Czerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się(...)mniej oryginał znajdziecie na Moich Wypiekach. Porcja na 12 drożdżówek Składniki: Zaczyn: 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki 100 ml letniego mleka szczypta soli Ciasto: 500 g mąki 70 g cukru 250 ml letniego mleka 75 g roztopionego masła, letniego Dodatkowo: marmolada lub dżem o dowolnym smaku (ja użyłam marmolady truskawkowej) Składniki na zaczyn
My simple kitchenMarzyło mi się takie ciasto od dawna. Domowe, maślane, pachnące tak, że czuć jego zapach w całym domu. W sam raz do herbaty czy kawy. Na niedzielę i na co dzień. Mocno sezonowe, ale do zrobienia nie tylko z truskawkami. Inne owoce też będą pasować. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Składniki: 200 g masła 160 g cukru(...)jajku. Na koniec dodać suche składniki i na bardzo wolnych obrotach połączyć wszystkie składniki, by uzyskać jednolitą masę. Masę przelać do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać przekrojone na połówki truskawki (przecięciem do góry). Składniki kruszonki połączyć, szybko posiekać i rozetrzeć pomiędzy palcami. Tak przygotowaną kruszonką posypać truskawki. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Pasja SmakuDzisiejszy dzień minął szybciutko, oby tylko z jutrzejszym było tak samo. Zajęcia od 8-19.15 nie brzmią zbyt kolorowo, ale wiadomo trzeba to przeżyć. Po raz
Be Fit Be Strongbiszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem: 6 żółtek litr mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)Zmiksowaną masę wlewamy do gotującego się mleka i ciągle mieszać, aż do momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny. "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu
Piekę, bo lubięwynagrodzić i każdy z etapów wykonania tortu udokumentowałam w formie zdjęć. No to zaczynamy! CIASTO forma 20x30 cm: 5 jajek 250 g cukru trzcinowego 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnego naparu kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)miksować. Podczas miksowania dodawałam w kilku turach cukier i miksowałam kilka minut do uzyskania jasnej i puszystej masy. Miksując dalej dodałam rozpuszczoną czekoladę z masłem,potem mieszankę kakao, śmietany, kawy i mleka. Na końcu dodałam mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Do połączenia się składników. Masę czekoladową wyłożyłam do prostokątnej blachy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia
Blondynka Gotujeczekoladowa polewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszamy(...)Kawę mieszamy z mlekiem. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Dodajemy wymieszane suche składniki. Krótko ucieramy. Wlewamy mokre składniki i ucieramy całość do gładkości. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto na pół i wylewamy do form. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut
Made By Mom And Sonmargaryny z cukrem. W osobnej misce połącz mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę. Dodaj wiórki kokosowe, kawę rozpuszczalną i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Natłuść jedną lub dwie blachy i rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrób ciasto i formuj średniej wielkości kulki, delikatnie rozpłaszczaj je w dłoniach i układaj w odstępach na blaszce. Piecz około
Gotowanie to kochanieDzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na cynamonowe ciasteczka :). Ciacha są idealne nie tylko do kawy ale wieczorem do ciepłego mleka - mmmmm. Ja takie cudeńka uwielbiam. Mam nadzieje, że i wy lubicie. szczególnie w te długie wieczory. ok 60 ciasteczek Składniki: 150 g zimnego masła szczypta soli 4 łyżeczki cynamonu 150 g cukru 1 jajko(...)mąki 1-2 łyżki wody Przygotowanie: Oddzielamy żółtko od białka. Na stolnicy wysypujemy mąkę, 100 g cukru,sól, żółtko i 1 łyżkę ciepłej wody. Ciasto zagniatamy jak jest potrzeba dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią i włożyć na 1h do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wyciskamy kółka szklanką
Niezły Młynekziaren (do wyboru sezam, słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek itd.) gorąca woda Ciasto (10-12 godzin później): Zaczyn, 170 g mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej, którą trzeba zmielić na mąkę w blenderze lub młynku do kawy ), 150 g mąki ciemnej orkiszowej, 280 ml letniej wody, 15 g soli(...)wodzie rozpuścić sól, dodać zaczyn, odsączone ziarna, mąkę jaglaną i orkiszową oraz płatki owsiane , wyrabiać 10 minut. Foremkę posmarować oliwą i posypać dowolny mi ziarnami, przełożyć ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4 godziny. Piekarnik roz grzać do 220 stopni, na górnej półce postawić pojemnik z gorącą wodą. Piec chleb 25 minut, następnie
SzczyptaSmaQjajka, roztrzepane 3 łyżki masła, (roztopionego) 2/3 szklanki mleka 1 szklanka orzechów pekan, posiekanych 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1. Przygotować foremkę- keksówkę, wyłożyć papierem do pieczenia lub dobrze wysmarować tłuszczem. 2. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować, na końcu dodać pekany i wymieszać łyżką. 3. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C na 55-60 minut. Następnie
Apetyczna babeczkaRabarbarowe szaleństwo trwa! Tym razem prezentuję mój sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z kwaśnym rabarbarem i słodkimi truskawkami, a wszystko to przykryte kruszonką i przyprószone cukrem pudrem. O rany jak ja lubię drożdżowe wypieki!!! Zajadaliśmy się z Mężusiem jeszcze takim cieplutkim, mięciutkim ciachem, popijaliśmy gorącą kawą i wcale nam nie przeszkadzała ulewa, która rozpętała się na zewnątrz. Tak nam upłynął
Rozpustne gotowaniePost Ciasto / tort stracciatella z frużeliną malinową pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeMurzynek To pyszne ciasto zawsze wychodzi. Czekoladowe i puszyste. Słodycz można przełamać -przekładając ciasto np. powidłami porzeczkowymi. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( niekoniecznie ) szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)bakalie (opcjonalnie) Na wolnym ogniu w garnuszku rozpuszczam kostkę margaryny z dwiema szklankami cukru, szklanką wody lub mleka i 4-5 łyżkami kakao. Można dosypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dla smaku. Wszystko dokładnie mieszam i po zagotowaniu odlewam około pół szklanki, która będzie potrzebna na polewę. Całość studzę a w międzyczasie oddzielam białka czterech jajek i miksuję
potrawyregionalneciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut
Fabryka pomysłówbrownies i tiramisu. Polecam, bo choć wielbicielem ciast czekoladowych nie jestem to to, ma to coś, co wciąga... :-) Może dlatego ,że jest trochę zakalcowate jak to brownies... Znalezione tutaj. Składniki części czekoladowej: - 200g masła - 180g ksylitolu - 3 duże jajka - 200g czekolady gorzkiej ( max 60%) roztopionej - 120g mąki orkiszowej białej - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szklanki gorącej wody(...)tiramisu: - 500g mascarpone - 130g ksylitolu - 2 duże jajka - 2 łyżki likieru amaretto - 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody Wszystkie składniki zmiksować w misce do połączenia. Blaszkę u mnie 22x33cm lub mniejszą np.20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ok.3/4 ilości ciasta czekoladowego. Następnie całą część tiramisu i na to resztę ciasta czekoladowego. Nie wyrównywać. Nakładać nieregularnie
Smaczne Zdrowe