Zapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na pyszne, waniliowe ciasto z masą jogurtowo – śmietanową. Wierzch zdobi masa świeżych owoców zalanych owocową galaretką. Użyłam malin i borówek, ale możemy dodać jeżyn, czarnej jagody, truskawek, wiśni. Pyszny, orzeźwiający deser, który zniknął u mnie błyskawicznie:), najbliższym, którzy przyjechali do mnie na wakacje, bardzo smakował. Uwielbiam takie ciasta, są jakby kwintesencją lata. Bardzo polecam… Porcelana
Mała Cukierenkasłodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże należy pokruszyć i wrzucić do kubka. Następnie zalewamy je połową ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru oraz(...)masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę, która dzielimy na 17 mniejszych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy w dłoniach na nie za gruby placek. Na każdy placek nakładamy jagody. Ciasto zlepiamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneweekend zróbcie sobie to pyszne ciasto. Jagody jeszcze są więc warto to wykorzystać. Dodatkowo piękny błękitny kolor przyciąga wzrok a i ciasto jest pyszne. Składniki: Biszkopt: 7 dużych jajek 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej typ 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól szczypta Masa śmietanowa: 500 ml kremówki 2 galaretki niebieskie 700 ml wody 1 galaretka(...)reszty wsypać "kryształki" galaretki i delikatnie wymieszać. Nie miksować. Na biszkopt wylać masę z śmietany z kryształkami galaretki, przykryć drugim biszkoptem, na wierzchu rozsmarować odłożoną masę. Równomiernie rozsypać jagody i zalać tężejącymi galaretkami
Ala piecze i gotujeprzemian z maślanką, mieszamy dokładnie. Ciasto wylewamy do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wiśnie obtaczamy w mące aby nie opadły na dno i wrzucamy na ciasto, jagodami posypujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 50 minut. Możecie dodać do ciasta dowolne owoce sezonowe :) Smacznego
Słodkie PrzyjemnościSkładniki : 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 kostki masła 50-60 dag mąki ok. 1 litr jagód 1 żółtko + 1 łyżka oleju do smarowania jagodzianek 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka wrzącej wody lub mleka Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące ). 2. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże(...)pozbywając się grudek. 5. Do ciasta dodawać powoli rozpuszczone masło. 6. Gdy już wszystkie składniki będą dokładnie połączone, całość posypać mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok 1-1,5h). 7. Na stolnicę obsypaną mąkę wyłożyć część ciasta. Rozwałkować na cienki placek i wykroić kwadraty o wymiarach ok. 10x10. Na środek nałożyć jagody. Ciasto złożyć na pół
A Ty Smakuj Mnieciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka 100 g masła 1 cukier waniliowy 5 dag świeżych drożdży 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru szczypta soli Składniki na kruszonkę ok. 5 łyżek cukru ok. 6 łyżek mąki 100 g masła cukier waniliowy 300 g jagód Drożdże(...)znowu mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, żeby podrosło. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce
Słodki sentymentroztopionego masła szczypta soli kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii Na nadzienie: 300g jagód Na kruszonkę: 140g mąki pszennej 70g cukru 70 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Ciasto: drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami mleka, dodajemy 2 łyżki cukru. Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy resztę cukru, pozostałe(...)wanilię i stopniowo dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto kilka minut. Następnie stopniowo wlewamy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy ciasto 10 minut. Gdy ciasto zacznie ładnie odchodzić od miski i będzie gładkie odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrabiamy, tym razem krótko. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Kruszonka
Smak mojej kuchniszybkie ciasto z owocami , które mogę skręcić na poczekaniu. Dzisiaj chodziło za mną właśnie takie ciasto. Po drodze z pracy kupiłam nektarynki i jagody. Po przyjściu do domu od razu wzięłam się za ciasto. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a to za sprawą kokosowego cukru. Ostatnio mieliśmy dyskusję w pracy co takiego dobrego może być w nierafinowanym, organicznym cukrze. Cukier(...)jest bogaty w witaminy i minerały. Kokosowy cukier jest produkowany z kwiatów drzewa palmowego i ma bardzo fajny smak podobny do karmelu. Idealny cukier do ciasta z owocami. Ciasto z nektarynkami i jagodami Składniki: 150 g masła, miękkiego 200 g kokosowego cukru 2 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g pszennej mąki
codojedzeniałyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa 3 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut(...)placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem: Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2 pokruszone Princessy oraz jagody. Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i kawałkami Princessy
słodki bratekborówki 1 szklanka Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata. Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec
W Mojej Kuchni Lubiępowstanie nam jednolita konsystencja. Ciasteczkową masą wykładamy blachę o wymiarach 20 x 20 cm wykładając ją wcześniej folią spożywczą. Umyte jagody miksujemy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem pudrem. ilość żelatyny jaką damy do ciasta zależy od tego jak bardzo chcemy mieć zbitą masę. Ja dałam 10 g żelatyny i mój mus jagodowy był bardzo delikatny co widać(...)jaką zebrałam w lesie powoduje ,że przeważają u mnie same jagodowe desery :) Mam już za sobą dżemy jagodowe, pierogi z jagodami, powyższe ciasto, a jagód nie ubywa :) Jeżeli macie smakowity przepis z jagodami piszcie
W Moim Magicznym DomuBardzo proste i szybkie ciasto. Dosłownie kilka produktów, gdzie prawdopodobnie większość masz w domu. Bardzo rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny. Proste ciasto z bitą śmietaną Drukuj Czas przygotowania(...)ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto. Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany. Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami
Apetyt na ZieloneUwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe(...)kawałki. Ułożyć na blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniadzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.pl
Milion Smakówsoli nadzienie: 350 g jagód 2 łyżki cukru + 1 jajko do posmarowania + cukier puder Masło rozpuść. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko. Na koniec wlej rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i jednolite(...)przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką
Kuchnia bezglutenowa