razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 i 1/4 szkl cukru 10 łyżek mąki pszennej(...)kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty, dobrze nasączyć kawą z alkoholem. Dolny blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć II blatem czekoladowego ciasta. Na wierzch W-Z wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce
Nastoletnie WypiekanieCiasteczka owsiane to świetna przekąska, dobra do kawy i po przejażdżce rowerowej. Mama Stasia dopinguje Tatę do zdrowego stylu życia, przygotowując takie właśnie smakołyki. 45 min
Ania i Marcin gotująPyszne, ciężkie i wilgotne brownie. Idealne do kawy. Mocno wytrawne, prawie całą swoją słodycz zawdzięcza bananom. Serdecznie polecam każdemu kto lubi czekoladowe ciasta. Składniki (na formę 20x 15 cm): 3 banany zmiksowane na puree 3/4 szklanki kakao lub karobu (lub pół na pół) 2 łyżki mleka 2 jajka 50 gram posiekanej gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki
Mango Papajabiałej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę
Corner With Recipesliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :) Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka zimnej wody szczypta soli. Krem budyniowym: 400 ml mleka kokosowego, 100 g masła
SzczyptaSmaQłyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru
zdrowa vege kuchniaTradycyjne tiramisu składa się z biszkoptów nasączonych kawą i alkoholem. Dodatkowo do kremu dodaje się surowe jajka. Nic więc dziwnego, że jest deserem podawanym wyłącznie dorosłym
Tradycyjna Kuchniamisce połączyć masło, cukier puder, cukier. 3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz cukier waniliowy z kawą 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice
KreatywnePinySERNIK LATTE MACCHIATO Składniki: - 1 spód biszkoptowy - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 4 łyżki gorącej wody - 600g twarogu - 500g śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmiatany - 6
Mentor Smakusękacz. Już nawet nie pamiętam kiedy piekłam to ciasto, ale pamiętałam jego smak bardzo podobny do oryginalnego sękacza pieczonego nad ogniem. Ciasto pracochłonne chociaż raczej czasochłonne, ale smak rekompensuje czas pieczenia. Ja do mojego sękacza dodałam kawę dlatego jest ciemniejszy od oryginału. Przepis z pisma SMACZNEGO wydanie specjalne nr 14/2005 rrarossa@gmail.com
RAROSSACzęsto mam gości i dobrze mieć coś w lodówce do kawy :) Proponuje szybki deser z serkiem mascarpone i masą krówkową mmm pycha Do przygotowania 6
Niezły Młynekpieczemy biszkopt. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Przygotowanie kremu: 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozprowadzamy mąkę. Ugotowany budyń studzimy(...)wiórka, wszystko podsmażamy na złoty kolor. Upieczony biszkopt kroimy na pół. Obie cześci nasączamy kawą rozpuszcalną (dwie łyżeczki kawy zalewamy wrzącą wodą i osładzamy 2 łyżeczkami cukru). Na jeden biszkopt kładziemy prawie całą masę budyniową, przykrywamy drugą połową ciasta, na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy. Na wierzchu wykładamy masę kokosową
Zainspirowana w kuchnipochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :) Tarta de Santiago oprószona jest z wierzchu cukrem pudrem, a jej znakiem rozpoznawczym jest krzyż św. Jakuba
Słodko-Słony Świat Ilonytakich samych form 20 cm, gdyż zapewniam, że są przydatne a ciasta z nich wychodzą obwodem mniejsze, ale wyższe i się pięknie prezentują. Krem kawowy: 2 x 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 80 g cukru pudru 4-5 łyżek mocnej przestudzonej kawy (4 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)rozpuszczone w 4 łyżkach wrzącej wody) Śmietanę ubijamy na sztywno. Krem mascarpone ucieramy z cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Ostatnią część
Made By Mom And Sonsię spodobał, gdyż mój synek uwielbia midgały i ja też. Wykonanie jest raczej mało pracochłonne, zresztą ja miałam pomocnika, więc przygotowanie ciasta poszło w ekspresowym tempie. Uważam, że babeczki są pyszne. Kruche, słodkie w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość masła - podczas pieczenie wytapia się. Nie wiem jak jest w oryginalnym przepisie(...)migdały i szpatułką wymieszałam. Następnie dodałam masło – dokładnie wymieszałam. Na końcu dodałam posiekaną czekoladę mleczną. Z uwagi na to, że do pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt
apetytnapieczenie