masy serowej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy na spód ciasta. Na masie serowej równomiernie rozkładamy większą część jagód. Na jagodach układamy kratkę z pozostałego ciasta. Środek każdej kratki uzupełniamy pozostałymi jagodami. Pieczemy przez ok. 60-70 min. w 170-180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Przed podaniem oprószamy
Domowy Smak Jedzeniajagody zebraliśmy sporo tych owoców, oczywiście w pierwszej kolejności zrobiliśmy (a właściwie Mama) pierogi z jagodami, następnie jagodzianki oraz właśnie bułeczki drożdżowe z serem i jagodami . Dobrze, że tym razem mamy się z kim dzielić naszymi wypiekami, bo byśmy tego wszystkiego sami nie przejedli. 🙂 Udostępnij Drożdżówki z jagodami i serem – składniki Ciasto(...)dokładnie wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto, tak, aby składniki się połączyły. Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, w dalszym ciągu wyrabiać, aż do wchłonięcia się masła i uzyskania sprężystego i lekkiego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nadzienie z sera i jagód: Do sera dodać cukier, żółtko oraz
niecodziennikparyprzepisie użyłam również mniej jajek. Sypkie składniki również nietypowe, ponieważ użyłam mąki gryczanej dla odmiany oraz wzbogaciłam o dodatek mąki z orzechów włoskich (którą sama zrobiłam). Wierzch ciasta udekorowałam jagodami goi, które świetnie komponują się z ciastem nadając wyrazistości. Koniecznie musicie spróbować. To również kolejny przepis w którym biały cukier zastępuję daktylami i melasą karobową (którą uwielbiam(...)orzechów laskowych i nerkowców 2 jajka (L) 2 łyżka pasty daktylowej (5-6 sztuk daktyli zalanych wrzątkiem i zmiksowane na gładką pastę) 1 łyżka melasy karobowej 8-10 sztuk jagód goi Wykonanie: 1. Miąższ awokado oraz banany miksujemy w blenderze na gładką masę. Dodajemy jajka mieszając jedynie do połączenia nie ubijamy! 2.Orzechy laskowe całe wysypujemy na patelnię i chwilę
vaniliowoczekoladowaSezon na jagody pomału sie kończy, wpływ na to ma także doskwierająca susza, warto więc przygotować takie pyszne pierogi- smak lata. W sezonie też mrożę duzo jagód, by potem zimą też cieszyć się ich smakiem. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki 10 łyżek śmietany 18% 2 jajka szczypta soli woda- 3/4 szklanki dodatkowo: 1/2 kg jagód cukier olej(...)wbić jajka, dodać sól wlać trochę wody,zagniatać.Jeśli za gęste dolać jeszcze wody. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Jagody posypać cukier. Wykrawać krążki z ciasta, nakładać łyżkę jagód, pościskać brzegi. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Z Majeczką w kuchniciasto łączy w sobie składniki, które uwielbiam: jagody i cytrynę. Polecam podać ciasto z owocami w syropie bergamotkowo-cytrynowym . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDzisiaj chciałabym przedstawić Wam ciasto do książki niełatwej. „Błoto słodsze niż miód” to historie ludzie żyjących w czasach komunistycznych w Albanii. Ogrom okrucieństwa, zastraszenia i biedy panującej w tym kraju w tamtych latach przekraczał wszelkie wyobrażenia. Każdy dzień to walka o przetrwanie, ukrywanie swoich przekonań i wieczny strach, że może właśnie przekroczyło się tę cienką granicę, kiedy to obywatel dostaje(...)normalności. Jeden z bohaterów wspomina, że od święta piekło się ciasto, które nazywano Regina. Składało się z niewielu składników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki
Słodki sentymentDzisiaj chciałabym przedstawić Wam ciasto do książki niełatwej. „Błoto słodsze niż miód” to historie ludzie żyjących w czasach komunistycznych w Albanii. Ogrom okrucieństwa, zastraszenia i biedy panującej w tym kraju w tamtych latach przekraczał wszelkie wyobrażenia. Każdy dzień to walka o przetrwanie, ukrywanie swoich przekonań i wieczny strach, że może właśnie przekroczyło się tę cienką granicę, kiedy to obywatel dostaje(...)normalności. Jeden z bohaterów wspomina, że od święta piekło się ciasto, które nazywano Regina. Składało się z niewielu składników, jak woda, masło, mąka, soda… Na tej podstawie oraz dodając i zmieniając kilka składników zrobiłam proste ciasto owocowe. Wyszło świetne, myślę, że warto spróbować Składniki: 75 dag porzeczki czarnej, czerwonej, jagód (w dowolnych proporcjach) 200 g masła 10 czubatych łyżek mąki
Słodki sentymentBezglutenowe placki z jagodami mrożonymi. Szybko się je robi, można je zabrać do szkoły, albo do pracy. Wiadomo najlepsze są ciepłe. Trochę wspomnień lata na talerzu. Jagody sama zbierałam, i jeszcze bardziej doceniam ich smak. 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 4 jajka 2 dkg drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 250 ml mleka 250 g jogurtu greckiego(...)odstawiam na 40 minut aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaję jagody zamrożone. Nie rozmrażam ich wcześniej bo puszczą sok.Ciasto mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżką ciasto. Smażę z dwóch stron na wolnym ogniu aż będą rumiane. Podaję z jogurtem, jagodami i cukrem pudrem
wesoła kuchniamnie ptasie mleczko z kaszą manną jest ciastem typowo sezonowym :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata. Do tej pory, z powodu braku piekarnika robiłam
Słodki Pomysłstyropianu można dodać jagody, przeczytałam u Łucji ). Styropian swoją nazwę zawdzięcza bielutkiej barwie, zaś konsystencją nijak styropianu nie przypomina – masa jest delikatna jak puszek, znacznie puszystsza od tradycyjnych serników. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Najlepiej użyć śmietany i jajek w temperaturze pokojowej. Styropian – sernik bez sera z jagodami: ok. 1,3 litra śmietany(...)łyżeczka proszku do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); * Do styropianu kupuję cztery duże opakowania śmietany po 330 g. Dwie łyżki zużywam do ciasta, resztę dodaję do masy. Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto – można to zrobić ręcznie lub w malakserze. Ciasto dzielimy na dwie części – większą i trochę mniejszą. Większą częścią
Poezja smakupatrzeć cierpliwie na zegarek. Dodać masło i wyrabiać wszystko jeszcze pięć minut. Ciasto będzie dość luźne i nie należy dodawać do niego więcej mąki, ostatecznie, gdyby było lejące, co się zdarza bo mąką mące nierówna, najwyżej 50 – 150 g. Im więcej damy mąki, tym po upieczeniu ciasto będzie twardsze i bardziej zbite, a nie o ten efekt nam chodzi(...)rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm. Dużym kieliszkiem do wina , szklanką lub foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę. Wiadomo, im więcej jagód uda nam się upchnąć, tym lepiej Układać w papilotkach zlepieniem do dołu
Kocham Czekoladęsezon jagodowy to czas na te pyszne małe pierożki. Podałam je teraz ze śmietaną, smakują wybornie. Ciasto jest kremowe i w połączeniu z jagodami dają niesamowite doznania smakowe, Pierogi jagodowe ze śmietaną. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNadzienie ½ l jagód 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: śmietana cukier masło (polecam firmowe z KLIK ) Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką. Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję(...)osuszam i mieszam z cukrem. Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję ( podsypuję mąką delikatnie) , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać ) Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze. SMACZNEGO!!! Tradycyjnie zachęcam
Takie tam pichcenieCiasto jest pyszne! Wilgotne, puszyste, słodkie, o wyraźnym bananowym smaku delikatnie przełamanym soczystymi jagodami. Na dowód tego, że jest naprawdę bardzo dobre powiem Wam, że zniknęło w przeciągu 2 godzin! Smaki ciasta są tak wyważone, że nie można mu się oprzeć. Polecam! Składniki na bananową babkę z jagodami 3 dojrzałe banany sok z 1 cytryny(...)dodajemy masło, dobrze mieszamy. Do wymieszanej masy dodajemy przesiane, suche składniki i miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto. Teraz dodajemy banany, jeszcze chwilę miksujemy, na koniec dodajemy jagody i mieszamy łyżką. Powstałe ciasto przekładamy do sylikonowej formy (jeśli korzystamy ze zwykłej foremki, musimy ją najpierw posmarować masłem i posypać bułką tartą) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut
Rozpustne gotowanieJeżeli macie ochotę na ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5 szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego(...)jagód, Kruszonka: 4 łyżki cukru, 50 g mąki, 50 g masła, 1 łyżka cukru z waniliowego Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy
Passion of Cooking