mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka +0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 0,5 szklanki jagód 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)zrobić je samemu z kawałków papieru do pieczenia (tak jak np. w tym wpisie ). Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do dobrze wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy z mieszaniem babeczki zabarwią się na fioletowo). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły
Ciastkozercysmakiem, pozytywnie oczywiście ;) Ciasto z dodatkiem wafli ryżowych, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia oraz krem jogurtowy i jagody. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda ;) Ciasto można przełożyć dowolnym kremem, również inne owoce doskonale będą do niego pasowały. Polecam bardzo! :) Składniki na ciasto: 50 g naturalnych wafli ryżowych Kupiec 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 75 g brązowego(...)Wafle ryżowe drobno pokruszyć, odłożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokruszone wafle, cukier, jajko i miękkie masło. Zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części, 1/3 ciasta równomiernie wyłożyć w tortownicy, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut. Wystudzić, upiec pozostałe dwa spody. Krem
Domowa cukiernia Ewyfioletowe uśmiechy to chyba najlepsza rzecz, jaka może nam się przydarzyć latem. Ciasto na pierogi z jagodami musi być delikatne, miękkie i cieniutkie, a sam pieróg wypełniony po brzegi jagodami. Dzisiaj podsuwam Wam bardzo szybki i prosty sposób na ciasto na pierogi, takie które zawsze wychodzą! CIASTO NA PIEROGI: - 420 g mąki pszennej(...)wrzątek, mąkę mieszaj łyżką. Gdy w cieście zaczną się robić grudki to super, odłóż łyżkę i wyrabiaj ciasto dalej dłońmi, ma być elastyczne. Ciasto owiń folią i odstaw na 20 minut. Stolnicę oprósz mąkę ciasto podziel na 4 części i z każdego formuj blat wałkiem, wykrawaj i nadziewaj pierogi. nadzienie: - pół litrowy słoik jagód leśnych - cukier wedle upodobań - 2 łyżeczki
SMYKWKUCHNInajdzie mnie ochota wyciągam i przygotowuję z niego same pyszności. A wracając do tortu przełożyłam go niezbyt słodkim kremem z jogurtu naturalnego z pysznymi jagodami kamczackimi, oprószyłam pokruszonym ciastem i udekorowałam bratkami. Prawda, że pięknie wygląda, jestem nim zachwycona. Wyniosłam stół do ogrodu, udekorowałam gałązkami lekko rozkwitającej tarniny, do tego pyszna kawa, aż chciało się długo siedzieć przy(...)łyżeczki proszku do pieczenia Na krem: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżek rozgniecionych jagód kamczackich ( u mnie mrożone ) półtorej łyżki cukru 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: jadalne kwiaty ( u mnie bratki ) Wykonanie pysznego szpinakowego tortu: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę
IzabelawkuchniIdealne desery to takie, które są proste w przygotowaniu no i pyszne. Takim deserem jest francuz. Składniki: ciasto francuskie 300 g moreli ( ja używam w syropie ale mogą być świeże) 100 g jagód 100 g migdałów 100 g orzechów laskowych 1 jajko 2 białka 100 g śmietany 18% 150 g cukru Przygotowanie: Ciasto rozłóż na papierze
Niezły Młynekjagody, jest to moja obowiązkowa pozycja w menu. Uwielbiam je! Zazwyczaj jagodzianki spotyka się jako bułeczki drożdżowe w środku nadziane jagodami, u mnie jagodzianki wyglądają trochę inaczej, ale są równie pyszne... i proste w przygotowaniu. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Idealnie sprawdzą się na wakacyjne wycieczki. Składniki: Ciasto(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godz., aby urosło. Po tym czasie, ciasto dzielimy
Kuchnia MagdaLenydokładnie zmiksować z masłem. Gotowy krem budyniowy przełożyć na wystudzony biszkopt i dokładnie wyrównać, pamiętając, żeby brzegi były dokładnie „uszczelnione” kremem, wtedy galaretka nie ucieknie. Na ciasto wyłożyć owoce ( ja dałam jagody, jeżyny, czarną i czerwoną porzeczkę. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu z nieznacznie zmniejszoną ilością wody, wystudzić i delikatnie wlać na wyłożone owoce. Całość wstawić do lodówki(...)można kroić, gdy galaretka dobrze zgęstnieje. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniearomatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji idealnie współgra z ciemnymi owocami. Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)krem: 300 ml śmietanki kremówki 30% 200 g serka mascarpone 2 czubate łyżki kakao ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 100 g jeżyn ok. 100 g jagód (lub borówek amerykańskich) Czekoladowe Babeczki z Jagodami i Jeżynami - Sposób przygotowania: Ciasto: W niewielkim rondelku roztapiamy masło razem z połamaną czekoladą (60g). Następnie ściągamy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy
Słodka Stronaproszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 2 jajka M 250 ml mleka 1/2 szklanki oleju 10-12 łyżeczek dżemu z jagód Stovit Do przygotowania babeczek polecam użyć wspaniałych foremek od PapilArt – warto zajrzeć na stronę. Każdy wypiek w prosty sposób może być piękny Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę(...)mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy do 3/4 wysokości bo ciasto ładnie rośnie). Babeczki wkładamy do nagrzanego d 190 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Słodkie okruszkiBardzo efektowne ciasto na różne okazje. Ja upiekłam je na swoje urodziny. Zielony biszkopt zrobił wrażenie na gościach. Szpinak w cieście jest lekko wyczuwalny ale w
Smakołyki Asimleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, czyli jakieś 3-4 minuty. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy(...)jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieschłodzonego ciasta odcinamy 1/4 i wkładamy z powrotem do lodówki. Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę (spód i 1 cm rant). Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia 15-20 minut. Pozostałe ciasto cienko wałkujemy i wycinamy 1 cm paski. MASA SEROWA(...)szklanki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 g mrożonych jagód Gdy spód sernika się piecze przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki prócz jagód miksujemy na gładką masę. Z piekarnika ostrożnie wyjmujemy podpieczony spód, na nim równomiernie wykładamy masę serową, wszystko to posypujemy zamrożonymi jagodami, a wierzch ozdabiamy kratką z pozostawionych pasków ciasta. Tak przygotowane
Rozpustne gotowanieSezon na jagody już trwa więc i u mnie pojawiły się pyszne, miękkie, puszyste drożdżówki z mnóstwem jagód. Możecie do nich jeszcze zrobić lukier, ale dla mnie są idealne właśnie takie. Ciasto: 600 g mąki 40 g świeżych drożdży 90 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru Kruszonka: 100 g mąki krupczatki 60 g masła(...)cukier wymieszać, najlepiej mikserem z hakiem. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę- cukier, mąkę i masło zagniatamy rękoma. Gotową kruszonkę wsadzam do zamrażarki. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na stolnicę podsypaną mąką. Dzielimy
Niespełnione zdolności kulinarneświeże to trzeba je wykorzystać. Postanowiłam upiec ciasto tak na szybko oczywiście :) odkąd przeprowadziłam się na wieś to jakoś brakuje mi czasu :) więcej pracy w ogródku no i jak jest ładna pogoda to szkoda siedzieć w domu z laptopem :) Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) 1 kopiasta szklanka jagód mogą być mrożone 1/2 szklanki malin(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i wodę mineralną.Mąkę mieszamy z proszkiem i partiami dodajemy do jajek delikatnie mieszając. Jagody dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy maliny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje ciasto piekło się około
Sama słodycz i szczypta chiliciasta z wiśniami,postawiłam na moje ulubione jogurtowe,ostatnio było z truskawkami i cukrem pudrem,tym razem z wiśniami,jagodami i polewą z białej czekolady-pychotka,proste ,tanie,szybkie do zrobienia i mega wilgotne-uwielbiam takie ciasta,owoców możecie użyć tak naprawdę jakich chcecie-zawsze będzie pysznie-polecam.... Składniki: ok. 250g wiśni wydrelowanych (ja dodałam jeszcze 3 łyżki(...)podczas pieczenia i zabezpieczała przed powstaniem zakalca). Wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta,ja jeszcze posypałam jagodami(a że wiśnie i jagody były świeże nie ze słoika to w miseczce posypałam je łyżką cukru i wymieszałam - przed samym ułożeniem na ciasto). Piekarnik nagrzać do 180 st.C (grzałka górna i dolna, bez termoobiegu) i piec całość przez
Swojskie jedzonko