przełamać słodki i lekko mdły smak bezy, łączę ją zawsze z kwaskowatymi owocami. Postawiłam na jagody leśne, które zamroziłam latem. Jagody, kokos i beza to idealne połączenie smaków. Jak wiecie nie jestem zwolennikiem ciast z masami na bazie masła, dlatego że są one ciężkie, pracochłonne i bardzo kaloryczne. Ta rolada jest bardzo lekka w smaku, idealna do kawy(...)góry). Rolujemy w rulon. Odstawiamy do ostygnięcia. Możemy w tym czasie przygotować masę do środka rolady. MASA JAGODOWA: Masę jagodową wykonałam możliwie jak najprostszą, pierwsze skrzypce chciałam aby pełniły jagody. Masa jest delikatna, bardzo jagodowa, lekko kwaskowata, idealnie przełamuje słodki smak bezy. SKŁADNIKI: - 1 szklanka jagód leśnych mrożonych - 2 łyżki płaskie cukru - 1/2 laski wanilii - 1,5 szklanki
SMYKWKUCHNISezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego cukier trzcinowy Sposób przygotowania: Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy(...)formujemy dotąd, aż powstanie normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się
Truskawkowa Fiestałyżki ciepłego mleka 4 jaja 200g jagód 200g masła 50g cukru Cukier waniliowy Wykonanie: Drożdże zalać 3łyżkami ciepłego mleka przykryć ściereczką i odłożyć na 15min W misce wymieszać mąkę, drożdże, 2jaja i cukier. Potem dodać masło i 2 jaja i wyrobić ciasto. Miskę przykryć ścierką i odstawić na 30min. Do ciasta wrzucić jagody i wymieszać. Blaszę wysmarować masłem
Bonapetit2xMniepełna szklanka jagód 200 ml śmietany 18% 0,5 szkl cukru pudru 1 jajko 125 g twarogu 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Śmietanę, twaróg, jajko, cukier i makę ziemniaczaną wkładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Na podpieczone ciasto wysypujemy jagody (mogą
Gotowanie jest łatwejagodami, dokładnie takie jak lubię. Bazowałam na tym przepisie, choć nie do końca. Przepis na 16 – 18 bułeczek . 600 g mąki pszennej 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła lub margaryny 1 jajko rozmącone 8 g suchych drożdży 1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej Nadzienie: 250 g sera 200 g jagód(...)połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości. Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami. Wyrośnięte ciasto podzielić
Na słodko lub wytrawniegładkie ciasto. Jeśli za bardzo klei się do rąk podsyp je nieco mąką. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk uformuj z niego kulę i pozostaw w misce. Kulę ciasta przykryj bawełnianą ściereczką, folią spożywczą lub ręcznikiem papierowym. Odstaw w ciepłe miejsce. Porada. Możesz rozgrzać piekarnik do max. temp. 30 st. C, po czym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw(...)ładnie gęstnieć. Odstaw go do przestudzenia. Ciasto po godzinie powinno podwoić swoją objętość. Wyrośniętą kulę ciasta podsyp z wierzchu lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj je na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Rozsmaruj na nim przestudzony budyń omijając brzegi ciasta, równomiernie posyp borówkami. Borówki możesz zastąpić malinami, posiekanymi truskawkami, jagodami.. Ciasto zwiń w rulon
Zasmakuj Kuchnirobot kuchenny, około 2/3 ciasta odstawiamy, natomiast do 1/3 wsypujemy kakao i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż masa nabierze jednolitego brązowego koloru. Na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy 3-4 łyżki ciasta kakaowego, tworząc w odstępach koła. Na to wylewamy w całości jasne ciasto. Resztę ciasta kakaowego łyżką wykładamy na wierzch, tworząc mozaikę. Na cieście układamy oczyszczone i pokrojone(...)attachment_9106" align="aligncenter" width="1200"] Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami[/caption] Zobacz inne przepisy na szybkie ciasto z owocami: Szybkie Ciasto Biszkoptowe Z Rabarbarem Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera) Puszyste Ciasto Z Truskawkami Piegusek Z Owocami (I Chia) Błyskawiczne Ciasto Z Owocami Błyskawiczne Ciasto Z Jagodami [caption id="attachment_9108" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnesobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko zielonkawym kolorze nie musiałam długo się zastanawiać co jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszek do pieczenia,cukier puder i sól. W drugim naczyniu jajko połączyć z mlekiem oraz z roztopionym masłem. Płynne składniki wlać do mąki i dokładnie wymieszać. Do powstałego ciasta dodać jagody i delikatnie połączyć. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placki smażyć na złoty kolor,po czym osączyć z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym
R'n'G Kitchenesencję migdałową – łączymy składniki. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki, cukry i jagody goji – mieszamy. Łyżką łączymy składniki z obu misek i nakładamy do silikonowych foremek. Jagody goji proponuję „ukryć” w cieście (pozostawione na zewnątrz po upieczeniu będą ciemne i gorzkie). Na wierzch dajemy truskawki. Moje były duże, więc dawałam(...)jagodami goji, to wypiek nie tylko na niedzielę. Cechuje go szybkość oraz prostota wykonania. Skorzystałam z przepisu Kass na blogu Smaki i aromaty . Przepis trochę zmodyfikowałam. Dodałam jagody goji, olej kokosowy, a także zwiększyłam o połowę składniki. Gorąco polecam i życzę smacznego. Zapraszam również na Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę
mojewypiekiinietylkojagodami? Składniki na ok. 15 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej ok. 1/3-1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana i cukier trzcinowy jagody świeże lub mrożone Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, mieszamy z solą, wlewamy wrzącą wodę i mieszamy składniki najpierw łyżką, a gdy ciasto lekko przestygnie(...)ciasto jest bardzo elastyczne i nie lepi się do stolnicy, nie wymaga więc podsypywania mąką podczas wałkowania. Z ciasta wykrawamy kółka, na których układamy jagody (ok. 1 łyżeczki), posypujemy je odrobiną cukru trzcinowego, zlepiamy pierogi tak jak umiemy 😉 Pierogi z jagodami gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju, po wypłynięciu na powierzchnię pierogi gotujemy jeszcze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód Dodatkowo: - 250g jagód (zmiksowanych) - 1 galaretka (na 500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest(...)bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam do lodówki, by się schłodziła. Galaretkę dokładnie rozpuściłam w 250ml wrzątku, odstawiłam do przestudzenia. Umyte, odsączone jagody (3 szklanki) przełożyłam do miski, dodałam ksylitol, sok z cytryny i rozdrobniłam to ręcznym blenderem. W osobnym naczyniu rozdrobniłam także
Smaczne Zdrowesyropie odsączyć na sitku; świeże jagody opłukać i delikatnie osuszyć. Poncz rozdzielić równo pomiędzy 3 szklanki ( ułatwi to dozowanie nasączenia ). Pierwszy z blatów biszkoptowych ułożyć na paterze/tacy. Nasączyć jedną częścią ponczu. Posmarować połową kremu z nutelli, na to wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Na krem śmietankowy wyłożyć połowę jagód. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu, wyłożyć drugą(...)połowę kremu z nutelli, kremu śmietankowego oraz drugą połowę jagód. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć go ostatnią częścią ponczu. Boki tortu oraz wierzch posmarować odłożonym kremem śmietankowym. Boki udekorować okruszkami ciasta, lekko je dociskając ( warto wokół górnego brzegu utworzyć z okruszków rant, aby potem polewa nie spłynęła ). Wstawić do lodówki do schłodzenia ( na około 1 godzinę ). Polewa: Żelatynę zalać niewielką
Opowieści z piekarnikaFioletowe ręce, fioletowy język:) Jagodowe zbiory trwają w najlepsze, a tu dawno nie było przepisu jagodowego:) Po powrocie z lasu szybko usmażyłam naleśniki, które nadziałam twarogiem i jagodami. Mmmmniam! Ciasto naleśnikowe zrobiłam z dodatkiem śmietanki, wyszły jeszcze bardziej delikatne, ale wciąż cienkie jak serwetki:) Czasem mam ochotę na naleśniki takie grubsze, miękkie, ale nie wychodzą(...)posmarować olejem, nalać ciasto, rozprowadzić po całej powierzchni patelni, smażyć ok 30-40 sekund, odwrócić, smażyć ok 20 sekund. Wykładać na talerz. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i cukrem. Jagody wsypać do rondelka, wymieszać z cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż puszą sok, a cukier się rozpuści. Pozostawić do przestudzenia. Naleśniki nadziewać twarożkiem, posypać świeżymi jagodami, składać
Obiad gotowycukrem waniliowym i posłodzić do smaku zwykłym cukrem. Ilość wg uznania. Jagody umyć. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte, należy jeszcze raz je przerobić po czym na lekko omączonej stolnicy rozwałkować je na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm. Ciasto posmarować serkiem i posypać jagodami. Zawinąć w rulon wzdłuż krótszego boku. Z wałka odcinać kawałki
Poezja Smaków - blog kulinarny