ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:88/223)

Czekoladowe Ciasto z Malinami 145

mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 5 jaj 140 g cukru(...)kawę. Mieszamy. Jajka ubijamy na puch, aż podwoją objętość. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno wlewamy ostudzony mix czekoladowy. Ubijamy krótko. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy

Made By Mom And Son
Czekoladowe Ciasto z Malinami 241

mało powiedziane. Koniecznie musicie wypróbować by przekonać się o czym mowa. Fani czekolady i nie tylko – będziecie ciastem oczarowani. Składniki: 225 g gorzkiej czekolady Goplana 60% kakao 175 g masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 100 g zmielonych migdałów 2 czubate łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 5 jaj 140 g cukru(...)kawę. Mieszamy. Jajka ubijamy na puch, aż podwoją objętość. Ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno wlewamy ostudzony mix czekoladowy. Ubijamy krótko. Następnie dodajemy łyżka po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami i solą. Ubijamy na małej mocy miksera do połączenia się składników. Dwie okrągłe formy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Dzielimy ciasto pomiędzy dwie formy

Made By Mom And Son
Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 139

amarantusa (jeśli ktoś nie lubi chrupania w zębach, lepiej zmielić w blenderze lub młynku do kawy) 3 czubate łyżki mąki żołędziowej razowa mąka pszenna - tyle by wszystkie mąki razem miały masę 550 g łyżeczka soli pół łyżeczki cukru garść ciasta chlebowego z poprzedniego razu (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas) garść suszonej żurawiny przefiltrowana woda W sobotę wieczorem łączę

Weekendy w domu i ogrodzie
Bananowiec zdrowiem nadziany 211

smarować masłami sezamowymi, tahini, arahidowymi, orzechowymi itp. itd. Taka mała uczta ze słoiczkami przy stole...Każdy odkryje swój własny smak. Ciasto aromatyczne, składniki nieprzypadkowe, ale starannie wyselekcjonowane i wypróbowane wcześniej, godne polecenia. Idelane na drugie śniadanie, do porannej kawy, na wynos...i może leżeć i leżeć... Ale nie poleży.. Składniki na trzy keksówki średniej wielkości, zobaczycie je na zdjęciach(...)mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu Wykonanie Odmierz bakalie i wszystkie składniki. Natłuść keksówki masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Utrzyj masło

Z Kuchni Do Kuchni
Wykwintny tort z masą śmietanową 174

Tort, to samo w sobie wykwintne ciasto, zawsze dopracowane, puszyste, pięknie udekorowane, przełożone smakowitą masą , to wszystko sprawia, że stanowi iście królewski kąsek do filiżanki kawy Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 litr śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru skórka z 1 cytryny 2 opakowanie(...)wbijmy do miski dodajemy cukier miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy łączymy ze kakaem  dodajemy proszek do pieczenia mieszamy. Do ubitej masy jajecznej dodajemy partiami mąkę bardzo delikatnie mieszając ciasto aby nie opadło. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto pieczemy ok 20-30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Śmietankę

kgwjanczewo
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 136

swój ulubiony, czerwony kubek, z którego piję tylko i wyłącznie kawę.  Mam swój ulubiony, wysoki, niebieski kubek, z którego piję tylko i wyłącznie czerwoną herbatę.  Mam swój ulubiony, "koci" kubek, z którego piję wszytskie inne herbaty. Brzmi absurdalnie, prawda? Jakimś dziwnym trafem, tylko w tych kubkach wybrane napoje smakują mi najlepiej. Pomimo, że mam całą szafkę zawaloną różnymi(...)roku już wprawdzie oba moje ulubieńce zagościły jeszcze w kwietniu, jednak to nie ma większego znaczenia, ponieważ zawsze się doskonale razem komponują.  Moje pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem zrobiłam bez głębszego zastanowienia, tj. zajrzałam do lodówki i widziałam zalegający jogurt, zatem powstało ciasto jogurtowe :) Proste, lekkie, smaczne - takie do po południowej kawki :) Porcja na małą blaszkę Składniki

My simple kitchen
Ciasto mleczne 503

Ciasto mleczne... Mocno kakaowe, delikatnie cynamonowe. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi powideł. Tanie i proste w wykonaniu. Idealne do kawy!   Składniki: 250 g margaryny; 1,5 szklanki białego cukru; 1,5 szklanki mleka; 4 szkalnki mąki pszennej; 1 łyżka sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 2 łyżki powideł śliwkowych; 3 jaja; 1 łyżka cynamonu.  Sposób(...)kuchennego), dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, kakao, cynamon, powidła i dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem przy pomocy mieszadła). Następnie dodać jaja i ponownie dobrze wymieszać (najlepiej mikserem). Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić

Gospodyni Miejska
Kawowy crème pâtissière 173

Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się na ten dodatek. Przyznam, że nie mogłam się doczekać końcowego

Krakowskie smaki Ani
Orkiszowa brioszka 154

Lubię ją robić. Powód? Wyrabiam ciasto wieczorem. Wkładam w formie do lodówki. Rano nastawiam piekarnik na 190 stopni, aby po 30 minutach jeść cieplutką brioszkę. Miód, kawa i ona:) A teraz jeszcze zdrowsza! 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki orkiszowej 20 gr świeżych drożdży 50 ml mleka ciepłego 100 gram roztopionego masła 3 łyżki cukru(...)trzcinowego 3 jaja szczypta soli garść rodzynek  Mąkę przesiej i zrób dół, wbij jaja, wlej mleko, masło i rozkrusz drożdże. Dodaj cukier i sól. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wsyp garść rodzynek. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie, zrób z niego kilka kulek tej samej wielkości. Włóż do formy

AZgotuj!
Produktywność 10 249

boczusiem. I duży kawałek ciasta na deser. Tarta była przepyszna- duży, dobrze przyprawiony kawałek z konkretną ilością porów na wierzchu. Ciasto swojskie i domowe, z tego co pamiętam jakaś krzyżówka murzynka z sernikiem- uczyniło mnie szczęśliwą. I kawa- kawę mają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły.  I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną(...)pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku kawałek sera Bursztyn do posypania po wierzchu Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Ciasto zagniatamy (więcej wskazówek tutaj ), wyklejamy nim formę i chowamy do zamrażarki na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle, pora kroimy w krążki i dodajemy

les mirabelles
Czekoladowe ciasto z malinami 223

ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta. Skł adniki: 15 dkg mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 10 dkg czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 1 jajko 1/ 2 szklanki wody 1 łyżeczka olejku waniliowego  1 szklanka malin(...)Wykonanie: Masło z cukrem podgrzewamy, dodajemy kakao, wodę , kawę .Podgrzewamy na małym ogniu ciągle  mieszając do rozpuszczenia wszystkich składników . Następnie odstawiamy do  ostudzenia . Do wystudzonej masy czekoladowej dodajemy olejek waniliowy , jajko lekko zmiksować , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny

Gorący kąsek
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 182

nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika nadzienie: 125 g gęstych powideł śliwkowych lukier: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki wrzątku(...)temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki powinny się zrosnąć. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut. Ostudzić. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 143

drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty. składniki na krem czekoladowo kawowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego 500 ml mleka 125 g cukru 20 g kawy naturalnej, zmielonej(...)gorącej wodzie aby powstał napar. Następnie odcedzamy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i np. posypujemy posiekanymi migdałami. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex 130

mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus . Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą. Składniki: • 120 g masła • pół szklanki drobnego cukru • 3 duże jajka • 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki(...)wanilii • 700 - 800 g truskawek Kruszonka: • 180 g mąki pszennej • 100 g cukru • 16 g cukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej

W mojej kuchni
Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną 258

The post Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i bitą śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje