ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:88/223)

Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7507

znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno W zestawieniu nie mogło zabraknąć sernika, czyli ciasta bardzo charakterystycznego dla wielu Świąt. Tutaj prezentuje go w odmianie tiramisu, czyli jest to propozycja dla wielbicieli tego deseru lub też po prostu kawy i kakao. Jest to sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec

Relaxtime
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 236

robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy na nadchodzące jesienne popołudnia :) Przekonajcie się sami! :) SKŁADNIKI (w temperaturze pokojowej): 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka(...)przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 180

Błyskawiczne ciasto z porzeczkami Ciasto z czerwonymi i czarnymi porzeczkami, i kropkowe, jak nazwała je moja córka:) Ciasto robi się błyskawicznie, jest niezwykle proste, orzeźwiające, lekko kwaskowe, no i nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie(...)masę. Dodać olej, ciągle miksując. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, dodać do masy, wymieszać łyżką. Porzeczki umyć, osuszyć. 2 szklanki wymieszanych porzeczek obtoczyć w mące, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.  Blaszkę (u mnie 20x20) wysmarować margaryną i obsypać tartą bułką. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Pozostałą szklankę wysypać po wierzchu ciasta. Piec około 40 minut

na moim stole...
Rolada czekoladowa z musem kawowym wg Pawła Małeckiego 185

Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni (termoobieg) około 10-12 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: Zaparzamy kawę według podanych proporcji. Odstawiamy na bok. Żelatynę namaczamy w minimalnej ilości wody. W kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej nad parującą wodą

Kolizje Smaków
Czekoladowo- cynamonowe brownie z orzechami 218

cudowny zapach czekolady, cynamonu i orzechów. Miałam wielką ochotę na kawałeczek.  Długo nie wytrzymałam więc upiekłam dla siebie. Ciasto jest przepyszne, mocno czekoladowe z wyraźnie wyczuwalnymi orzechami.  Szybkie do zrobienia i bardzo łatwe. Świetnie komponuje się z kubkiem kawy ale jedzone samo również bardzo szybko znika;)  Polecam ;)  Składniki: kostka masła 2 gorzkie czekolady dobrej jakości(...)wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia , cynamon, i cukier waniliowy. Do masy jajecznej dodać suche składniki, dokładnie wymieszać, następnie dodać masę czekoladową, wymieszać. Na sam koniec do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki orzechy włoskie, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (20 x 30 cm) i piec przez 15 minut w temperaturze

Krakowskie smaki Ani
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 168

temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce.   Nasączenie: ·          ok 1 l przegotowanej wody ·          ok 4-8 łyżeczek kawy rozpuszczalnej ·          cukier do smaku(...)galaretki są słodkie). Miksujemy blenderem   i ponownie zagotowujemy. Wyłączamy gaz i dodajemy od razu wymieszane galaretki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy aby wystygło.  Nasączenie: Wodę łączymy z kawą i słodzimy do smaku. Masa maślana: ·          125 g masła (w temp. pokojowej

Malinowe Pocałunki
Bez filozofii. Rabarbar i filo. Po prostu. 183

Wiecie już, że kocham maj. I bzy. I bezy. I karmel. I kawę. I długo by jeszcze wymieniać. I bardzo, ale to bardzo kocham rabarbar.   Od kompotu, przez dżemy, po placki, tarty i crumble - nigdzie mi się nie nudzi i nigdy nie mam go dość.  Pierwszym rabarbarowym wspomnieniem jest babciny kompot. Gotowany niemal przez całe lato(...)który dziś znowu chłodzi się w lodówce. Właściwie wszystko zaczęło się od rabarbaru. Od dzieciństwa uwielbiałam kwaśne smaki i to właśnie rabarbar towarzyszył mi podczas mojej kuchennej inicjacji. Pierwszym ciastem jakie upiekłam był placek z rabarbarem - duży, puchaty, z zatopionymi kawałkami owoców, obsypany cukrem pudrem. Byłam wówczas dumną posiadaczką dopiero co założonego zeszytu z przepisami. W całej mojej klasie

KUCHARNIA
Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą. 254

oknem będzie widok ogołoconych z liści drzew i temp krytyczna spadnie do ok 10.  Słuchając szumu wentylatora usiadła przy kuchennym stole z kubkiem jej ulubionej zimnej gorzkiej kawy. Wpatrując się w drzwi lodówki upajała się wszechobecna cisza. Włączyła piekarnik i ustawiła temp 180 stopni. Wyjęła z szafek wszystko co było jej potrzebne.   2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)wszystko razem dobrze wmieszała trzepaczka. Sprawnie połączyła obie miski razem. Na koniec dodała czekoladowe kropelki. Wiktor wyszedł jak przekładała ciasto do przygotowanych foremek. Wstawiła babeczki do rozgrzanego piekarnika, ustawiła timer na 20 minut i usiadła wypijając ostanie łyki kawy. Laurę obudził zapach, który przyprowadził ja do kuchni. Stała tak dobra chwilę, przytulając się do niej mocno. Kiedy piekarnik zasygnalizował koniec

Malinowe Pocałunki
Tort makowy 184

pomarańczowa,daktyle.Ten zapach roznosi się po całym domu, nadając mu  niepowtarzalny zapach.W towarzystwie aromatycznej  kawy przyciąga do stołu niczym magnes.Dla mnie osobiście nigdy żaden choćby najlepszy sernik z nim nie wygra, no ale to oczywiście rzecz gustu.Zapraszam więc na pyszne ciasto. Składniki  na biszkopt makowy 800 g  suchego maku  czubata łyżka skórki pomarańczowej

Gosia gotuje
Ciasteczka o smaku Maltesers 170

cukier, kawę rozpuszczalną i Maltesers Hot Chocolate Drink Cały czas mieszając podgrzewać przez około 5 minut na minimalnym ogniu, żeby cukier częściowo się rozpuścił. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku i mieszać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą i ponownie wymieszać. Ciasto będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 236

pachnącej kawy. Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam. Składniki: Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy

Smaki Ewy
DROŻDŻOWE RACUCHY KUKURYDZIANE 203

Farm )), duży talerz do odkładania gotowych racuchów, talerze i sztućce na stół, jakieś konfitury do smarowania, kawę, itd. i kiedy to wszystko jest już gotowe, można zacząć smażyć. Rozgrzewamy na patelni cienką warstwę oleju, na dobrze rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką 4 placki ciasta, po chwili przewracamy wszystkie na drugą stronę i po kolejnej chwili ściągamy z patelni. Pożeramy 1 placek

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym 134

przynieść dostatek na cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko

MyCookBook.pl
Kotleciki wołowe. 186

naturalny Zwiększa energię i wytrzymałość, idealny dla sportowców - wystarczy 1 łyżeczka zdrowego tłuszczu zamiast napoju energetycznego Ciekawy dodatek do herbat i kawy Idealny składnik każdego szejka z owoców i wody Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn Idealny do surowych ciast, słodyczy - jako składnik 'masy' po schłodzeniu utrwali jej kształt i nada trwalszą formę, tak jak w tym lub w tym przepisie

ClauditteMissCooking
Truskawkowe studio 165

masłem i melasą do uzyskania jednolitego płynu i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy płyn do mąki z drożdżami, dosypujemy brązowy cukier, kawę i rodzynki i wyrabiamy na jednolitą masę. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego dwa bochenki- ja musiałam dodać mąki, bo mocno się kleiło. Połowę ciasta położyłam po prostu na blasze

les mirabelles