Smak dzieciństwa w pełnej krasie, pierogi z jagodami oblane słodką śmietanką z dodatkiem świeżych jagód z cukrem. Domowe, lekkie i przede wszystkim smaczne pierogi w miękkim cieście. Do zrobienia pierogów potrzeba nam: 1 kg mąki 70 dkg jagód 1/2 szklanki cukru około 0,5 litra gorącej wody 1/3 szklanki oleju 1 słodka śmietanka 1 śmietana(...)dużo koloru. Wymyte jagody przesypujemy 2 łyżkami stołowymi cukru i nie mieszamy. Ciasto porcjami, wałkujemy na grubość około 2 milimetrów. Wycinamy kółka, ja robię to szklanką o średnicy około 8 cm. Na każdy krążek nakładamy około 1/2 - 2/3 łyżki jagód z cukrem. Pierogi zaklejajcie od środka na boki, łatwej w ten sposób nie pogubić jagód. Gotowe pierogi gotujemy
Kuba GotujeIlość: ok. 20 placków Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj ze zdjęciem bez zdjęcia Bananowe placki z jagodami Placki z jagodami zawsze dobrze smakują, prawda? ;) przygotowanie: 5 min pieczenie / smażenie / gotowanie: 20 min czas całkowity: 25 min Składniki: Ciasto 2 mocno dojrzałe banany 2 jaja 2 szklanki maślanki 4 łyżki roztopionego masła ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego(...)szklanka jagód 1 szklanka jagód Przygotowanie: Jak przygotować Frittatę #lesswaste Banany obrać, rozgnieść na papkę. W średniej wielkości misce roztrzepać jaja z maślanką, masłem i wanilią. Dodać banany, wymieszać. W drugiej misce przygotowywać suche składniki. Przesiać mąkę z proszkiem i sodą. Dodać sól, wymieszać. W suchych składnikach zrobić dołek, wlać mokre, krótko wymieszać (tylko do połączenia). Porcję ciasta (ok.¼ szklanki
Pełny talerzwykładam na blat i wyrabiam przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne – ciasto jest gotowe. Ciasto jest dość klejące więc podczas wyrabiania podsypuję mąką, (w sumie użyłam do podsypania około 2 łyżek mąk pszennej). Następnie do wypłukanych i osączonych jagód dodaję, wymieszany cukier z mąką(...)ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką, na grubość około 3 milimetrów i wykrawam krążki, skrawki zagniatam i później ponownie rozwałkowuję. Na krążek ciasta nakładam około 2 łyżeczek jagód i dokładnie zlepiam (podobnie jak pierogi), kładę zlepieniem do dołu i delikatnie spłaszczam dłonią (dokładnie pokazałam to na filmiku). Jeżeli robię pampuchy bez nadzienia, to formuję
Uwaga Babcia Gotujespore krzaki jagody kamczackiej, które co roku oddają coraz więcej owoców. Owoce jagody są bardzo smaczne i delikatnie kwaskowe, podobne do borówki z fioletową skórką tylko podłużne. Zjadamy je prosto z krzaka a nadwyżka trafia do sezonowych ciast i koktajli. I właśnie dzisiaj takie proste ciacho z udziałem jagody kamczackiej. Po prostu ciemny biszkopt przełożony masą
Monia miesza i gotujełyżka wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 3-4 opakowania galaretki (u mnie 1 truskawkowa + 2 agrestowe + 0,5 cytrynowej) ok. 50 dag truskawek ok. 1 szklanka jagód 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki spirytusu Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną(...)wlać spirytus. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną włożyć na dno tortownicy, drugą pokroić w kostkę. Na biszkopt wyłożyć krem truskawkowy, a na nim ułożyć (nieregularnie) mniej więcej połowę pokrojonego ciasta i pozostałe truskawki. Zalać tężejącą galaretką truskawkową. Galaretka musi być tężejąca aby ciasto nie rozmokło.Schłodzić. Gdy galaretka zastygnie ułożyć pozostałe ciasto i wysypać jagody. Zalać galaretką
Praktyczna plPyszne drożdżóweczki z jagodami i serem, doskonale smakują z kubkiem mleka. Idealny letni podwieczorek. SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki 2 jajka 1/4 szkl. oleju szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki wiórek kokosowych Nadzienie: jagody(...)dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch
słodki bratekproszku do pieczenia 170 g cukru Polewa: 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu Dekoracja: 3-4 łyżki jagód Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Przygotować formę na muffinki. Do środka włożyć 12 papilotek. Jagody opłukać i osuszyć. Do jednej miski wlać roztopione masło, dodać mleko. Wymieszać. Następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać(...)miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek. Dodać jagody (2-3 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Równe porcje ciasta nałożyć do papilotek. Posypać odłożonymi jagodami (fot.1) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25-30 minut. Przygotować polewę. W polewie trochę zmieniłam proporcję
Świat Ciastaprawdziwej wiejskiej śmietany, to były czasy, nigdy nic się nie zmarnowało. Nie miało prawa. Ptysie z ciasta parzonego z ogromną ilością kremu śmietankowego i osypującego się pudru który po zjedzeniu był dosłownie wszędzie. Dziś odtworzyłam ten smak i również dodałam jagody z Manufaktury Wielkopolskiej które również smakują jak te dawniej , smakują jak te u Mamy(...), konfitury agrestowe czy śliwki w syropie. Dla tych którzy jeszcze nie znają zapraszam na stronę internetową J Przepis na ptysie z kremem śmietankowym i jagodami od Manufaktury Wielkopolskiej: Ciasto parzone: 125 g masła 1 szklanka zimnej wody 1 szklanka mąki pszennej typ 500 4 jajka Szczypta soli Krem: ½ litra śmietany kremówki 30-36% 2 pełne łyżki
Wanilia i KardamonUwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę(...)Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed
Kuchnia domowa Anideser. Składniki: 350 g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 0,5 l jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto) 1 łyżka cukru Wykonanie: Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać cukrem i wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą(...)cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy. Ciasto podzielić na mniejsze porcje
Mama Gotujezabiera mi większość doby, mam nadzieję, że z czasem proporcje czasu wolnego i tego poświęconego obowiązkom się wyrównają. Tymczasem zapraszam na ucztę dla podniebienia. Ciasto do którego możemy użyć wszelkich owoców: malin, truskawek, jagód, borówek, czy co tam ktoś jeszcze lubi. Idealne w upalny dzień prosto z lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba
Z butelką mleczka w tleczasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier i obcinamy nierówne brzegi. Na niemal całą powierzchnie ciasta nakładamy masę z nerkowców(...)tylko około 5 cm od końca zostawiamy wolne. Następnie posypujemy "serek" pozostałymi jagodami (zostawiamy trochę owoców do dekoracji). Delikatnie zwijamy ciasto w kierunku nieposmarowanej końcówki. Zwiniętą roladę wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę. Mleko kokosowe, olej kokosowy, kakao i miód delikatnie podgrzewamy do około 40 stopni, mieszamy cały czas, aby składniki dobrze się
Quinoa Raz!wielu idealny dzień. Dla mnie też ;) Warto ją uczcić piekąc jakieś pyszne ciasto. Ja polecam dzisiaj tę świetną propozycję na jabłecznik. Śmietanowe ciasto, skrywające słodkie nadzienie z jabłek, pod wierzchem ozdobionym kwaśnymi porzeczkami i jagodami oraz słodką kruszonką. Rewelacja! Polecam ;) Składniki na jabłecznik z owocami jagodowymi i kruszonką: forma 24x24 cm Masa jabłkowa: 6 kwaśnych jabłek 1 łyżka(...)jeszcze ciepłe wlewamy do mąki z cukrem. Kruszonkę energicznie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. CIASTO: 250 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 150 g cukru 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 3/4 szklanki drobnych owoców (u mnie mrożone jagody i czerwone porzeczki) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy
Rozpustne gotowanieszczypta soli Nadzienie: 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Wykonanie: Składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników, na końcu masło. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny). Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozwałkować na placki, a następnie na środku umieścić jagody. Bułkę z nadzieniem dobrze skleić
zadanie-gotowaniedzielimy na 16 równych części. Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(...)dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż powstanie gęsta masa. Jagodziankom odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ aż do jagodowej warstwy, wkładamy 1 łyżeczkę jagód, łyżkę bitej śmietany, kolejną łyżeczkę jagód, przykrywamy je bitą śmietaną, tworząc wianuszek, który wypełniamy jagodami. Na odcięty kawałek bułeczki nakładamy kleks bitej śmietany i układamy na jagodziance (żeby się przykleił). Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanie