ciasto z kawą - 3345 przepisów (strona:119/223)

Murzynek z wiśniami 287

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Smaczny, puszysty i wilgotny murzynek z dodatkiem świeżych wiśni (poza sezonem można użyć mrożonych). Doskonały do kawy lub herbaty

Marta Gotuje
Oczy carycy 355

Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła 1/2 litra mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa(...)obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia.   Ciasto jasne: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą

Czerwona Porzeczka
Rodzynkowiec 1101

poniższym cieście żaden z tych składników mi nie przeszkadzał, a wręcz bardzo smakował. Przepis w niezmienionych proporcjach można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm. Rodzynkowiec Składniki: biszkopt 5 jajek 100g mąki pszennej 20g (około 2 łyżek) kakao 90g (około 7 łyżek) cukru masa kawowa 300g mascarpone 175ml śmietanki 30% lub 36% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)przekroić na dwa cieńsze blaty MASA KAWOWA - śmietanka i mascarpone muszą być zimne, prosto z lodówki - mascarpone zmiksować krótko z kawą - ja użyłam drobnej kawy typu crema, zwykłą granulowaną kawę rozpuszczalną można najpierw rozdrobnić - śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder - do sztywnej śmietanki dodawać partiami mascarpone, ubijać aż masa zgęstnieje - gotową masę schłodzić PONCZ - w zależności

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową 140

Pierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość. W odróżnieniu od większości naszych przepisów, tutaj porcja jest dość mała w sam raz do popołudniowej kawy dla kilku osób. Przepis można również wypróbować z konfiturą o innym smaku. My najbardziej lubimy połączenia czekolady(...)pieczenia i znowu mieszamy tylko do czasu połączenia się wszystkich składników. Niewielką blachę (my używamy blachy 12×25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 C przez około 50-60 minut, lub troszkę dłużej, sprawdzamy ciasto patyczkiem, jak będzie suchy to gotowe. Gotowe ciasto wystudzić i polać polewą. W celu przygotowania polewy

KasiaiKrzysiu.pl
Ciasto Orzechowe 240

ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;)       Składniki:  (na tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA!!! Ciasto

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 226

ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości w święta ;)       Składniki:  (na tortownice) - 1,5 szklanki bardzo drobno pokruszonych orzechów  - 1 szklanka cukru  - 6 jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ?   UWAGA!!! Ciasto

Gotuj Z Muzyką
DIAMANT-owa przyjemność 215

walory smakowe. Białe słodzidełka podkreślają naturalny aromat owoców w egzotycznych drinkach i koktajlach. Przeznaczone są również do słodzenia czarnej herbaty, nadając jej elegancji i wyjątkowego smaku.Ja oddałam się rozkosznej kawie z mleczną pianką. Możecie być pewni, że oprócz mieszania będziecie się oddawać niewątpliwie oblizywaniu skrzących się jak Swarovski kryształków. Mieszadełka pakowane są w smukłe  kartoniki po 6 sztuk. Nie zawierają(...)pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna

Z Kuchni Do Kuchni
Mazurek kokosowy 144

zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad  masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy. Skladniki: 200 g maki(...)bialka Wykonanie: przesiac make,cukier puder,dodac maslo prosto z lodowki i rozetrzec miedzy palcami na mokry piasek.Dodac orzechy,cukier waniliowy,skorke z cytryny i 2 zotka,zagniesc ciasto,owinac folia i wstawic na kilka godzin do lodowki schlodzone ciasto rozwalkowac,ulozyc w foremce do tarty,uformowac rant,ponakluwac widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C. wiorki kokosowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka tulipan. 104

przepis na babkę, tym razem na moją ulubioną, czyli babkę tulipan. Lubię ją za ten miks smaków, który tak świetnie się prezentuje. Polecam zarówno na Wielkanoc, jak i do popołudniowej kawy!  Składniki na babkę tulipan: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju(...)Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą

Rozpustne gotowanie
Słów kilka o nalewkach 112

zwykle trwa dobę, dwie, czasem dłużej. Zależy od nalewki, od jej gęstości, od zawartości cukru. Ale zwykle doba to jest minimum. My do filtrowania używamy zwykłych tradycyjnych filtrów do kawy. Mocujemy przy pomocy gumki taki filtr na słoiku, a dla lepszego efektu jeszcze wykładamy ten filtr jednym listkiem papierowego ręcznika. I przez takie coś przelewamy nalewkę. A ona po kropelce(...)niektórzy stosują potem te owoce do ciasta, ale my nie lubimy, my po prostu zgniatamy na sitku łyżką żeby jak najwięcej płynu odzyskać). I dopiero tak przecedzoną nalewkę filtrujemy. A w przyszłości mamy nadzieję wejść w posiadanie fachowego worka filtracyjnego. Jest szansa, że będzie on jednak wygodniejszy od filtrów do kawy. Do takiego worka nalewa się od razu cały słoik

Marder&Marder Manufacture
Muffiny kawowe 175

mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodkę, cynamon, przyprawę. W drugiej misce wymieszaj ostudzoną kawę, olej, jajko. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie, ale nie za długo. Do foremek wyłożonych papilotkami wlej po łyżce masy, na to łyżeczkę dżemu, a na to kolejną łyżkę ciasta. Piecz ok.20 minut

Corner With Recipes
Przepis na… – grissini, włoskie paluszki 266

gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację. 250 g mąki 10 g drożdży 180 ml ciepłej wody łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 żółtko Posypka: sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam Zagniatamy ciasto z mąki, drożdży, dolewając ciepłej wody i oliwy, a także dodając cukru i szczypty

Bon Ton Italia
Słodka chwila przyjemności 92

wygodnie na tarasie łapiąc ostatnie promyki słońca. Wokół cisza i spokój. Popijam moją ulubioną kawę i zjadam słodkie co nieco. Czasem są to moje ulubione ciasteczka, czasem trufelki domowej produkcji a dziś przekładaniec jabłkowo-orzechowy, który często piekę o tej porze roku. Jest to wyśmienite ciasto wielowarstwowe z marmoladą jabłkową i kremem orzechowym. Smakuje wybornie, ładnie się prezentuje i długo

Wiem co jem
Pełnoziarniste chrupiące bagietki 75

Sobotni poranek, leniwie przeciągasz się w łóżku. Powoli dociera do Ciebie zapach kawy i... świeżo upieczonych bagietek. Od razu chce się wstać a dzień rozpoczyna się idealnie. Bagietki te wbrew pozorom nie są trudne do przygotowania, trzeba tylko pamiętać, żeby poprzedniego dnia wieczorem przygotować ciasto. Bazą jest tutaj mąka pełnoziarnista dlatego bagietki są nie tylko przepyszne ale również zdrowe

Milion Smaków
Kluski z jabłkami 124

jajka, sól, Mąkę wymieszać dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek przykryć, gotować

królestwo garów