ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:79/223)

Szybki jabłecznik 121

ciszę. Na tabliczkę ulubionej czekolady. Na kubek kawy z nim. I wtulenie się w niego... Dzisiaj planowałam nieco inny wpis. Miało być w końcu nie-słodko. Ale tak się jakoś składa, że nie istnieje dla mnie weekend bez czegoś słodkiego. Nawet najbardziej banalnego. A że i mój nastrój nieco melancholijny postawiłam na ciasto. Takie o, proste, z jabłuszkami. Idealne towarzystwo

My simple kitchen
Bawole oczy z czereśniami 164

puszysty biszkopt oblany czekoladą. Wygląda bardzo efektownie, dlatego będzie idealne na wyjątkowe okazje, np. letnie przyjęcie, ale z popołudniową kawą także będzie smakować wybornie. Moi bliscy orzekli, że jest absolutnie pyszne i muszę je robić częściej.  Zapraszam na przepis. Ciasto kruche: 3 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki amoniaku 1 margaryna 4 żółtka 1 szklanka

Cynamonowe szczęście
Słodka pokusa 277

Wykwintne, delikatne i rozpływające się ustach ciasto. A do tego ten smak!, jabłka, kokos, bita śmietana i puszysty biszkopt....do kawy pasuje idealnie!. Przepis na dużą formę 25x40 cm Biszkopt jasny: Składniki:    5 jaj    3/4 szklanki cukru    3/4 szklanki mąki pszennej    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia     1. Białka(...)pszennej    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nadania różowego koloru należy użyć soku z buraków, wiśniowego kisielu lub barwnika spożywczego.     Wykonanie jak wyżej. Ciasto kokosowe: 5 białek 15 dag wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po składniki zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać

Apetyczna babeczka
Sernik czekoladowy warstwowy „mokka” 350

około 40 cm. Chodzi o zabezpieczenie przed kąpielą wodną, żeby woda nie dostała się do ciasta. Z Ciastek Oreo usunąć krem i zmiksować je na drobne okruszki. Dodać rozpuszczone przestudzone masło, wymieszać i wyłożyć masę do tortownicy uklepując wszystko łyżką. 2. Kawę rozpuszczalną zmieszać z gorącą wodą i cynamonem, odstawić. Czekoladę – ja użyłam gorzkiej ale można zmieszać po połowie(...)wystudzoną czekoladę a do drugiej kawę zmieszaną z cynamonem. 5. Na spód wylać najpierw warstwę czekoladową, a na to warstwę kawową. Tortownicę, zabezpieczoną folią, wstawić do większej blaszki, do której wlać gorącej wody na wysokość około 2.5 cm. Wstawić całość-bardzo ostrożnie-do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 60-70 minut. Wyjąć ciasto z kąpieli wodnej, zdjąć folię

UgotujmyTo.pl
Najlepsze Tiramisu 320

się nigdy nie dowiemy. Jest to deser często serwowany w formie "ciasta" serwowanego w formie kostki. Często jednak podaje się go w pucharkach w formie typowego deseru. Takie tiramisu lubię najbardziej - jest w nim więcej kremu z mascarpone, można użyć dowolnych biszkoptów i namoczyć je mocniej w kawie. Osobiście(...)przepadam za likierem amaretto i dlatego do swojego deseru tiramisu dodałam rumu do kawy. Wy możecie dodać likier, rum lub koniak, chodzi o przełamanie kremowego smaku mascarpone. Do klasycznego tiramisu dodaje się podłużne biszkopty. Do deserów podawanych w pucharkach lepiej nadają się zwykłe, okrągłe biszkopty, do ciast a' la tiramisu najlepsze będzie ciasto biszkoptowe upieczone w piekarniku i przekrojone wzdłuż

Pełna Lodówka
Chlebek cytrynowy z prażonymi migdałami 187

Chlebek cytrynowy jest pełen aromatów i smaków, do tego jest bardzo wilgotny, wręcz idealny do mleka albo kawy. Nie patrzcie na kalorie, jak raz przygotujecie cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny

Niezły Młynek
Ciasto Milki Way z biszkoptami 12628

mleka w proszku 1 śmietan fix Dodatkowo: 1/2 szklanki mocnej kawy cappucino ( 10 łyżeczek) opakowanie okrągłych biszkoptów 180g WYKONANIE: Przygotowujemy biszkopt :  Białka ubijamy  na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, stale ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie całość krótko mieszamy do połączenia składników Ciasto wylewamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach(...)rondla i gotujemy na słabym ogniu, Mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Studzimy  Wykonanie ciasta:  Na jeden kawałku  biszkoptu  rozsmarowujemy połowę kremu, kładziemy drugi biszkopt. Nakładamy połowę kremu , który został i układamy biszkopty  jeden obok drugiego, namaczając je w kawie, Wykładamy resztę kremu i  równo rozsmarowujemy.Wierzch polewamy  polewą ciemną. Polewę biała podgrzewamy

W kuchennym oknie Ewy
Mazurek limonkowy 239

miejscach i piecz ok. 25 minut, aż spód i boki się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód chłodnego ciasta posmaruj kajmakiem. Migdały bez skórki zblenduj na mąkę (użyłam do tego młynka do kawy). Z limonek wyciśnij sok. Jeśli używasz żelatyny - zalej ją niewielką ilością przegotowanej letniej wody i odstaw, by napęczniała. W metalowej misce umieść jajka(...)żelatynę) i wmieszaj go trzepaczką w masę. Odstaw masę znów na 5 minut, po czym dodaj mąkę migdałową. Gdy masa przestygnie i zacznie wyraźnie tężeć, wylej ją na spód ciasta pokryty kajmakiem i wstaw do lodówki na min. 4 godziny.  Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (lub mikrofali), polej nią wierch mazurka, ozdób migdałami (opcjonalnie). Smacznego

Moje Qulinaria
LODY WANILIOWO KAWOWE 145

Lody o wyraźnym smaku kawy z delikatną nutka wanilii,takie właśnie lubię najbardziej.     Składniki: 4 żółtka, 120 g cukru, 300 ml śmietany 36%, 250

RAROSSA
Migdałowe ze śliwkami 143

łyżek kakao - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM budyń śmietankowy - 2 opak margaryna palma -250 g cukier -3 łyżki kawa cappuccino orzechowa - 2 łyżki tarte migdały - 200 g  Back Mit mleko -750 ml Wierzch ciasta śliwki węgierki - 0,5 kg cukier -2 łyżki spirytus -2 łyżki Dekoracja migdały płatki    PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek

Kuchnia Danusi
Kruche ciasteczka 118

Banalne i szybkie w wykonaniu. Idealne do kawy i herbaty.  Zjesz jednego - nie oderwiesz się :) Potrzebujemy: 2 szklanki przesianej mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnego masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczam w jednej dużej misce. Następnie wyrabiam ciasto do uzyskania jednolitej masy. Nie za długo! Formuje kulę, zawijam

Kolejny blog o gotowaniu
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 138

końca – należy go schłodzić. Kruche, maślane, chrupiące i pachnące czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest naprawdę nie do pobicia. Kawa, herbata – a jeśli jeszcze Wam mało słodkości – łyżka bitej śmietany lub kulka waniliowych lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych

Karo in the Kitchen
Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie 138

drugie śniadanie z kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie Ten deser to prawdziwa delicja,skusicie się?                                                                      Składniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła

Wanilia i Kardamon
Kremówka budyniowo-śmietankowa 160

francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia. Składniki na krem śmietanowy: 500 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 3 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; Ponadto: około 250 ml mocnego naparu z kawy; 50 ml amaretto; okrągłe biszkopty; czekolada gorzka; Żelatynę zalać(...)250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą".  Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Przed podaniem ciasto należy schłodzić

In my kitchen
SERNIK Z KARMELIZOWANYM RABARBAREM NA KAKAOWYM SPODZIE 297

odrobinie masła i cukru, i pyszny sernik do popołudniowej kawy albo herbaty gotowy :)  Koniecznie wypróbujcie mój przepis w tym sezonie rabarbarowym, a poza nim śmiało możecie użyć innych, ulubionych owoców! :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,75 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 100 g masła zimnego, posiekanego

Słodko-Słony Świat Ilony