ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:44/278)

Drożdżowe ciasto orkiszowe z owocami i kruszonką 271

które przygotowałam z mąki orkiszowej wychodzi delikatne i długo zachowuje świeżość. Smakuje słońcem i dzieciństwem :) Możecie przygotować je z ulubionymi owocami. Dla mnie najlepszy zestaw to jagody, truskawki, rabarbar i morele. Ciasto: 500 g mąki orkiszowej jasnej 4 łyżki cukru trzcinowego jajko (opcjonalnie, raz zapomniałam dodać i też wyszło) 250 ml mleka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych(...)pół szklanki jagód 4-5 moreli W ciepłym mleku rozcieramy drożdże wraz z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10 minut. Rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy jajko, wystudzone, roztopione masło i cukier. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do podwojenia objętości. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto wykładamy do formy

Mienta blog
Tarta Z Budyniem Czekoladowym I Kruszonką 166

kocha budyń czekoladowy, kruszonkę i kruche ciasto na pewno pokocha ta tartę ;) Składniki na formę 25 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 1 żółtko 5 łyżek cukru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18 lub 12 % 90 g masła esencja waniliowa Warstwa budyniowa: 750 ml mleka (może być roślinne) 2 budynie czekoladowe bez cukru(...)masła 50 g cukru Dodatkowo: garść drobnych owoców np. jagód (mogą być mrożone) 1. Budyń gotujemy tak jak zawsze tylko w mniejszej ilości mleka lub napoju roślinnego, następnie przykrywamy folią i odstawiamy aż ostygnie. 2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki. 3. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię i chowamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Knedle z jagodami 178

dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki i rozpłaszczam w dłoni. Na każde ciasto nakładam jagody i posypuję cukrem, dokładnie zlepiam i formuję kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Podaję z śmietaną, cukrem i jagodami. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem 92

jagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was Smakuje wybornie i jest połączeniem najfajniejszych smaków z dzieciństwa. Jeśli się skusicie, to z pewnością nie pożałujecie Składniki: 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 4 dag drożdży 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 łyżki cukru 6 dag masła 1 szczypta soli Dodatkowo: 200 g twarogu 100-150 g jagód (mogą(...)mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru. Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Na ciasto wykładam masę jagodową i zwijam całość w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem

Słodki sentyment
Jagodzianki od Jagodzianki 124

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Pyszne, słodkie, drożdżowe bułki z jagodami. Wśród moich bliskich cieszą się dużą popularnością. Jagodzianki robiłam już dwa razy w

My Blueberry Corner
Kocie muffinki i krem daktylowy z Newellą 280

Już dawno nie udało mi się upiec takich dobrych muffinek! :) Okazało się, że wszystkie dodatki, które wpadły do ciasta - skórka pomarańczowa, cynamon, jagody goji, Newella, nasiona chia - świetnie się ze sobą połączyły i w efekcie powstały pyszne, aromatyczne muffinki. Krem, który zdobi wierzch, powstał z eksperymentalnego(ale bardzo udanego!) połączenia daktyli z Newellą, która nadała mu lekkości. Całość naprawdę(...)ziemniaczaną wymieszać w misce z cynamonem, poppingiem z amarantusa i proszkiem do pieczenia. Wsypać zawartość miski do masy i zmiksować. Na koniec dodać posiekaną drobno Newellę i jagody goji, wymieszać. Wyłożyć ciasto do foremek na muffiny i piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Daktyle zalać wrzątkiem, odczekać 10 minut i odcedzić. Zblendować na gładką masę

FitKot
Drożdżówki z jagodami i twarogiem. 172

dalej. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić, aby było miękkie i puszyste. Najlepsze jeszcze ciepłe. Polecam. Składniki: Ciasto: 250 ml mleka 500 g mąki pszennej 1 jajko 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych 80 g cukru 70 g masła (roztopionego) szczypta soli dodatkowo: 1 jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu drożdżówek) Nadzienie: 250 g  jagód 200 g twarogu(...)Jeżeli stosujemy suche to dodajemy je do suchych składników, a mleko lekko podgrzewamy.  Suche składniki połączyć z mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 30x40 cm.. Jagody umyć, osuszyć. Twaróg zmielić i wymieszać ze śmietanką, cukrem oraz ziarnami wanilii. Równomiernie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (najpierw twaróg, potem

zadanie-gotowanie
Ciasteczka jagodowe 205

ciasteczka z żelem jagodowym. Bardzo delikatne, pyszne jeszcze ciepłe. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 płat gotowego ciasta francuskiego pół słoiczka jagód w żelu kilka mrożonych wiśni papier do pieczenia WYKONANIE: Płat ciasta rozkładamy na blacie. Okrągłą foremką kroimy kółka. Na każde kółko układamy jagody w żelu, na środek wisienka. Z pozostałych części ciasta kroimy paski i układamy w szachownicę na ciastku

W kuchennym oknie Ewy
Bułeczki z jagodami 162

Składniki: 400 g mąki 40 g drożdży 40 g masła 60 g cukru 1 szklanka mleka 200 g jagód Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i

czarrna od kuchni
Kruche babeczki z dżemem dyniowym i jagodami! 220

zrobić, a że spiżarka pełna dżemów mojej roboty. Postanowiłam to wykorzystać.  I tak powstały babeczki z nadzieniem z dżemu dyniowego z dodatkiem mango, i jagodami (ja użyłam mrożonych). SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO NA BABECZKI : -500 g mąki pszennej - 250 g masła - 2 żółtka - 120 g cukru - cukier z prawdziwą wanilią - łyżeczka soku z cytryny - 1 łyżka jogurtu(...)opcjonalnie) Ciasto zagniatamy szybko i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Ciastem wylep foremki. Nałóż dżemem ( ja użyłam dżemu robionego przez mnie samodzielnie z dyni i mango) i jagody. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy całkowicie! Posypujemy cukrem pudrem! Kto chętny? ;-))) Pięknego Dnia! Cmooooooook

SMYKWKUCHNI
Pierogi z jagodami 181

przepisów z mądrych książek, ale zawsze było coś nie tak z ciastem. Zwykle lepiło się do wałka i stolnicy i trzeba było podsypywać je mąką. Skutek był taki, że ciasto wychodziło zbyt grube i twarde. W końcu poszedłem po rozum do głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków(...)podsypywać go mąką. W czasie, gdy ciasto odpoczywa, przygotować jagody - do umytych i odsączonych owoców dodać 4 czubate łyżki drobnego cukru do wypieków, wymieszać i odstawić. Z gotowego ciasta oderwać kawałek, który mieści się w dłoni. Przełożyć na stolnicę, a miskę ponownie przykryć. Rozwałkować najcieniej jak się da - ciasto nie powinno być grubsze niż 1-2 mm. Szklanką wycinać

W SMAK
Szybka kruszonka kokosowa z rabarbarem, jagodami kamczackimi oraz bezą kokosową 142

jagody kamczackiej dowiecie się na stronie: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagoda-kamczacka-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie_45323.html Składniki na ciasto: 125 g masła 1 żółtko 1 całe jajko 2 szklanki mąki typ 550 1 szklanka wiórek kokosowych ½ szklanki cukru brązowego jasnego + 2 łyżki do rabarbaru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 garście jagody kamczackiej 250 g rabarbaru Wykonanie: Rabarbar opłukać i obrać ze skórki(...)pieczenia). Posypać rabarbarem i jagodami. Następnie posypać resztą kruszonki. Przygotować bezę z następujących składników: 1 białko + szczypta soli 2 łyżki cukru brązowego jasnego 3 czubate łyżki wiórek kokosowych   Wykonanie: Białko ze szczyptą soli ubić na sztywno. Miksując dodać cukier brązowy. Dobrze rozbić. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować. Piec w piekarniku

Przepisy Babci
MURZYNEK Z ORZECHAMI 142

Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich. SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka 1 szkl. cukru 100 g masła 3 łyżki konfitury jagodowej 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 1/3 kostki masła, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mleka, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki kakao WYKONANIE Ciasto: Blaszkę

słodki bratek
LENIWA DROŻDŻÓWKA Z BORÓWKAMI 168

cukier – 1 szkl * cukier waniliowy – 1 łyżka * olej – 0,5 szkl * zimne mleko – 0,5 szkl * jajka rozbełtane – 3 szt * mąka – 2,5 szkl * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Do miski kruszymy drożdże, posypujemy cukrami. Polewamy olejem i zimnym mlekiem. Dodajemy rozbełtane jajka, zasypujemy mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej

Ostra na Słodko
Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą 196

radości! Co roku ogromnie cieszę się gdy rozpoczyna się sezon na jagody. Uwielbiam je zajadać same, w naleśnikach, w formie koktajlu czy w cieście. Niedawno zakochałam się też w kremie z mleczka kokosowego i jagód. Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to następnym razem zastanowicie się czy do ciasta/tortu użyć tradycyjnej bitej śmietany. Krem kokosowo-jagodowy świetnie komponuje się(...)gorzkiej czekolady dobrej jakości pół szklanki jagód jadalne kwiaty do ozdoby (np. stokrotki) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Masę przelewamy do formy (o średnicy 18 cm). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. […] Artykuł Jogurtowe ciasto z kremem kokosowo-jagodowym i czekoladą pochodzi

Mienta blog