ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:60/278)

Pierogi z jagodami 142

Smak dzieciństwa w pełnej krasie, pierogi z jagodami oblane słodką śmietanką z dodatkiem świeżych jagód z cukrem. Domowe, lekkie i przede wszystkim smaczne pierogi w miękkim cieście. Do zrobienia pierogów potrzeba nam: 1 kg mąki 70 dkg jagód 1/2 szklanki cukru  około 0,5 litra gorącej wody 1/3 szklanki oleju  1 słodka śmietanka 1 śmietana(...)dużo koloru. Wymyte jagody przesypujemy 2 łyżkami stołowymi cukru i nie mieszamy. Ciasto porcjami, wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wycinamy kółka, ja robię to szklanką o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek nakładamy około 1/2 - 2/3 łyżki jagód z cukrem. Pierogi zaklejajcie od środka na boki, łatwej w ten sposób nie pogubić jagód. Gotowe pierogi gotujemy

Kuba Gotuje
Bananowe placki z jagodami 86

Ilość: ok. 20 placków Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Bananowe placki z jagodami Placki z jagodami zawsze dobrze smakują, prawda? ;) przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto 2 mocno dojrzałe banany 2 jaja 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)szklanka jagód 1 szklanka jagód Przygotowanie: Jak przygotować Frittatę #lesswaste Banany obrać, rozgnieść na papkę. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią. Dodać banany, wymieszać. W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki

Pełny talerz
Ekspresowe pampuchy na sodzie [ jak zrobić pampuchy, kluski na parze, co to są pampuchy ] 152

wykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest gotowe. Ciasto jest dość klejące więc podczas wyrabiania podsypuję mąką, (w sumie użyłam do podsypania około 2 łyżek mąk pszennej). Następnie do wypłukanych i osączonych jagód dodaję, wymieszany cukier z mąką(...)ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki, skrawki zagniatam i później ponownie rozwałkowuję. Na krążek ciasta nakładam około 2 łyżeczek jagód i dokładnie zlepiam (podobnie jak pierogi), kładę zlepieniem do dołu i delikatnie spłaszczam dłonią (dokładnie pokazałam to na filmiku). Jeżeli robię pampuchy bez nadzienia, to formuję

Uwaga Babcia Gotuje
Jogurtowo-biszkoptowa kostka z jagodą kamczacką 114

spore krzaki jagody kamczackiej, które co roku oddają coraz więcej owoców. Owoce jagody są bardzo smaczne i delikatnie kwaskowe,  podobne do borówki z fioletową skórką tylko podłużne. Zjadamy je prosto z krzaka a nadwyżka trafia do sezonowych ciast i koktajli. I właśnie dzisiaj takie proste ciacho z udziałem jagody kamczackiej. Po prostu ciemny biszkopt przełożony masą

Monia miesza i gotuje
Letni tort 148

łyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej) ok. 50 dag truskawek ok. 1 szklanka jagód 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną(...)wlać spirytus. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka zastygnie ułożyć pozostałe ciasto i wysypać jagody. Zalać galaretką

Praktyczna pl
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM 128

Pyszne drożdżóweczki z jagodami i serem, doskonale smakują z kubkiem mleka. Idealny letni podwieczorek.         SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki 2 jajka 1/4 szkl. oleju szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki wiórek kokosowych Nadzienie: jagody(...)dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch

słodki bratek
Muffiny z jagodami 127

proszku do pieczenia 170 g cukru Polewa: 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu Dekoracja: 3-4 łyżki jagód Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć. Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać(...)miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut.  Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję

Świat Ciasta
Ptysie z dawnych lat z kremem śmietankowym i jagodami 165

prawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa.  Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie. Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury   Wielkopolskiej które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy(...), konfitury agrestowe czy śliwki w syropie.  Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki

Wanilia i Kardamon
Racuchy drożdżowe z borówką amerykańską 216

Uwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z Jagodami 105

deser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto) 1 łyżka cukru Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą(...)cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje

Mama Gotuje
Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce. 758

zabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba

Z butelką mleczka w tle
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 129

czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę.     Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców(...)tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki.     Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.  Mleko kokosowe, olej kokosowy, kakao i miód delikatnie podgrzewamy do około 40 stopni, mieszamy cały czas, aby składniki dobrze się

Quinoa Raz!
Jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką. 165

wielu idealny dzień. Dla mnie też ;) Warto ją uczcić piekąc jakieś pyszne ciasto. Ja polecam dzisiaj tę świetną propozycję na jabłecznik. Śmietanowe ciasto, skrywające słodkie nadzienie z jabłek, pod wierzchem ozdobionym kwaśnymi porzeczkami i jagodami oraz słodką kruszonką. Rewelacja! Polecam ;) Składniki na jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką: forma 24x24 cm Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek 1 łyżka(...)jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. CIASTO: 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 3/4 szklanki drobnych owoców (u mnie mrożone jagody i czerwone porzeczki)      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki. 141

szczypta soli Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie: Składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników, na końcu masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozwałkować na placki, a następnie na środku umieścić jagody. Bułkę z nadzieniem dobrze skleić

zadanie-gotowanie
Jagodzianki de lux. 171

dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Jagodziankom odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ aż do jagodowej warstwy, wkładamy 1 łyżeczkę jagód,  łyżkę bitej śmietany, kolejną łyżeczkę jagód, przykrywamy je bitą śmietaną, tworząc wianuszek, który wypełniamy jagodami. Na odcięty kawałek bułeczki nakładamy kleks bitej śmietany i układamy na jagodziance (żeby się przykleił). Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie