ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:115/223)

Muffiny kawowe 201

mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon, przyprawę. W drugiej misce wymieszaj ostudzoną kawę, olej, jajko. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie, ale nie za długo. Do foremek wyłożonych papilotkami wlej po łyżce masy, na to łyżeczkę dżemu, a na to kolejną łyżkę ciasta. Piecz ok.20 minut

Corner With Recipes
Przepis na… – grissini, włoskie paluszki 352

gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację. 250 g mąki 10 g drożdży 180 ml ciepłej wody łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 żółtko Posypka: sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając cukru i szczypty

Bon Ton Italia
Słodka chwila przyjemności 125

wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo

Wiem co jem
Pełnoziarniste chrupiące bagietki 105

Sobotni poranek, leniwie przeciągasz się w łóżku. Powoli dociera do Ciebie zapach kawy i... świeżo upieczonych bagietek. Od razu chce się wstać a dzień rozpoczyna się idealnie. Bagietki te wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby poprzedniego dnia wieczorem przygotować ciasto. Bazą jest tutaj mąka pełnoziarnista dlatego bagietki są nie tylko przepyszne ale również zdrowe

Milion Smaków
Kluski z jabłkami 157

jajka, sól, Mąkę wymieszać dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować

królestwo garów
Terapeutyczne brownies z różą 223

góry, ale wciąż wilgotne. Kiedy ciasto lekko ostygnie, okrawamy brzegi i wyrzucamy ciasto do góry nogami na blat. Chojnie posypujemy je waniliowym cukrem pudrem i koimy w kwadraty.   Brownie można przechowywać nawet kilka dni, w szczelnym pojemniku. Najlepiej popijać je zimnym mlekiem albo gorzką kawą. I zaufać mu- bo może i cienkie, może z lekką malizną. Ale leczy skołatane

les mirabelles
Nalewka z kumkwatów 511

kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem

SzczyptaSmaQ
Muffiny kawowo-czekoladowe 219

Łączymy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kawę, cukier waniliowy, sól. Kruszymy czekoladę i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Roztapiamy masło, po przestudzeniu dodajemy do niego jajka, mleko i maślankę. Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi. Następnie napełniamy ciastem foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30 minut, sprawdzając patyczkiem stopień wypieczenia

Taste Of My Day
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 212

mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące. Składniki: - 250 g mąki pszennej - 50 g kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 120 g masła o temperaturze pokojowej - 170 g cukru kryształu - 1 cukier waniliowy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto bananowe 363

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziała, że go wykorzystam i wcale nie tylko dlatego, ze miałam akurat nadprogramowe, dojrzałe banany. Lubie ciasta w których wykorzystuje się aromatyczne przyprawy, pełnoziarnistą mąkę i trzcinowy cukier. Nie zawiódł mnie, a dzieciaki wyjadły go do ostatniego okruszka. Ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Przepis z książki „Nasze jedzenie – naturalnie!”.     SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm(...)Przygotowujemy przyprawy: kardamon mielimy w młynku do kawy z zielem angielskim. Przesiewamy przez sitko. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania dodajemy do masy kolejno mąkę, cukier biały i muscovado, sól, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sodę. Dokładnie mieszamy aż składniki dobrze się połączą. Na końcu dodajemy kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy

Pyry na Gaz
Trufle czekoladowe 274

Prosty przepis na najlepsze trufle czekoladowe. Pyszne, aksamitne, idealne dla miłośników czekolady. Wystarczy kilka składników i odrobinę chęci aby wyczarować wyjątkową przekąskę do kawy lub herbaty

Oryginalny smak
Mango-Apfel Strudel z ciasta filo 129

oznacza liść. Bardziej wyrafinowane i delikatniejsze niż ciasto francuskie,na pewno też mniej kaloryczne,ale tak samo błyskawicznie można z jego udziałem wyczarować pyszne dania i desery.To jest największy jego plus.Strudel,który proponuję ogranicza się do wymieszania twarożku z jajkiem,pokrojenia owoców i zawinięcia ich w ciasto.Po 15-stu minutach deser do kawy gotowy.Przepis doskonały i dla leniwych(...)kostkę.Miąższ dojrzałego mango odzielić od pestki i pokroić w kostkę rozpuścić 100 g masła rozłożyć na blacie kuchennym ściereczkę do naczyń.Na środku położyć 1-szy arkusz ciasta filo.Wysmarować go masłem.Rozłożyć 4 nastepne blaty ciasta dookoła,tak by środek stanowiły dwie warstwy ciasta .Blaty wysmarować masłem.Na środku rozsmarowac połowę twarożku i rozłożyć połowę owoców.Boki ciasta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik makowy 288

mnie na blogu, a są one często bazą do ciast przekładanych i tortów. Dział z biszkoptami zapoczątkuję dziś przepisem na uroczy torcik makowy, który łączy w sobie lekkie blaty biszkoptowe i masę budyniową. Możemy przygotować go w prostokątnej czy kwadratowej blasze i będziemy mieć smaczne ciastka do popołudniowej kawy czy herbaty. Upieczony w tortownicy i ładnie udekorowany, może śmiało posłużyć(...)wody - mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać razem z makiem i proszkiem do pieczenia - dodawać je po łyżce do ubitych jajek, mieszając lekko drewnianą łyżką tylko do połączenia składników - ciasto delikatnie przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika - piec przez około 35 minut nie otwierając piekarnika podczas pieczenia (możemy zrobić to 5 minut przed upływem wyznaczonego czasu, sprawdzając wykałaczką

Smakołyki Bereniki
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 284

ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być cappuccino a wyszedł tylko z lekkim posmakiem kawy:) Także(...)cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody SKŁADNIKI NA PONCZ: 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropel aromatu śmietankowego 2 łyżeczki kawy (w wersji dla dorosłych) SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO NA WIERZCH I DO DEKORACJI: 600 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cappuccino w proszku 3 usztywniacze

Słodko-Słony Świat Ilony
Szarlotka z pigwą - pyszna 187

dzieki uzyciu specjalnej maki do kruchych ciast-czyli krupczatce (500).Pokazala sie ostatnio w polskich sklepach maczna seria Lubelli,bardzo przydatna dla wszystkich,ktorzy zastanawiaja sie ktora maka do czego.Na kazdej etykiecie widnieje cel i jej przeznaczenie.Ta szarlotka jest wspaniala,bardzo polecam na sobotnio-niedzielne co nieco do kawy. Skladniki na kruchy spod : 250 g maki krupczatki 125 g zimnego(...)skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy.Umiescic w plaskim rondlu, zasypac cukrem dodac cynamon i skorke otarta z cytryny,przesmazyc kilka minut,az jablka puszcza sok.Odstawic do wystudzenia 2/3 ciasta  rozwalkowac na omaczonym blacie o 2 cm wiekszym niz dno formy.Przelozyc na walku do foremki.Wykleic ciastem dno formy i uformowac dookola rant.Ponakluwac ciasto wiedelcem.Wylozyc podsmazone jablka.Reszte ciasta rozwalkowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!