Bardzo proste i szybkie ciasto. Dosłownie kilka produktów, gdzie prawdopodobnie większość masz w domu. Bardzo rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny. Proste ciasto z bitą śmietaną Drukuj Czas przygotowania(...)ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto. Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany. Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami
Apetyt na ZieloneUwielbiam jagody i jagodowe wypieki. Czasem jednak brakuje czasu , więc postanowiłam spróbować upiec jagodzianki z gotowego ciasta francuskiego. Wyszły pyszne ! a ich wykonanie, łącznie z pieczeniem zajmuje max 20 minut ! Składniki: ciasto francuskie gotowe jagody białko jajka cukier Wykonanie: Na ciasto francuskie wsypać jagody, dodać odrobinę cukru. Zwinąć w rulon i wysmarować białkiem. Następnie ucinać kilkucentymetrowe(...)kawałki. Ułożyć na blasze. Piec około 12 minut w temperaturze 200 st C (najlepiej wg producenta ciasta francuskiego) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Tradycyjna Kuchniadzień - proste, lekkie, bez zbędnych dodatków, z wyraźną dominacją owocu. Takie jest właśnie to ciasto - nieco egzotyczne przez dodanie wiórków kokosowych i soku z limonki, z wyraźnym smakiem świeżych jagód. Ciasto smakuje bardzo letnio i sprawdzi się również jako przekąska do pracy. Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.pl
Milion Smakówsoli nadzienie: 350 g jagód 2 łyżki cukru + 1 jajko do posmarowania + cukier puder Masło rozpuść. Mleko wymieszaj z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki.Odstaw na kwadrans. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj rozpuszczone drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko. Na koniec wlej rozpuszczone, letnie masło. Ciasto wyrób by było gładkie i jednolite(...)przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie ciastko krótko wyrób w razie konieczności podsypując mąką. Z ciasta uformuj wałek i podziel go na ok. 10 kawałków. Kawałki ciasta spłaszcz ręką na owalane placki. Jagody wymieszaj z cukrem. Na każdym kawałku ciasta połóż po 1-2 łyżki jagód i sklej dobrze brzegi. Podsypuj mąką
Kuchnia bezglutenowaKolejne ciasto z jagodami w roli głównej. Jagody obrodziły nadzwyczajnie i szkoda nie wykorzystać ich do domowych wypieków. Tym razem błyskawiczne do przygotowania, bo z gotowego ciasta francuskiego z lady chłodniczej. Niewiele fatygi, a efekt fenomenalny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chociaż jedno ciasto z jagodami w sezonie musi być :) Proponuję na dzisiaj pyszny sernik, na kruchym spodzie, z pokaźną warstwą jagód i słodką kruszonką. Do tego sernika wybitnie polecam samodzielnie mielony twaróg, a nie taki z wiaderka. Wychodzi wtedy o wiele smaczniejszy. Składniki na spód i kruszonkę: 250 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąć i 2/3 ciasta wgnieść w spód tortownicy. Można w tym celu wykorzystać spód szklanki, żeby wyrównać powierzchnię (fot.1) . Pozostałą 1/3 ciasta zbić w kulę, ponownie owinąć folią i umieścić w lodówce. Jagody delikatnie umyć, a następnie odstawić do odsączenia i całkowitego osuszenia. Spód ciasta wstawić
Świat Ciastawaniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu 200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka śmietan-fixu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego około 80g-100g umytych, dobrze osączony jagód do posypania (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Spód: 1. Herbatniki przełożyć(...)schłodzone ciasto w blaszce wyłożyć część masy serowej z małą ilością musu jagodowego i wyrównać. Blaszkę znów wstawić do zamrażalnika na około 10 minut. 10. Na schłodzone ciasto wyłożyć ostatnią część masy serowej z musem jagodowym i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na całą noc. Wierzch: 11. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki
Mała Cukierenkaktóre nie wymagają wielu godzin przy piekarniku, ale wspaniale smakują. Dziś zrobiłam na obiad grillowane polędwiczki, a po południu podałam chłopakom przepyszny deser - tartaletki z lemon curdem i jagodami. Ciasto na tartaletki i lemon curd możecie przygotować dzień wcześniej. Same tartaletki można upiec rano, kiedy jeszcze nie ma upału, a gdy słońce rozpali niebo, wystarczy połączyć składniki(...)jajka i szybko wyrobić. Gdyby było zbyt luźne, dodać mąkę (ja dodałam do podstawowego przepisu 3 pełne łyżki). 4. Gładkie ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny w lodówce. 5. W czasie schładzania ciasta przygotować lemon curd: włożyć do małego garnuszka: jajka, żółtka i cukier. 6. Z wyszorowanych cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, który
W mojej kuchniAnastazji ” SKŁADNIKI 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny (lub masła) 1/2 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mleka 5-6 żółtek 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 50 dag jagód cukier waniliowy 3 łyżki cukru Do posmarowania: jajko oraz 5 łyżek mleka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesianą mąkę wsypać do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże(...)ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta
RAROSSAPierogi z jagodami moje ulubione Składniki • jagody ciasto • 40 dag • 2 jajka • sól • 1 łyżka oliwy • 1 szklanka wody • śmietana • cukier do posypani Sposób przygotowania 1. Do mąki wbić jajka dodać oliwę szczyptę soli wlewać wodę mieszając łyżką potem wyrobić rękoma elastyczne ciasto ( ilość wody czasami trzeba więcej dolać a czasami mniej zależy to od mąki
W królestwie smaków Beatyczarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka wrzucić do ciasta. Tym razem nie z krzaczka a z targu wylądowały w cieście pszenno-owsianym a do kruszonki dorzuciłam trochę kokosowego smaku. Jeśli lubicie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasta to to powinno przypaść Wam do gustu :) Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany ciasto: 2 szkl. mąki(...)mikserem. Ciasto będzie dość luźne. Odstawiamy na godzinę by urosło. Składniki kruszonki mieszamy w miseczce tak by powstały okruszki. Jagody myjemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Wsypujemy jagody i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C ok 35 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Kroimy po ostygnięciu
Dzieje kuchennej Wiewióryjagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju(...)mleka + pół szklanki jagód Składniki na kruszonkę Jak zrobić babeczki z jagodami? Babeczki przygotowujemy według przepisu . Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i mieszamy do połączenia składników. Umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody dodajmy do wymieszanego ciasta i krótko mieszamy (jeśli jagody są bardzo dojrzałe lub przesadzimy
CiastkozercyJeżeli ktoś w upalne dni nie ma ochoty na typowe ciasto, a zjadłby coś słodkiego, to polecam właśnie tartę z jagodami. Jeżeli ktoś akurat jagód nie lubi, to można użyć innych owoców ;) PRZEPIS: Składniki: Na ciasto: 250 g mąki 125 g masła 65 g cukru 2 żółtka łyżka zimnej wody Na nadzienie: 500 g jagód 2 białka(...)godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie kuchennym, ułożyć w posmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm. Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. W międzyczasie przygotować nadzienie, ubijając na sztywno białka z cukrem. Połowę masy wymieszać z jagodami i ułożyć na podpieczonym cieście
Passions hobbies lifebudyniu waniliowego ( 3 budynie ) 1 łyżka soku z limonki 500 g jagód lub borówek Blaszka 25/25 ale może być troszkę większa Wykonanie: Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać masło, żółtka,cukier,cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i odciąć 1/4 ciasta. Do większego kawałka dodać kakao i 1 łyżeczkę kwaśnej śmietany. Zagnieść. Obydwa(...)pieczenia. Z zamrażarki wyjąć ciemne ciasto i zetrzeć równomiernie do blaszki na tarce jarzynowej. Ciasto zapiekać w temperaturze 180 stopni około 18 minut. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać sok z limonki i budynie, wymieszać. Ciągle mieszając wlewać roztopione masło.Gotową piankę wyłożyć na podpieczone ciasto kakaowe, następnie wyłożyć jagody lub borówki. Na wierzch
Sama słodycz i szczypta chilicukier, sól, wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać pozostałe mleko (125 ml) oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez ok. 15 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie. Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki kruszonki szybko(...)folią spożywczą i wstaw do lodówki. Po godzinie wyrośnięte ciasto drożdżowe chwilę powyrabiać, następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt dużego prostokąta. Ciasto równomiernie posmarować kolejno powidłami śliwkowymi oraz masą makową, omijając brzegi. Powidła możesz zastąpić dowolnym dżemem lub konfiturą. Pasować będzie dżem z czarnej porzeczki, wiśni lub jagód. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na kawałki
Zasmakuj Kuchni