Bardzo smaczny i wilgotny keks z dodatkiem orzechów włoskich, idealny do popołudniowej kawy. Zawsze piekę go na święta Bożego Narodzenia, nie wyobrażam sobie bez niego świąt
Bajeczna Kuchniaskładniki: 250 ml naparu kawy (takiego jakiego lubimy, z cukrem lub bez) 150 – 200 ml mleka 1 gwiazdka anyżu 1/4 laski wanilii (nasionka wanilii) 1/4
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy (W wersji dla dzieci: kawa zbożowa) mleko skondensowane nie słodzonego (więcej lub mniej, w zależności jaką kawę lubimy, słabszą
Domowy Smak JedzeniaBardzo przepyszna rolada serowa z chrupiącymi orzechami i miękkim serem. Polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita, pyszny deser. Rolada serowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....
Moje Małe Czarowaniepytań :) * Co jedliśmy? No cóż, przede wszystkim nie żałowaliśmy sobie tortów i ciast ;) Poniżej galeria większości słodkich smakołyków, których próbowaliśmy. Tort Sachera zjedzony w okolicach Mostu Małgorzaty. Pyszny, czekoladowy, ale bardzo ciężki. Tort Esterházy Odwiedziliśmy również Cafe Central, wychwalaną przez wiele osób. Dobre ciastka, pyszna kawa i ładny wystrój, zdecydowanie warto wstąpić :). Szczegóły znajdziecie tutaj . Byliśmy też w Alexandra(...)jest księgarnia w której zaopatrzyłam się w książkę z przepisami. Był też tam spory wybór pamiątek i ciekawych win w przystępnych cenach. Spróbowaliśmy też langosza, którym wszyscy się zachwycają... Ciasto smażone na głębokim tłuszczu polane śmietaną i serem, nie rozumiem tej fascynacji ;). Jeśli jednak smakuje wam to ciasto, zapraszam serdecznie do Szczecina na paszteciki. Ciasto mam wrażenie, że jest takie
Corner With Recipesjabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną jabłkową babkę jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i bliskich do kawy lub herbaty ;) Spróbujcie i Wy, zachęcam. ... pyszna i szybka w przygotowaniu babka Jeśli(...)dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach). Na koniec do naszej masy ścieramy jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta). Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni
Słodkie okruszkinaprawdę świetne. Nie jest to wypiek dietetyczny, ale zawiera mnóstwo migdałów, a do ciasta nie wykorzystuje się mąki pszennej. Są trochę twarde i chyba najlepiej nie zamykać ich szczelnie w puszce. U mnie jeszcze są i są dobrym uzupełnieniem do kawy czy herbaty :) Pogoda u mnie dziś prawdziwie świąteczna, śnieg sypie z przerwami od rana i jest bardzo zimowo(...)się cukru, przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić). Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm). Układać
FitKotRogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ... Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale
Walijskie PichcenieTaka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;) Składniki: Ciasto: 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka 120 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej
Nastoletnie Wypiekanienagrzanego do 180 stopni piekarnika, na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z formy, kładziemy na paterze i oprószamy cukrem pudrem oraz dwoma dużymi szczyptami wiórków kokosowych. Podajemy z herbatą lub kawą. Przechowujemy pod przykryciem, dzięki temu dłużej zachowa wilgotność. Smacznego * przepis i pomysł własny Przepis bierze udział w konkursie
Słodkie okruszkidomu wracam gdzieś nad ranem, mało co śpię, bo lekcje, bo coś zawsze, ale na szczęście mamy kawę, kluski jem chyba bardziej na obiad, bo na śniadanie, jadło się ogryzki od pizzy(najlepsze!) w między czasie piecze się dynię i ciasto na bułki wyrabia, bo wieczorem znów praca. Interpretacja tak bardzo napisana, że chyba w połowie jeszcze nie jestem
More food, love and dreamsmocnej kawy 2 jajka bakalie Wykonanie: Masło, cukier i miód rozpuszczam , ale nie gotuję. Dodaję imbir, kawę i ubite jajka. Mąkę, sodę i cynamon mieszam razem i dodaję do płynnych składników cały czas ucierając. Na końcu daję bakalie. Gotowe ciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy PotwórMargarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie cały czas ucierając, do masy powoli wlewać przestudzoną kawę, dodać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i kakao. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do przygotowanego utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyłożyć do formy i piec
In my kitchenprzy zastosowaniu bardziej wytrawnych powideł (nasz dżemik jest bardzo słodki) trzeba dodać trochę więcej cukru do ciasta, bo jest bardzo delikatne w smaku. W takiej aurze jak dzisiaj- sypie śniegiem od piętnastej- nie ma nic piękniejszego od filiżanki gorzkiej kawy i ciepłego, pachnącego cynamonem pączka z chrupiącą skórką. Jak grzeszyć to na całego! Ten pączek ma na pewno bogate
les mirabellesduży wybór tego właśnie napoju i deserów, w bardzo dobrych cenach, np. cappuccino ze zdjęcia - 6 zł, kawa studencka - 5zł. Serwują tu bardzo smaczne naleśniki (nie przesadzę, jeśli powiem, że najlepsze, jakie jadłam, oprócz moich oczywiście:): lekkie, miękkie i puszyste ciasto (nie lepi się od oleju!), pyszne nadzienia w różnych smakach, w zestawie 2 sztuki. Poza tym szeroki
Qlinarnie i QlinarniePyszne małe co nieco do kawy, herbaty.. 20 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg twarogu [ zmielonego] Dodatkowo dowolne nadzienie Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.Blat/stolnicę oprószyć mąką.Ciasto [ połowę ciasta] rozwałkować tak, aby można było wyciąć koło o średnicy
Moje domowe kucharzenie