ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:119/223)

Sernik Blue Curacao 317

Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto: 2 jajka 45 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy(...)śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź  Opcjonalnie gdy nie mamy Blue Curacao: 3 łyżki syropu do kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu  można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera

KreatywnePiny
Kosiarz 271

dość dużo kwiatków akacji na ciasto i nie miałam czasu go upiec. Zalałam więc kwiaty wodą, dosypałam cukru i zostawiłam w garnku na noc. Następnego dnia zagotowałam go, odcedziłam i wlałam gorący do słoiczków. Proporcje były bardzo "na oko". Zrobiony tylko dlatego, że szkoda mi było zerwanych kwiatów, syrop okazał się fantastycznym dodatkiem do kawy- dwie łyżeczki wlane do cappuccino(...)KWIATAMI AKACJI 2 jajka 2 łyżeczki cukru 200g mąki 250ml mleka jak najwięcej gałązek kwiatów akacji (my mieliśmy litrową miskę) olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowujemy ciasto naleśnikowe mieszając jajka, cukier, mąkę i mleko. Konsystencją powinno przypominać śmietanę. Nasze ciasto było dość gęste, więc mocno oblepiło kwiatki, następnym razem zrobimy chyba trochę rzadsze, żeby placki były bardziej chrupiące

les mirabelles
Drożdżowe ze śliwkami pod waniliowym lukrem 199

jesieni, pyszne węgierki jakimi się zajadałam w ogrodzie za domem, jakie to były piękne czasy!. Zróbcie pyszne drożdżówki ze śliwkami, będą w sam raz na podwieczorek albo jutro do porannej kawy. Składniki na dużą blaszkę 40x25 cm, ok 8-9 sztuk: 45 dag  mąki pszennej 3 i 1/2 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru szczypta soli 1/2 szklanki kwaśnej śmietany(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, dodajemy łyżeczkę cukru i zostawiamy na 15 minut. Mąkę, sól, masło i  zaczyn drożdżowy mieszamy, dodajemy roztrzepane jajka połączone z cukrem. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia w szczelnie zakrytej misce folią spożywczą. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z miski odpowietrzamy, lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt.  2. Roztopionym masłem

Apetyczna babeczka
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 237

migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik 163

piernik polać polewą: w rondelku zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.   Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie

cucinare
Muffinki mocno czekoladowe. 177

pieczenia, kawę i kakao, dodajemy cukier i mieszamy (jeśli używamy kawy granulowanej dodajemy ją do mleka i mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek

Rozpustne gotowanie
Brzoskwiniowy tort 165

migdałowych, nasączenie: 2/3 szklanki wrzątku, 1/3 szklanki cukru, 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie:    Jajka rozbijamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy kakao i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzoną wlewamy do ciasta na biszkopt. Takie ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy

Aga w kuchni
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 269

Przeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali

W kuchni Karmel-itki
Sernik z herbatą matcha 195

jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej. Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Proste Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami 190

możemy przygotować, a jednak o przepysznym i delikatnym smaku. Puszyste, rozpływające się w ustach babeczki są idealne dla osób na diecie nisko-tłuszczowej i rewelacyjne jako dodatek do porannej kawy, czy herbaty.    Muffinki Drożdżowe z Rodzynkami - Składniki: 250 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/4 szklanki cukru (65 g) 12 g drożdży szczypta(...)przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, ok. 2 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki.  Papilotki umieszczamy w formie do pieczenia muffinek

Słodka Strona
Najlepsze tiramisu z pierniczkami 284

życzy. Wam również życzę w tym nowym, 2015 roku wszystkiego, co najlepsze; żeby dni były długie i słoneczne, autobus nigdy się nie spóźniał, książki zawsze były ciekawe, a ciasta słodkie i pyszne. Żeby marzenia się spełniały, a plany ziściły. Żeby nigdy nie zabrakło prądu ani ciepłej wody, a naczynia zawsze zmywał ktoś inny. Żeby ten nowy rok był lepszy(...)teraz już przechodzimy do sedna, czyli najlepszego deseru, jaki ostatnio jadłam. Przysięgam - to tiramisu powaliło nas na kolana. Krem jest delikatny i gładki, rozpływający się na języku. Pierniczki, nasączone kawą i likierem, idealnie się z nim komponują. Smak korzennych przypraw dominuje nad kawą, ale nawet ja, największa kawomaniaczka , nie miałam nic przeciwko temu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik na zimno z musem truskawkowym 425

jeszcze wolny poniedziałek. Pogoda w dalszym ciąg słoneczna, w niektóre dni aż za bardzo. Jednym słowem żyć nie umierać. Aby do takiej sielankowej scenerii dosłodzić się całkowicie przy filiżance kawy zrobiłam sernik z truskawkami. Staram się korzystać z sezonu truskawkowego maksymalnie i czekam pomału na wyjazd do Polski. A tam? Czereśnie, maliny i borówki prost o z krzaka. Chyba właśnie(...)domu?  Łatwo nie ma i trzeba się ratować dostawami z Polski. Dzisiaj chciałam zaprezentować wam sernik na zimno. Łasuch stwierdził, że bardzo wysoko podniosłam sobie tym ciastem poprzeczkę i teraz nie mogę upiec nic gorszego. hmm  w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Biszkoptowy przekładaniec czyli wariacja czekoladowo - rumowa 209

się z wami:) Zacznę od ciasta, które chyba było moją największą improwizacją w ostatnim czasie. Chciałam wypróbować piekarnik i tak jakoś się złożyło, że zrobiłam dwa biszkopty. W ramach szaleństw kuchennych wykonałam rumową masę i posypałam całość orzechami, bo akurat miałam je w zapasie. Spytacie jaki efekt? mnie smakowało i przyjaciółce, którą odwiedziłam na kawę również smakowało. Bardzo lubię takie(...)pieczenia. Całość przelewamy do przygotowanej wcześniej brytfanki i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Biszkopt ciemny: Wykonujemy dokładnie  te same czynności, tylko do mąki dodajemy kakao. Gdy ciasto ostygnie należy przekroić go na dwie części. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy fix do śmietany. Na sam koniec delikatnie wlewamy rum.  Przełożenie:  Ciemny biszkopt, dżem, masa

ciastkarnia na kruchym spodzie