ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:32/278)

Sernik z jagodami na kruchym spodzie 115

ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3  i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny. Masa serowa: - 80 dag sera białego - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 jajo - 3/4 szklanki cukru - budyń śmietankowy - cukier waniliowy - 1/2 szklanka mleka Dodatkowo: - jagody(...)mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę. 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody.  Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Pierogi z jagodami 180

oleju 1 jajko ok szkl gorącej wody 30 dag jagód cukier Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wlać olej i jajko oraz stopniowo tyle wody aby wyrobić elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryć gorącym talerzem i odstawić na kilkanaście minut- będzie bardziej elastyczne. Ciasto rozwałkować i szklaną wykrawać kółka. Nakładać jagody, posypać cukrem i zlepiać pierożki. Gotować

Smakołyki Asi
Puszyste ciasto z owocami - najlepsze 319

książki i naprawdę się jeszcze nie zawiodłam. To chyba najdelikatniejsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. W wersji oryginalnej były śliwki, ja natomiast dałam mrożone jagody i nieznacznie zmieniałam ilość składników. Polecam, ciasto naprawdę jest pyszne :-) Składniki: 2 szklanki mąki 200 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe ze śliwkami, jagodami i kruszonką 178

papierem do pieczenia. Przełożyć wyrośnięte ciasto na blaszkę. Śliwki dokładnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestkę. Zasypać 2-3 łyżkami cukru. Jagody umyć i odsączyć z wody.  Włączyć piekarnik na 180 stopni.  Ciasto znów zostawiamy na chwilę, by odpoczęło. Nie zapominajmy przykryć go ściereczką, by nie wyschło. Do kruszonki potrzebujemy stopione masło, które wlewamy do przesianej(...)dlatego rozwałkowujemy ją równomiernie, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na jakieś 5 minut, by stężała. Gdy piekarnik mamy już nagrzany, to układamy na cieście śliwki (skórką do dołu), posypujemy jagodami, a kruszonkę kroimy w kostkę i również wykładamy na ciasto. Tak przygotowane od razu wkładamy do piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, czyli

Karczma Honorietty
Zdrowo ucierane z jagodami! 138

ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym.  Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu(...)rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj. Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami. Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C. Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia

SMYKWKUCHNI
Ciasto ze szpinakiem, pianką i galaretką. 120

śmietanki typu ,,śnieżka'' 300 ml zimnego mleka 1 galaretka o smaku owoców leśnych 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki rozgniecionych jagód kamczackich Dodatkowo: 1 galaretka o smaku owców leśnych 1 szklanka gorącej wody Wykonanie pysznego ciasta ze szpinakiem: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej(...)miksujemy do dokładnego połączenia się składników.  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. 3. Pieczenie: Szpinakowe ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. 4. Dekoracja: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy

Izabelawkuchni
TARTA Z JAGODAMI 155

zakamarkach zamrażarki znalazłam jeszcze trochę jagód, więc postanowiłam zrobić kruchą tartę z jagodami, pychotka. SKŁADNIKI Ciasto: ½ kostki margaryny, 1i 1/3 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka kakao Krem: 200 g sera kremowego philadelphia(...)śmietany 36 %, 3 łyżki cukru pudru, ½ szkl. jagód 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Dodatkowo: gorzka czekolada lub polewa  WYKONANIE Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy

słodki bratek
Babka Jagodowa 150

stopniowo do masy na przemian z suchymi składnikami.  Ciasto przelewamy do formy na babkę ( z kominkiem ) posypując w połowie szklanką jagód, a następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, zdobiąc ponownie jagodami. Pieczemy około 1 h. Przed wyłączeniem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto do niego nie przywiera. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pierogi z serem i jagodami 129

moim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko+1 żółtko 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli Farsz: 750 gram sera białego 1,5 szklanki jagód cukier do smaku cukier waniliowy Sposób(...)przygotowania: Ser biały przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną

Bajeczna Kuchnia
Babeczki owsiane na Dzień Dziecka 156

jagód kilka małych truskawek W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszać wszystkie składniki łyżką. Do silikonowych foremek na babeczki lub papilotek nakładać po łyżeczce ciasta, kilka jagód i wypełniać do 3/4 wysokości ciastem. Na koniec wcisnąć do każdej babeczki truskawkę i posypać odrobiną płatków. Babeczki piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Rada: Owoce mogą

Smakołyki Asi
Ciasta na Święta Wielkanocne 5028

Zemsta teściowej  20.  Ciasto krówka   21.  Ciasto Kubanka 22.  Ciasto Rafaello 2 23.  Sernik składany  24.  Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką  25.  Ciasto Latte Macchiato 26.  Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami  27.  Ciasto a'la tiramisu 28.  Ciasto

kruche babeczki
62 propozycje ciast na Święta 4986

Zemsta teściowej  20.  Ciasto krówka   21.  Ciasto Kubanka 22.  Ciasto Rafaello 2 23.  Sernik składany  24.  Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką  25.  Ciasto Latte Macchiato 26.  Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami  27.  Ciasto a'la tiramisu 28.  Ciasto

kruche babeczki
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3229

Zemsta teściowej  20.  Ciasto krówka   21.  Ciasto Kubanka 22.  Ciasto Rafaello 2 23.  Sernik składany  24.  Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką  25.  Ciasto Latte Macchiato 26.  Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami  27.  Ciasto a'la tiramisu 28.  Ciasto

kruche babeczki
50 propozycji ciast na Święta 40836

wafelkami 17. Ciasto Cytrynek  18. Zemsta teściowej  20. Ciasto krówka   21. Ciasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany  24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką  25.  Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami  27. Ciasto a'la tiramisu 28. Ciasto bakaliowe, kolorowe

kruche babeczki
Błyskawiczne muffinki z jagodą kamczacką. 391

jagodą kamczacką. Składniki ( na 12 sztuk ) - 2 szkl. mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 0,5 szklanki cukru - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 0,5 szklanki oleju - jagody kamczackie lub inne drobne owoce Wykonanie Wszystkie składniki razem ( bez dzielenia na suche i mokre ) wymieszałam mikserem na wysokich obrotach. Do ciasta dodałam jagody i zamieszałam delikatnie łyżką. Formę na muffinki wyłożyłam papilotkami i nałozyłam ciasto do 2/3 wysokości. Muffinki piekłam 25 minut w nagrzanym piekarniku ( góra/dół) w 170 stopniach. Smacznego :) Smacznego :) Poniżej jeszcze dla chętnych podaję moje przepisy z wykorzystaniem jagód kamczackich ( wystarczy kliknąć w linku i ukaże się przepis ) zapraszam : https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/rabarbar-jagoda-kamczacka-szybki.html https://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/05/koktajl-z-jagody-kamczackiej-i-banana.html

Kuchnia z widokiem na ogród