Ciasto Malinowy Sen w każdym kawałku smakuje słonecznym latem :). Zaletą tego ciasta jest to, że można je zrobić w dowolnej wersji smakowej, z ulubionymi owocami np. jagodami. Jeśli lubicie takie ciasta, to z pewnością zasmakuje Więcej... Artykuł Malinowy sen – Dream Poke Cake pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki PomysłPierogi z twarogiem i jagodami to przepis idealny na letni obiad. Lepienie pierogów jest niestety trochę czasochłonne, jednak ich smak wszystko wynagradza. Jagody warto lekko zmrozić, aby podczas lepienia pierogów nie tryskały sokiem. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe dania obiadowe to zachęcam do przygotowania chłodnika owocowego lub truskawkowego . Składniki na około 60 pierogów: 3 szklanki(...)jagód 4 łyżki zwykłego cukru do podania: jogurt naturalny/śmietana Najpierw przygotować ciasto na pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Twaróg, jagody
UgotowaćRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. Otrzymujemy 6 przepięknych tarteletek. Nadzienie: 1,5- 2 szklanek jagód 1 serek mascarpone 250 g 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki śmietany 10% 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. Składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy żelatynę
Humanistka w kuchnimąki pszennej • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 125 g masła • 50 g drożdży • szczypta soli Jagody • 2 szklanki jagód • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze • 2 łyżki bułki tartej Kruszonka • 100 g mąki • 60 g masła • 60 g cukru pudru Glazura • 1 jajko • 2 łyżki(...)dodać rozpuszczone masło. • Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. • Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto. • Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki. • Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia. • Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem. • Posypać
To co kochamsmaku. Wiem, że mało osób zna berberys. To drobne, suszone czerwone jagody, używane w kuchni perskiej. Ze względu na dużą ilość witaminy C nazywany jest „polską cytryną”. W smaku jest cierpki i kwaskowaty. Idealnie zagra w daniach słonych jak i słodkich. Składniki: Ciasto Crostata: 175 g mąki pszennej 50 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru ¼ łyżeczki(...)godzinę do lodówki. Nadzienie: W misce wymieszaj cukier puder, mąkę, cynamon i sól morską. Dodaj jabłko, berberys i ekstrakt waniliowy, całość dokładnie wymieszaj. Wyjmij jabłka oraz część jagód berberysu i odstaw. Ciasto: Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt krążka, następnie przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200 C (góra – dół). Nadzienie wyłóż na ciasto, zostawiając
Moja pasja smakui kefirem. Dodałam go do ciasta zamiast mąki. Bardzo lubię kefir szczególnie latem dlatego skusiłam się na takie połączenie. Pierogi polewam jogurtem naturalnym i posypuje kruszonką z migdałów. Dzięki temu są fajne chrupiące. składniki ciasta: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju 125 ml kefiru pozostałe: 30 dkg jagód 2 łyżki zmielonych migdałów uprażonych mięta świeża(...)dodaję olej, sól i zarabiam ciasto rękoma. Rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na cienki arkusz. Wycinam kwadraty, układam w foremce do lepienia pierogów dodaję łyżeczkę jagód i sklejam. W garnku gotuję dwa litry osolonej wody. Pierogi gotuję w dwóch partiach. Od wypłynięcia na wierzch około dwie minuty na wolnym ogniu. Podaję z jogurtem, jagodami,posypuję kruszonką
wesoła kuchniacale nie trzeba je jeść w ilości kg żeby czuć się najedzoną. W związku z tym, że mamy lato, a jak lato to jagody a jak jagody to pierogi ☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej + na podsypanie 60-70 g masła 200 ml bardzo gorącej wody Składniki na farsz: 2 szklanki umytych i osuszony(...)mieszać, z tego powinny wyjść takie glutki ☺️; ( woda jest bardzo gorąca) roztopione masło wlać do powstałego ciasta; zagnieść ciast do momentu aż nie będzie się kleić do rąk, podzielić na dwie części, rozwałkować i wykrawać krążki; Farsz Jagody wymieszać z konfiturą i delikatnie rozgnieść widelcem. Na każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zlepić, wrzucać
pieprzny smaczekCiasto na naleśniki 3 szklankimąki 2,5 szklankimleka 3 jaja 1łyżka cukru 1szczypta soli Farsz z jagodami 2 szklankiczarnych jagód, najlepiej świeże ewentualnie mrożone 2serki homogenizowane po 150 gram 100 grambiałego sera 1łyżeczka cukru waniliowego Naleśniki z jagodami Przygotowanie Mąkę, mleko, jaja, cukier waniliowy mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładko. Odstawiamy na około pół(...)nabieramy ciasto i rozlewamy na patelni tworząc tak cienkie naleśniki tak tylko nam się uda. Smażymy na złoto z obu stron. Farsz zaczynamy od dokładnego umycia jagód. Następnie rozgniatamy biały ser, dodajemy jagody, serek homogenizowany i cukier waniliowy. Możemy też dodać cukru do smaku. Naleśniki smarujemy farszem jagodowym i smażymy jeszcze przez chwilkę. Podajemy posypane całymi jagodami
Naleśnikinadchodzi, dzień nadchodzi idziemy na jagody, na jagody ... Składniki (ok. 30 sztuk): szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650 wrzątek ok. 100 ml słoik jagód kilka łyżek cukru łyżka soli do gotowania Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne(...)odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. Jagody oczyszczam i mieszam z cukrem. Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem. W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek
prawdziwe jedzenieszklanki mąki jaglanej szczypta soli do podania: świeże jagody jogurt naturalny lub inne dodatki Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt lepiące, dosypać mąkę. Odrywać niewielkie porcje ciasta, rozpłaszczyć w dłoniach i nakładać jagody, formować kulki. Zagotować wodę, dodać sól i wrzucać do wrzątku przygotowane knedle. Gotować kilka minut tak, aby ciasto było miękkie. Podawać
FitKotdość dużymi moimi modyfikacjami). Z podanego przepisu wyszło mi 15 bułeczek średniej wielkości. Składniki na ciasto : 500 g mąki pszennej 14 g suchych drożdży kilka kropel olejku waniliowego 80 g masła 250 mleka 2 jajka 4 łyżki miodu szczypta soli Nadzienie jagodowe: 300 g jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: 1 rozmącone jajko zmieszane z łyżką(...)się nie podsypywać mąką. Można za pomocą miksera. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do czasu aż podwoi swoją objętość. Jagody delikatnie wymieszać z bułką tartą i cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 13 – 15 równych części. Podsypując mąką każdy kawałek ciasta spłaszczyć, nałożyć łyżkę nadzienia jagodowego, zlepić rogi ze sobą a następnie uformować bułeczkę
Na słodko lub wytrawnieLekkie, kolorowe, owocowe, bez cukru Składniki sezonowe owoce: u mnie jagody leśne truskawki maliny 350 g serka naturalnego 2 małe jogurty naturalne 1 galaretka 2
czarrna od kuchnijajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni C - do momentu suchego patyczka. muffinki z jagodami i białą czekoladą
Bon Appetit Małgorzatyananas, kokos i cukinia. Bardzo lubię piec ciasto z cukinią . Cukiniowe ciasto jest wilgotne i sprężyste. Cukinia, neutrala w smaku pasuje z większością owoców. Robiłam ciasto z cukinią i śliwkami, z jagodami i czekoladą , a dzisiaj upiekłam kolejne ciasto cukiniowe z ananasem. Jak widzicie możliwości jest wiele, więc jeśli cukinia obrodziła Wam w ogrodzie i nie wiecie
codojedzeniaTarta z ricottą, malinami i jagodami, to bardzo szybkie ciasto. Idealne do popołudniowej kawy w środku tygodnia ;) Spód: -300g mąki pszennej -150g zimnego masła -2 jajka -1,5 opakowania cukru wanilinowy -2 łyżki mleka Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajka oraz 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto energicznie zagnieść(...)posmarować masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło). Ciasto z obciążnikiem piec ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa
Receptura smakumąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką lub łyżką, dodajemy kolejno składniki
Rozpustne gotowanie