ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:23/278)

Naleśniki z Białym Serem i Jagodami 149

większej delikatności, a razem z aromatycznymi jagodami i puszystym ciastem naleśnikowym stanowi ą interesującą wersj e smakowitych naleśni czków .   Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Składniki: ciasto: 2 jajka szklanka mleka (250 ml) szklanka wody gazowanej (250 ml) 1,5 szklanki mąki pszennej łyżka oleju szczypta soli 3-4 łyżki cukru      nadzienie(...)waniliowego serka homogenizowanego żółtko 4 łyżki cukru cukier waniliowy ok. 200 g jagód   ponadto: olej do smażenia gęsta śmietana (opcjonalnie) cukier puder Naleśniki z Białym Serem i Jagodami - Sposób przygotowania: Białka oddzielić od żółtek, ubić z nich pianę i odstawić na bok ( dzięki temu naleśniki będą bardziej puszyste - możemy jednak dodać całe jajka , bez oddziel ania ) . Wszystkie

Słodka Strona
Chałka z jagodami 231

zazwyczaj wyrośnięta drożdżówa z jagodami i kruszonką na wierzchu. Pycha. Dzisiaj jednak inna propozycja.   Składniki: 0,5 szklanki maślanki 0,5 szklanki wody 0,5 kg mąki 5 łyżek cukru 2,5 dag masła 1 duże jajko 4 dag świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżeczka cukru wanilinowego dodatkowo: ok. 0,5 litra jagód 2 łyżki cukru(...)drożdże "ruszą", wbić jajko, wlać pozostała część płynu, cukier wanilinowy i zagnieść do połączenia składników. Wlać roztopione masło i chwilę wyrabiać. Naczynie przykryć i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi objętość. Jagody umyć i dobrze osączyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni. Blat posypać lekko mąką, wyłożyć ciasto, uformować prostokąt (mniej więcej 25x35). Jagody wymieszać z cukrem

Praktyczna pl
Pierogi z jagodami 167

wakacjami kojarzą mi się pierogi z jagodami. Też tak macie? Długo się zbierałam, żeby je zrobić. Odstraszało mnie to, że ich wykonanie jest bardzo czasochłonne.   Ale w życiu wszystkiego trzeba spróbować. Zaczęło się od tego, że wybrałam się do lasu na jagody. A jak już miałam jagody to czas na pierogi ;-) Opłacało się. Wyszły pyszne(...)mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jagód, 5 łyżek cukru Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Jagody mieszamy z cukrem. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek

Passion of Cooking
Pierogi babuni z jagodami i twarogiem. Najlepsze ciasto na pierogi. 119

lepszego przepisu jak ciasto na pierogi z przepisu babuni. Jeszcze nie dorównuje tym co robi babunia, ale się staram. Jeszcze muszę trochę bardziej rozwałkować ciasto. Lepienie cieniutkich jak bibułka pierożków to mistrzostwo świata. Wykonanie ciasta na pierogi patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/pierogi-z-jagodami-przepis-od-babuni/ Wykonanie nadzienia – twaróg dokładnie zmielić razem z jagodami. Dodać cukru do smaku i wymieszać(...)Gdyby masa była za gęsta dodać śmietanę kremówkę lub kwaśną. Ciasto na pierogi rozwałkować bardzo cienko. Tak jak Wam się uda najbardziej. Dużą szklanką wycinać koła. Nałożyć masę twarogową i zlepić pierogi. Pierogi położyć na lekko obsypanej mąką stolnicy. Do gotującej się osolonej wody wrzucić pierogi. Partiami. Od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. ( 2-4 minuty

Kuchnia Pokoleń
Olejowe ciasto z borówkami 224

Ciasto robi się dosłownie w kilka chwil. Jest bardzo łatwe i nie sposób go zepsuć ;) Jest bardzo puszyste i każdemu smakuje. Ciasto można upiec z innymi

Smakołyki Asi
Zakręcone drożdżówki z jagodami 135

wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Nadzienie: Jagody dokładnie myjemy(...)cukier puder. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i rozcieramy składniki dłońmi, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki. Drożdżówki: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni ciasta wykładamy równomiernie jagody, zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Roladę tniemy w plastry o grubości około

Kuchnia MagdaLeny
Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami 186

minut. W między czasie mieszamy trzepaczką jogurt grecki z suchym budyniem waniliowym, oraz cukrem pudrem, dodajemy mrożone jagody, mieszamy delikatnie łyżką. Po wyjęciu foremek z piekarnika z podpieczonym ciastem, wysypujemy kulki, zdejmujemy folię i bez studzenia wlewamy masę jogurtowo-budyniową z jagodami, po sam rant, wstawiamy foremki ponownie do piekarnika, zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy(...)jeszcze ok. 15-20 minut, musimy obserwować tarty, masa musi stężeć na całej powierzchni, zostawiamy ciasto aby ostygło w piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy tartę jogurtowo-budyniową cukrem pudrem, dodatkowo jagodami i dekorujemy listkami mięty. The post Tarta jogurtowo-budyniowa z jagodami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort cytrynowo jagodowy 215

będzie potrzebna do ponczu. Dodajemy jagody do ciasta, delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno być rumiane, można też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy na pewno nie jest surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie(...)jakiś czas do lodówki – kiedy masło nieco stwardnieje łatwiej rozmiksować go na gładką masę. Ciasto po upieczeniu odstawiamy na kratkę, żeby zupełnie ostygło. Przestudzone ciasto odwracamy do góry nogami – równy spód będzie dobrze nadawał się na górę tortu. Przekrawamy ciasto wzdłuż ostrym nożem i nasączamy wodą z cytryną. Nakładamy krem na pierwszy blat i wyrównujemy szpatułką lub nożem

Ciastkozercy
Maślane jagodzianki z kruszonką 92

pokruszyć drożdże, dodać cukier, cukier  wanilinowy i ciepłe mleko. Odstawić na 10 min. Dodać żółtka, masło, mąkę i wyrobić ciastoCiasto przełożyć do miski oprószonej mąką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W osobnej misce jagody delikatnie wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto wyłożyć na prószony blat i rozwałkować na grubość ok 0,5 .  Wycinamy(...)krążki ok średnica 9-10 cm W środek wkładamy 2 duże łyżki jagód,, sklejając ciastem i formując bułkę. Bułki układamy na dużej blasze, w odstępie 5 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 minut. Podawać po ostudzeniu. kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym, aż pojawią się grudki.  Smacznego

Niezły Młynek
Gofry podwójnie jagodowe 114

Domowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia. gofry: 1 szklanka mąki pszennej 100 ml oleju 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1/2 szklanki jagód nadzienie: 300 ml śmietanki i kremówki 30 %  1 szklanka jagód cukier puder 5 bezów orzechy brazylijskie Gofry: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam

wesoła kuchnia
Jagodzianki z białym serem 174

razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/ , stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka 30 g masła szczypta soli(...)mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, odłożyć na bok i oderwać mały kawałek ciasta, rozwałkować go na prostokąt. Na cieście układać kopiastą łyżeczkę nadzienia i jagód, dokładnie zawinąć ciasto. Tak samo postępować z resztą ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Jeszcze gorące polukrować. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jagodzianki 232

domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy

Ciastkozercy
Drożdżówki leśne 99

wersję pokochacie za błyskawiczne wykonanie. Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu rozwałkowujemy na duży prostokąt, na którym rozkładamy przygotowane owoce, zwijamy w rulon, który tniemy na kawałki. Następnym krokiem jest umieszczenie porcji ciasta w dużej blaszce i upieczenie. Prosty, szybki sposób przygotowania, a smak drożdżówek jest po prostu rewelacyjny! Ciasto na drożdżówki jest puszyste delikatne i bardzo wilgotne długo utrzymuje(...)sezonie letnim, wykorzystując wspaniałe świeże owoce, smacznego! Print Drożdżówki leśne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste ciasto drożdżowe pełne owoców leśnych, idealny deser do popołudniowej kawy. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jagody, jeżyny Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 15 Author Anna Ingredients

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki z kruszonką 155

połączenia - przez 5-7 minut.  Dolać do ciasta masło i wyrabiać przez kolejne 10 minut, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od miski i od ręki.  Posypać ciasto odrobiną mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jagody wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią.  Ciasto(...)mąką, żeby się nie kleiło.  Wycinać z ciasta krążki o średnicy ok. 8 cm - można użyć wycinaczki lub szerokiej szklanki.  Na każdy krążek położyć 2 łyżeczki jagód. Brzegi ciasta mocno zlepić razem i delikatnie uformować formować niewielkie owalne bułeczki. Układać na blasze piekarnika miejscem zlepienia do dołu. Ważne, aby zostawić między jagodziankami dość dużą przestrzeń. Na mojej blasze

Kulinarne Inspiracje
Sernik gotowany z jagodami 163

Kruche ciasto, ser, jagody.... Uhm... Palce lizać! Spróbujcie sami! Składniki: Ciasto kruche: (forma 25 cm x 23 cm) 20 dag mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik gotowany: 1 kg sera mielonego(...)ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku  i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera. Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo: 1 litr jagód 2 galaretki malinowe Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na ser wysypujemy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pyszności Słodkości