Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;) Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 120 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej
Nastoletnie Wypiekanienagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych. Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność. Smacznego * przepis i pomysł własny Przepis bierze udział w konkursie
Słodkie okruszkidomu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem
More food, love and dreamsmocnej kawy 2 jajka bakalie Wykonanie: Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórMargarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec
In my kitchenprzy zastosowaniu bardziej wytrawnych powideł (nasz dżemik jest bardzo słodki) trzeba dodać trochę więcej cukru do ciasta, bo jest bardzo delikatne w smaku. W takiej aurze jak dzisiaj- sypie śniegiem od piętnastej- nie ma nic piękniejszego od filiżanki gorzkiej kawy i ciepłego, pachnącego cynamonem pączka z chrupiącą skórką. Jak grzeszyć to na całego! Ten pączek ma na pewno bogate
les mirabellesduży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł. Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki. Poza tym szeroki
Qlinarnie i QlinarniePyszne małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy
Moje domowe kucharzeniedomu z gorączką nie mając na nic ochoty. Plusem jest to, że nie muszę się poddawać szalonemu porankowi, kawa i bułka i biegiem do pracy. Tak więc łącząc troszkę mniej zajęty poranek z dużą wybrednością kulinarną, powstała odchudzona pizza. Na cieniutki cieście z minimalną ilością odtłuszczonego żółtego sera, a zamiast sosu jogurt naturalny. Składniki: 50 g mąki 1/4 łyżeczki suszonych
Brzuszki Łakomczuszkikońcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (ciasto mocno rośnie). Śmietane ubijamy na sztywno można dodać cukier waniliowy aby podkreślić smak. Nakładamy na połówki ptysiów i przykrywamy czapeczką :) Podane z kawą montową- przepis tutaj Bon Appetit
Pudełko rozmaitościPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie. Składniki: 600 g jabłek 300 g cukru cynamon rodzynki orzechy 1 szklanka oleju(...)Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy około 1 godziny. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Ciasto jabłkowe Cukrowy wzorek na cieście uzyskamy przez ułożenie na wierzchu ażurowej papierowej serwetki (często wykorzystywane jako ozdobna podkładka pod tort). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercykształcie serca z filiżanką kawy .... romantyczne :) Śniadanko proste a jakie piękne i smakowite po prostu gofry , troszkę konfitury i truskawek a zaskoczenie murowane no i jak by mogło zabraknąć pizzy w kształcie serca to już tradycja :)) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryżowe serca , Ażurowe naleśniki , Ziemniaczane serduszka , Pizze małe serca, Lody truskawkowe , Ciasto z sercem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiemno. Pada. Śnieg? Deszcz? I jedno, i drugie. W sumie najlepsza pogoda do pieczenia ciasteczek. Ale skoro nawet kawa nie stawia dziś na nogi to wolę nie ryzykować katastrofy cukierniczej :P Zapowiada się leniwe po południe... Chociaż nie - młoda pewnie zapewni mi setki atrakcji byle bym tylko nie usiadła na tyłek :P Czas ucieka niemiłosiernie jak tykająca bomba zegarowa. Dopiero(...)swoją obecnością... Sernik gotowany w wersji na bogato. Zapewniam Was, że był przepyszny! I ładnie prezentował się na stole :) Placków miodowych nie trzeba dodatkowo obciążać, bo dość szybko miękną. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest całkiem wydajne - 1 kawałek potrafi zaspokoić nawet apetyt dużego łasucha. Choć pewnie na jednym kawałku nie poprzestaniecie :) Na święta czy inne uroczystości idealny :) Ciasto
My simple kitchenczekoladę, masło, kakao, wodę, kawę oraz cukier. Zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru, zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz solą. Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do natłuszczonej kek sówki (12x25cm). Połowę malin wciskamy w ciasto a pozostałą częścią posypujemy wierzch
Domowy Smak JedzeniaKrem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele smaków, bardzo polecam (inspirację znalazłam w książce siostry Anastazji, przepis zmodyfikowany). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka(...)Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Galaretkę wiśniową i truskawkową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 11. Kawę rozpuszczalną zalać
Mała Cukierenkaformie np. jako ciasto. SKŁADNIKI NA BISZKOPT 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody 1-2 krople aromatu rumowego NA KREM BUDYNIOWY 1 opakowanie budyniu waniliowego 450 ml mleka 200 g masła 50 g cukru pudru NA MASĘ CZEKOLADOWĄ Z BISZKOPTAMI biszkopty 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej około(...)niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie
Passions hobbies lifemagicznie doskonałe, to robi się je błyskawicznie. Wystarczy, jak powiem, że zrobiłam sobie kubek kawy, nabrałam ochoty na magdalenki, zrobiłam i pochłonęłam od razu 4 zanim wystygła mi kawa? :) Przepis z magazynu "Palce Lizać" nr 2, wydanie specjalne "Jesień 2011" S kładniki (na 30 sztuk w formie na magdalenki, ale piekłam w foremkach babeczkowych, jednak nie polecam, weźcie formę(...)foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie ją papilotkami). Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 8-10 minut bez termoobiegu. 4. Wyjmijcie gotowe magdalenki, powinny być puchate, wyrośnięte i złote. Zostawcie na 5 minut, wyjmijcie z formy, jeszcze chwilka i możecie jeść! ;) Do kawy i herbaty nie ma nic lepszego. No chyba że z wisienką amareno
Kuchnia Prezydentowejjuż przyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały się już nieco przejrzałe to zawsze , dodając kilka składników możecie przemienić(...)zagęszczonego niesłodzonego lub śmietany 30% Wykonanie: Masło, czekoladę , cukier , kakao i kawę włożyć do garnka i rozpuścić ustawiając na malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec
Malinowa Kawiarenkamiałam dostępu do świeżych daktyli zmodyfikowałam przepis. Moje ciasto wyszło dużo wyższe niż to oryginalne. Dlatego też musiałam je piec prawie dwa razy dłużej. Zapraszam na urodzinowe ciasto i dziękuję, że już tyle lat tutaj zaglądacie. Składniki: 250 g suszonych daktyli (bez pestek) 100 g wrzątku 1 dojrzały banan 3 jajka 4 łyżki oleju 50 ml espresso(...)zmiksować na gładką masę. Dodać banana, jajka, kawę, wanilię i ponownie zmiksować. Dodać kakao, proszek i migdały. Wymieszać. Formę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Przelać masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 50 - 55minut (do suchego patyczka). Ciasto ostudzić przed podaniem
Sto kolorów kuchniposta. Wstałam o czwartej czterdzieści pięć, po mniej więcej czterech godzinach snu, i mimo kilku kaw nie potrafię się obudzić. Plan na dziś: umyć naczynia po wczorajszym obiedzie (tak, wiem, wstyd...) , zmiksować kilka składników i wstawić do lodówki z nadzieją na uzyskanie smakowitego ciasta na uczczenie końca pracowitego weekendu, wyspacerować psę, wziąć prysznic i zakopać się pod kołdrą z mocnym(...)opierając się na podstawowej zasadzie: 125 gram cukru na dwa białka. A później dodatki - cukier lub ekstrakt waniliowy, sok czy skórka z cytryny, czasem ocet, czasem łyżeczka mąki ziemniaczanej. Kawa, pomarańcza, kakao - co tylko dusza zapragnie. Wszystko zależy, jaki efekt smakowy chcę osiągnąć. Ważne jest, żeby bezy były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Nadają się do pochrupywania
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 60 g kawy ziarnistej 200 g cukru 100 ml spirytusu 100 ml wódki 600 ml wody gorącej wykonanie: Cukier zalewamy gorącą wodą, mieszamy do
Domowy Smak Jedzeniawlac mleko, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę w łyżce gorącej wody. Miksujemy na kremową jednolitą masę . Następnie dodajemy margarynę , cukier i znowu miksujemy. Gdy składniki sie połączą wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wsypujemy płatki owsiane. Ciasto nakładamy do foremek do 3/4 jej wysokości. Radziłabym piec muffinki
Słodkości i nie tylko