru i całość przelewamy przez filtr do kawy do butelek. Likier odstawiamy na 3 miesiące by nabrał mocy. Na zdrowie! *Porzeczki po zrobieniu likieru można wykorzystać do ulubionego ciasta. Należy je wcześniej dobrze wysmażyć, by pozbyć się goryczki alkoholu
Mango PapajaKiedy pod drzwiami stoją już goście, a Wy nie macie pod ręką nic słodkiego do kawy, z opresji uratują Was właśnie takie ciasteczka. Są idealne w sytuacjach kryzysowych a goście będą zapewne zadowoleni. Składniki 2 płaty ciasta francuskiego 7 jabłek cukier cynamon Sposób Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Tak przygotowane jabłka podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem
Kuchenne aromatywracaliśmy złapała nas pierwsza wiosenna burza, oberwanie chmury, grzmoty i błyski. Działo się!!! Wypiłam wielki kubek kawy i zjadłam kawałek mazurka. Wiem, że do świąt jeszcze chwila ale zawsze mam problem w tym okresie... za dużo fajnych ciast do wypróbowania a na stole wielkanocnym i tak muszą wylądować te co zwykle :) Tak więc postanowiłam wypróbować ten szybki
Dzieje kuchennej WiewióryŚnieg za oknem i brak słońca powoduje, że marze tylko o kawie i słodyczach. Stąd dzisiejsza propozycja - pyszne, kremowe tiramisu. 2 serki mascarpone 4 łyżki
Humanistka w kuchnimocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna) lub przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony. *jeżeli używamy laski wanilii należy podgrzać ją mleku skondensowanym, gotować przez chwilę, po przestudzeniu wyjąć
Zapiski Młodej ŻonyJak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy
Ostra na SłodkoDyniowe tosty francuskie* smażone na maśle z trzcinowym cukrem pudrem i ricottą; kawa z mlekiem *z domowej chałki Jak poniedziałki są dla mnie
More food, love and dreamsPyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie
Apetyczna babeczkaRaczej "pseudo-sernik", a nawet jogurtowiec. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy i kawowych deserów powstała bowiem na bazie jogurtu naturalnego. Lekki, mocno kawowy, delikatny z uroczą
W kuchni Karmel-itkikawy. Postanowiłam upiec murzynka. Często go piekę, bo to błyskawiczny murzynek z owocami. Murzynka robi się bardzo szybko, a do przygotowania można wykorzystać różne owoce sezonowe. Gdy zabrałam się za niego okazało się, że mam w lodówce tylko 1 jajko, ale nie przeraziło mnie to. Zmiksowałam to jedyne jajko z cukrem, dodałam pozostałe składniki, oraz ułożyłam na powierzchni ciasta gruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękawy. Wydawało by się, że w moim domu czekoladę można znaleźć wszędzie, a tu taki psikus. Długo nie myślałam, jak tylko drożdże są to zawsze coś można na szybko ukręcić, a ukręciłam strucla, może wizualnie nie wyszedł tak jak bym chciała ale w smaku idealny i czekoladowy. Składniki: ciasto 560 g mąki 250 ml mleka 50 g drożdży
Niezły Młynekwieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in English Wieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec) Składniki na ciasto: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru 3/4 szklanki mleka
karmelowyskładniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4
Domowy Smak Jedzeniasernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI : ( 24 x 28 ) * mleko – 250 ml * margaryna – 125 g * kakao(...)ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem. Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje. Przykrywamy resztą ciemnego ciasta. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ). Czas pieczenia
Ostra na Słodko