dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam i formuję kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z śmietaną, cukrem i jagodami. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was Smakuje wybornie i jest połączeniem najfajniejszych smaków z dzieciństwa. Jeśli się skusicie, to z pewnością nie pożałujecie Składniki: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 200 g twarogu 100-150 g jagód (mogą(...)mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem
Słodki sentymentMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki z jagodami. Wśród moich bliskich cieszą się dużą popularnością. Jagodzianki robiłam już dwa razy w
My Blueberry CornerJuż dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę(...)ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody goji, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny i piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i odcedzić. Zblendować na gładką masę
FitKotdalej. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam. Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 80 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 250 g jagód 200 g twarogu(...)Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy. Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm.. Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem
zadanie-gotowanieciasteczka z żelem jagodowym. Bardzo delikatne, pyszne jeszcze ciepłe. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego pół słoiczka jagód w żelu kilka mrożonych wiśni papier do pieczenia WYKONANIE: Płat ciasta rozkładamy na blacie. Okrągłą foremką kroimy kółka. Na każde kółko układamy jagody w żelu, na środek wisienka. Z pozostałych części ciasta kroimy paski i układamy w szachownicę na ciastku
W kuchennym oknie EwySkładniki: 400 g mąki 40 g drożdży 40 g masła 60 g cukru 1 szklanka mleka 200 g jagód Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i
czarrna od kuchnizrobić, a że spiżarka pełna dżemów mojej roboty. Postanowiłam to wykorzystać. I tak powstały babeczki z nadzieniem z dżemu dyniowego z dodatkiem mango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu(...)opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie! Posypujemy cukrem pudrem! Kto chętny? ;-))) Pięknego Dnia! Cmooooooook
SMYKWKUCHNIprzepisów z mądrych książek, ale zawsze było coś nie tak z ciastem. Zwykle lepiło się do wałka i stolnicy i trzeba było podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków(...)podsypywać go mąką. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotować jagody - do umytych i odsączonych owoców dodać 4 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków, wymieszać i odstawić. Z gotowego ciasta oderwać kawałek, który mieści się w dłoni. Przełożyć na stolnicę, a miskę ponownie przykryć. Rozwałkować najcieniej jak się da - ciasto nie powinno być grubsze niż 1-2 mm. Szklanką wycinać
W SMAKjagody kamczackiej dowiecie się na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html Składniki na ciasto: 125 g masła 1 żółtko 1 całe jajko 2 szklanki mąki typ 550 1 szklanka wiórek kokosowych ½ szklanki cukru brązowego jasnego + 2 łyżki do rabarbaru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 garście jagody kamczackiej 250 g rabarbaru Wykonanie: Rabarbar opłukać i obrać ze skórki(...)pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując dodać cukier brązowy. Dobrze rozbić. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Piec w piekarniku
Przepisy BabciSzybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich. SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru 100 g masła 3 łyżki konfitury jagodowej 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Blaszkę
słodki bratekcukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl * jajka rozbełtane – 3 szt * mąka – 2,5 szkl * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka, zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej
Ostra na Słodkoradości! Co roku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się(...)gorzkiej czekolady dobrej jakości pół szklanki jagód jadalne kwiaty do ozdoby (np. stokrotki) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. […] Artykuł Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą pochodzi
Mienta blogjest pysznie :) Składniki : Ciasto : - 50 g cukru - 80 g masła - 150 g mąki pszennej - 1 jajko - 2 duże łyżki śmietany 18 % - kilka kropel olejku waniliowego Ciasto zagnieść szybko i włożyć w woreczku do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć blaszkę albo naczynię żaroodporne o średnicy 28 cm razem z brzegami aż do samej góry, piekarnik nagrzać(...)śmietanowa : - 500 ml śmietany 30 %( schłodzona ) - poł szklanki cukru pudru - 3 sztuki śmietan-fix Dodatkowo : - galaretka malinowa lub o smaku leśnych owoców - mały pojemniczek malin i jagód - poł puszki masy kajmakowej ( wcześniej podgrzać w kąpieli wodnej żeby była bardziej płynna ) Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu jakieś 2 godziny wcześniej żeby zdążyła stężeć. Cukier mieszamy ze śmietanfixem
Wypieki Renedawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)równo herbatniki. Ja kupiłam dużą paczkę w Lidlu, są fajne nie ma połamanych i cenowo też korzystnie. W przepisach jest cały słoik dżemy, ja dałam go symbolicznie, aby tylko jagody miały się do czego przykleić. Na takie posmarowane ciastka, rozsypujemy po szklance jagód. Słodkie ciastka, słodki dżem, a kwaśne jagody są taką równoważnią. Białka ubijamy na sztywno
Dieta moja pasja