ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:97/223)

Ciasteczka Jacobsiki 169

pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody. Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut

Jadło i czytadło
Biszkopt 122

niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma ono delikatną strukturę. [źródło:  http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_biszkoptowe ] Do wszystkiego Można je jeść do wszystkiego do kawy, herbaty czy też soku owocowego. Pomysłów na ciekawe dekoracje też jest sporo. Smaczny na sucho jak i z kremem. Świetnie

ClauditteMissCooking
Po co liczyć książki? I sorbet gruszkowy 192

lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami. Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka kawowe- Grudniowe Wyzwanie Blogerek 185

zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji.  12 dag masła  ½ szkl. cukru  1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać z niego

Moje domowe kucharzenie
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 154

smaczna,tak samo zdrowa i prostsza w obsludze.Nie ma potrzeby mieszania borowek z maka.Po raz pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu. Skladniki(...)opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosci z podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mokry piernik 151

rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej formy (30x11cm) wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec godzinę w 185 stopniach. Ostudzić i wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki (użyłam do tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć

Pobite gary Barbary
Kruche ciasto ze śliwkami i czarną porzeczką 170

Pyszne, klasyczne kruche ciasto ze śliwkami. Można dodać do niego świeże śliwki lub jak u nas uprażone na patelni. Z dodatkiem smalcu, który nadaje kruchości. Dla mnie najlepsze na ciepło, z kubkiem gorącej kawy lub kakao.   pół kg. mąki 4 żółtka 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g. margaryny bezmlecznej 100 g. smalcu pół kg. węgierek(...)posypania) Śliwki umyć, wydrylować, wrzucić do garnka aby się delikatnie uprażyły. Mąkę przesiać, dodać margarynę i smalec, posiekać wszystko dokładnie. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - jedną większą wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę. Posmarować ją dżemem z czarnej porzeczki, na dżem wyłożyć uprażone śliwki, a na nie drugą mniejszą część ciasta (można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką 1970

Post Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami 181

Kolejna porcja słodkości. A w roli głównej?- brownie czekoladowe z kajmakiem i orzechami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Przyrządzałem je na wielkanocne łasuchowanie. Ale możecie je również przygotować na inne rodzinne okazje lub po prostu do filiżanki kawy.  Czas przygotowania: 75 min. Składniki na formę 32x22 cm Koszt przygotowania 23,00 zł SKŁADNIKI: 200 g czekolady(...)Margarynę ucieramy z cukrem i aromatem waniliowym. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ucierając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Wszystko miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 40 min. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Orzechy oraz migdały siekamy i prażymy na patelni

kulinarnyJa
Najlepszy sernik wiedeński 232

pasuje na każdą okazję - na świąteczny stół i do popołudniowej kawy w zwykły dzień. Sernik jest dobry zawsze, oczywiście pod warunkiem kiedy jest bardzo dobry. A ten jest wyjątkowo dobry a nawet pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy sernik jaki znam. 100 procent sernika w serniku , żadnego zamulania ciastem czy dodatkami w postaci bakalii. Jeśli bardzo chcecie może

Smaczna Pyza
Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao 157

ciasteczkach uzyskuje się dzięki dodaniu do składników odrobiny mąki ziemniaczanej. Delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka, słodkie, pachnące, z gorzkim kakao. Te ciasteczka idealnie pasują do popołudniowej kawy. Wyglądem przypominając Kruche ciasteczka kawowe lub ciasteczka z orzechami. Polecam też Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami . Polecam też ciasteczka z malinami i cukrem Serowe kruche ciasteczka Kruche kwiatki migdałowe nadziewane(...)wałkujemy formując prostokąt. Ciasto posypujemy karmelem z wanilią, posypujemy gorzkim kakao. Zwijamy ciasto w roladkę i kroimy w krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 10-15 minut. Ciasteczka mają być blade. Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao podajemy do kawy lub herbaty. Smacznego! The post Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mississippi Mud Cake 126

razem postanowiłam upiec ekstremalnie czekoladowe ciasto pochodzące z południa Stanów Zjednoczonych. Ciasto jest bardzo wilgotne, niesamowicie miękkie i lekkie. Pycha! Przepis znalazłam  tutaj. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: 300 g maki pszennej 250 g masła lub margaryny 250 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 180 ml wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)margarynę, dodać, wodę, czekoladę, kawę i podgrzewać na ogniu cały czas mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy a następnie wystudzić. Do oddzielnego naczynia wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, cukry i wymieszać, dodać jajka, maślankę, olej i wszystko wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodawać stopniowo wystudzoną masę czekoladową cały czas mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy, całość wstawić

Na słodko lub wytrawnie
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 119

apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce!  Zapraszamy! (; Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki) Ciasto: 150g mąki pszennej  Ok. ½ kostki masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego(...)misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min. Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto

Symfonia Smaków
Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 286

przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto:  1 3/4 szklanki mąki 1  szklanki cukru  3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo ok 1/2 słoika konfitury morelowej   Do misy(...)maślankę, kawę i olej. Wymieszać całość na średnich obrotach. Gdy składniki połączą się, przelać masę do natłuszczonej i obsypanej mąką formy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez ok. 35 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka".  Po upieczeniu dokładnie wystudzić, a najlepiej odstawić na noc i przygotować tort kolejnego dnia. Ciasto podzielić

KUCHARNIA
Chleb z mielonymi ziarnami - gryka, jagła, len, dynia, słonecznik 190

30x15 cm Składniki:     Zaczyn:     250 g  mąki żytniej razowej,     200 ml letniej wody,     250 g zakwasu.         Ciasto:  (10-12 godzin później):     Zaczyn,     220 g mąki ciemnej orkiszowej,      50 g kaszy gryczanej jasnej,   50 g siemienia lnianego(...)godzin.     Ziarna zmielić w młynku do kawy lub w  blenderze   kelichowym .    Następnego dnia w letniej wodzie rozpuścić sól, dodać  zaczyn, zmielone ziarna   i mąkę  orkiszową. Dokładnie wyrobić hakiem lub łyżką.     Foremkę posmarować oliwą,   przełożyć ciasto, wierzch wyrównać mokrą łopatką i posypać pestkami dyni. O dstawić w ciepłe miejsce

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania