składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj cukry, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw do momentu, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do nich olej oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Wlej masę do przesianej mąki i przy pomocy łyżki zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Jeśli ciasto bardzo ciężko(...)się wyrabia, możesz dodać 1 lub 2 łyżki mleka. Następnie miskę przykryj folią spożywczą oraz ręcznikiem i zostaw do wyrośnięcia. Nadzienie: Do świeżych jagód dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i powyrabiaj kilka razy, aby je odpowietrzyć. Następnie podziel ciasto na 8 – 10 części. Każdą porcję rozwałkuj na nieduży placek i nałóż
Kuchnia Na Wypasiedzielimy na 2 połówki. Jedną wykładamy blaszkę, a drugą połówkę schładzamy w lodówce. Borówki myjemy i osuszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórka kokosowe.. Jagody wykładamy na ciasto w blaszce. Na owoce wykładamy bezę kokosową. A na bezę ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy około 60 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Anioły w kuchnipuszyste, miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić! Składniki: 200g mąki pszennej, 175g cukru pudru, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 150ml gazowanej wody o smaku owoce leśne, łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/2 szklanki jagód, 100g margaryny. Margarynę stopić, przestudzić. Dodać(...)wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone i jagody. Zmiksować blenderem na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować muffinki. Przybrać jagodami i miętą
Z miłości do słodkościChroniczny brak czasu ostatnio powoduje, że piekę więcej chlebów. Żeby jednak uniknąć nudy, dbam, by smakowały i pachniały za każdym razem inaczej. Niedawno trafiłam na promocję jagód goji i to one powędrowały do ciasta. Lubię ich połączenie z rozmarynem, więc chleb wyszedł naprawdę aromatyczny. Przy okazji przypomniałam sobie niesamowicie słodki smak świeżych goji, które po raz pierwszy zaowocowały w moim(...)pyszne czerwone jagody. Składniki : 100 g razowej mąki pszennej typu 2000 300 g mąki pszennej typu 650 9 g soli 100 g aktywnego zakwasu pszennego 300 -350 ml wody 2 łyżki suszonych jagód goji płaska łyżeczka suszonego rozmarynu W misce wymieszać mąki z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać wodę i mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję
Weekendy w domu i ogrodziechciałby takiego śniadanka? Nie znam takiej osoby ;-) Pysznie! Od rana! Racuchy z jagodami: - 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka 2% - 1 jajo - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropel soku z cytryny - masło do smażenia - słodzik lub cukier - jagody Z w/w składników robimy ciasto za pomocą miksera. Następnie dodajemy jagody. Smażymy na maśle na gorącej
SMYKWKUCHNIjagód Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. 2. Masło roztopić i ostudzić. 3. Do drożdży dodać cukier, sól, jajka i stopniowo mąkę oraz masło dokładnie mieszkając. 4. Wymieszane ciasto delikatnie posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 5. Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcie (ok. 15 min.) 6. Na ciasto wyłożyć oczyszczone jagody
A Ty Smakuj Mniejagód 125 g malin 3 łyżki cukru 1 łyżka ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj mąkę, cukier, sól i jajko. Zagnieć dość luźne ciasto. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach. Zarabiaj ciasto tak długo(...)całe masło zostanie wchłonione. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Jagody i maliny umieść w naczyniu. Mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszaj, następnie lekko przemieszaj z owocami. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Po tym czasie podziel
codojedzeniaDziś zapraszam Was na proste w przygotowaniu ciasto z borówkami i orzechami włoskimi w karmelu . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ciasta można dodać (zamiennie) również jagody <3 Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, później już tylko trzeba poczekać aż ciasto się upiecze Jednak te chwile miną Wam szybko i przyjemnie, jeśli tak jak ja będzie się(...)pieczenia 200 g margaryny 1 czubata łyżeczka budyniu (proszek) waniliowego lub śmietankowego 3 jajka niespełna (około 4/5) szklanki cukru garść borówek lub jagód* około 6-7 orzechów włoskich w karmelu DeliDeli * cukier puder do oprószenia ciasta *+do dekoracji – jak na zdjęciach. Ciasto można również polać lukrem i obsypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi w karmelu. Przygotowanie: Margarynę topimy w rondelku
Słodkie okruszkiSkoro mam jagody i czereśnie to nie może zabraknąć ciasta z tymi owocami. Ciasto jest z tych szybkich i prostych ale smacznych. Możecie użyć innych owoców jeśli nie macie takich jak ja, też będzie smaczne. Oczywiście jak to bywa najlepiej smakuje jeszcze letnie choć to nie zdrowe. No ale trudno się oprzeć pokusie. Ciacho na każdą okazję
Ewa w kuchniUwielbiam połączenie ciasta drożdżowego i jagód, kocham jagodzianki a te bułeczki chciałam upiec już dawno. Ślinotok pojawił mi się jak tylko zobaczyłam je w "Kulinarnych wyprawach Jamiego". Czekałam tylko na jagody by je poczynić! Są niebywale delikatne, miękkie, idealnie wilgotne i puszyste a połączenie jagód z pomarańczą zachwyciło mnie zdecydowanie! Seksowne drożdżówki
Dzieje kuchennej WiewióryCzerwiec w pełni a u nas w kuchni pojawiają się szybkie desery owocowe. Takim ekspresowym wypiekiem są kieszonki z borówkami z ciasta francuskiego, pychotki. Składniki: 275
Niezły MłynekDesery w moim wykonaniu powstają bardzo spontanicznie. Z tych borówek miała powstać pyszna konfitura, niestety upały dają w kość i gotowanie na ciepło to "ZŁO". Musimy
Niezły Młynekzamrażalkę), dzięki czemu mogę się cieszyć pysznymi ciastami owocowymi w dowolnej porze roku. Po drugie sięgam często po owoce dostępne w sklepie przez cały rok . Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl , stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny przepis na szwajcarski placek królewski z jabłkami, jagodami i orzechami pistacjowymi. SKŁADNIKI 125 g masła(...)koniec wlać śmietankę, zmiksować i przelać do formy wyrównując górę. Odsączone z soku jabłka układać na zakładkę na około formy. Górę posypać jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i włożyć ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posypać orzechami pistacjowymi i włożyć ponownie do piekarnika na kilka minut. #MyVictorinox
Passions hobbies lifepewno zdążyliście się już zorientować, że jestem fanką prostych deserów i ciast. Lubię takie robić na szczególne okazje. Ten sernik właśnie na taką powstał i jest dowodem na to, że w 15 minut można zrobić coś pysznego, jednak należy pamiętać aby dać mu trochę czasu na schłodzenie i będzie pysznie. Składniki: spód 2 szklanki migdałów 50 g masła(...)herbatników masa serowa: 800 g twarogu tłustego 100 g cukru galaretka malinowa galaretka kiwi pół szklanki wrzątku dodatki 3 łyżki dżemu truskawkowego 500 g jagód Przygotowanie: Migdały zblenduj razem z herbatnikami, dodaj masło i wymieszaj, aż powstanie gładka masa, ułóż nią spód tarty. W szklance wymieszaj obie galaretki z wrzątkiem ( jeżeli połączysz galaretkę kiwi z malinową powstanie
Niezły Młynek