zabierała mnie na pierwsze wyprawy do lasu na jagody, to ona chodziła ze mną po mleko do sąsiadki ( tak, do sąsiadki, nie do sklepu ), to ona pokazywała jak mieszać i wyrabiać prawidłowo ciasto. Dziś mogę się odwdzięczyć i choć świat tak bardzo się zmienił, placek drożdżowy z jagodami i kruszonką pozostał taki sam. Dlatego jeszcze ciepły(...)zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, dość rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę: Zimne masło, połączyć z mąką i cukrem. Rozcierać w palcach, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę do czasu wyrośnięcia ciasta przechowywać w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć
kolorowotorcikowowanilinowy 2-3 łyżki śmietany Nadzienie: pół litra jagód 1 szklanka cukru 10 dag kokosu 4 białka Masło siekamy na stolnicy razem z mąką. Dodajemy cukier, żółtka, cukier wanilinowy i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną jasną część wkładamy do kwadratowej blaszki. Na ciasto wykładamy jagody (ja użyłam mrożonych, oczywiście wcześniej je rozmroziłam(...)jagody wylewamy pianę ubitą z białek z dodatkiem cukru i kokosu. Na wyłożoną pianę ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności SłodkościPierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła (roztopić) 2 łyżki drobnego cukru brązowego jagody A jak to zrobić : Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, trzema łyżkami letniego mleka i trzema łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto zagnieść i rozwałkować(...)Wysmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Na środkową część wysypać połowę jagód i przykryć jednym bokiem ciasta, który również wysmarować masłem i wysypać resztę jagód, przykryć drugim bokiem ciasta. Złożyć jeszcze raz na pół i przełożyć do keksówki. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Na górę można jeszcze opcjonalnie wysypać kruszonkę. Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachNadzienie: 1/2 litra jagód, pół szklanki cukru, Rozczyn 5 łyżek mleka, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki wymieszać odstawić w ciepłe miejsca na około 10 minut a by rozczyn ruszył. Ciasto W tym czasie rozpuścić masło, podgrzać mleko- ale tylko aby delikatnie było ciepłe. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, można ubijać na parze wtedy ciasto będzie bardziej delikatne(...)Wszystkie składniki wsypać do miski dodać rozczyn i wyrabiać do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od miski. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formowacz w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym
RAROSSAlodami i sosem karmelowym Składniki: Płat ciasta francuskiego ok 40dag jagód (mogą być mrożone) 400ml śmietany 18 % cukier do smaku (ok 5łyżek) 2 jajka Dodatkowo: ulubione lody i sos karmelowy do podania Przygotowanie: Jajka ubić. Dodać je do śmietany wymieszanej z cukrem (spróbować do smaku czy wystarczająco słodkie, ponieważ jagody mogą być kwaśne). Ciasto francuskie wyłożyć w formie(...)wysypać wcześniej umyte jagody (świeże) lub częściowo rozmrożone. Całość zalać przygotowana masą jajeczno śmietankową. Wierzch można ozdobić, jeżeli zostanie nam trochę ciasta zbędnego. Wstawić formę do nagrzanego do 180stopni piekarnika i piec ok 40minut. Pycha
ChilliJemygoście zadzwonią, że za godzinę będą u Was. Ciasto możemy przygotować z naszych ulubionych owoców (truskawki, morele, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki itp). Poza sezonem idealnie sprawdzą się owoce mrożone a latem świeże. Osobiście uwielbiam to ciasto z jagodami a także z czereśniami. Jako, że jeszcze nie spotkałam jagód to czereśnie zagrały tutaj swoją rolę. Składniki(...)puszysta. Cały czas miksując dodawać stopniowo olej. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników. Czereśnie umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę. Ciasto przelać do formy. Na sam wierzch dodać czereśnie. Piec 40 minut
Kuchnia w oparachosączone jagody i mieszam (staram się aby za dużo jagód nie rozgnieść). Farsz jest gotowy. Przygotowanie ciasta na pierogi z kakao: Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijam(...)odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło. Przygotowanie ciasta na pierogi bez kakao - klasyczne: Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą lub wkładam do woreczka
Uwaga Babcia Gotujestraganie zobaczyłam jagody to wiedziałam, że muszę je kupić :) Muffinki z jagodami to pomysł na szybką, słodką i lekko kwaskowatą przekąskę. Poniższe muffinki wyszły miękkie, puszyste i mocno jagodowe. Świeżość zachowały przez 2 dni. Składniki na 15 sztuk: 1 szklanka jagód 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki zwykłego cukru 3/4 szklanki mleka 1/2 kostki masła(...)miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić jajka i wlać mleko oraz roztopione masło. Składniki połączyć ze sobą, np. za pomocą miksera. Na sam koniec do ciasta wsypać jagody. Za pomocą łyżki owoce wymieszać z ciastem. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 20-25 minut w 195°C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
UgotowaćDziś zrobiłam sobie małą przyjemność kulinarna i upiekłam ciasto, którego smak chodził za mną, jak to się mówi, od kilku dni. A chodzi o pyszne i wilgotne ciasto z cukinii, posypane na wierzchu jagodami i kruszonką. Takie ciasto, przynajmniej dla mnie, wygląda bardzo apetycznie, tak swojsko i domowo. A, że w ogródku wysyp cukinii, to za sprawą tego(...)pieczenia. Mieszankę dodawałam po łyżce do ubitych jajek i miksowałam na małych obrotach. Gdy ciasto było jednolite odłożyłam mikser i do ciasta dodałam startą i odciśniętą cukinię i wymieszałam łyżką. Ciasto przelałam do prostokątnej tortownicy o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jagody oprószyłam mąką i wyłożyłam na wierzch ciasta. Składniki na kruszonkę, czyli mąkę, cukier i zimne masło
Waniliowe ImprowizacjeMożna się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja(...)Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, ciasto pieczemy ok. 60-70 minut, przed wyjęciem robimy próbę suchego patyczka, jeśli patyk jest jeszcze wilgotny zostawiamy na dodatkowe
Apetyczna babeczkazacząć wykorzystywać zapasy, gdyż niedługo nowy sezon owocowy) oraz mrożone jagody, ale można też wykorzystać świeże jabłka starte na tarce o dużych oczkach. Dodatkowo zastosowałam słodką posypkę z orzechów laskowych. Przepisów na ciasta i ciasteczka na kruchym cieście jest na blogu cała masa tutaj. Skubaniec z owocami (kruche ciasto z owocami) wyszedł pyszny, rozpływał się w ustach(...)musu jabłkowego 4 łyżki jagód mrożonych 75 g posypki orzechowej (Crocante de avellana) Przygotowanie: Mąkę pszenną, pokrojoną w kostkę margarynę, 6 łyżek cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a nastepnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Połową ciasta wykładamy spód formy, na wierzch układamy mus jabłkowy, posypujemy mrożonymi jagodami i posypką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWraz z kończącym się sezonem na różnego typy przetwory przyszedł czas na dżem jagodowy. W spiżarni z słodkich przetworów uchował się już tylko on, nie mogłam
RAROSSAJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jagód 1 - 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser) 6 jajek L aromat waniliowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200ml śmietanki kremówki Sposób przygotowania: Spód: Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce 30 minut. Ciasto(...)rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 minut. Masa serowa: Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem. Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier puder, aromat i mąkę ziemniaczaną. Dobrze schodzona kremówkę ubijamy do uzyskania sztywnej masy
Pyry na Gaz